אחת בונה, אחת הורסת: נשות המחבל קונטאר
אחרי חיסולו של רוצח משפחת הרן, מיהרו בחיזבאללה להדגיש את מחויבותו למאבק הפלסטיני - אבל גרושתו הפלסטינית הביעה את מורת רוחה: "הוא נלחם על אדמת סוריה נגד עמנו". אשתו השנייה הציגה עמדה שונה לגמרי ואף טרחה להציב את תמונתו בפרופיל הפייסבוק שלה: "שלום לך אהובי"
"אנחנו לא מזדהים עם הרוצחים, על הרוצח להירצח". כיפאח כיאל, גרושתו הפלסטינית של איש חיזבאללה סמיר קונטאר שלטענת הארגון חוסל על ידי ישראל, לא ממש מיררה בבכי אחרי מותו. רשת "אל-ערבייה" הסעודית זכרה את הטראומה שרוצח משפחת הרן הותיר בלבה של גרושתו, ומיהרה לשדר את דבריה אחרי חיסולו.
"מה שעושים קונטאר וחיזבאללה על אדמת סוריה הוא לא בשביל להילחם נגד ישראל, נגד האויב הציוני או תוקפנות כלשהי", אמרה האקסית. "מה שקונטאר עושה על אדמת סוריה זה להילחם נגד העם הסורי והעם הפלסטיני ונגד המהפכנים על אדמת סוריה".
דבריה של האישה שהצליחה להשיג גירושין אחרי מאבק ארוך ועיקש, מעידים עד כמה קונטאר התרחק לאורך שהותו בכלא הישראלי מהזירה הפלסטינית. דווקא בחיזבאללה של חסן נסראללה ביקשו להדגיש עם דברי הקינה על לכתו של קונטאר את הצהרתו לאחר שחרורו מהכלא ב-2008: "לא חזרתי מפלסטין, אלא כדי לחזור לפלסטין".
בהתאם לכך, גם הכותרת הראשית של העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", שמסונף לחיזבאללה, הייתה אחרי החיסול "חזר לפלסטין". הכותרת ניתנה במסגרת מאמר שכתב בסאם, אחיו של קונטאר, שמשמש עיתונאי בלבנון. מי שהתחיל את חייו כבן לעדה הדרוזית סיים אותם בקבורה שיעית.
הגרושה כיאל, אסירה פלסטינית משוחררת בעצמה, הייתה נשואה לקונטאר יותר מ-20 שנה וקיבלה את הגירושין ממנו ב-2013. התהליך לקבלת הגירושין התנהל בבית משפט הלכתי ברמאללה. הקשר הסבוך בין השניים החל בשנות ה-90, בעת שכיאל ביקרה את קונטאר בכלא הישראלי. אחד מחבריו העלה רעיון שהיא תינשא לו.
הנישואין נחתמו בין הצדדים ב-1992 מחוץ לכלא, ובשנת 1996 קונטאר, כך נטען, ביקש ממנה להתחתן עמו בתוך הכלא ואף להתייחד כדי להביא הילדים. כיאל לא הסכימה לבקשה ובשל כך קונטאר הציב לה שתי ברירות: או לקבל את עמדתו או להתגרש. בשנת 2002 כיאל ייפתה את כוחו של עורך דין על מנת להגיש תביעה לגירושין בבית משפט ישראלי בהתבסס על בקשתו.
כיאל טענה כי אחרי שקונטאר שוחרר מהכלא הישראלי במסגרת עסקת שבויים, הוא ניסה להתכחש לנישואין ולכן היא נאלצה להמשיך במאבקה. ב-2009 היא הגישה תביעת גירושין בבית הדין השרעי בלבנון, שבראשו עמד איש הדת המפורסם מוחמד חוסיין פדלאללה. מותו של איש הדת הוביל להקפאת תהליך התביעה.
רק לאחר מכן פנתה כאמור כיאל לבית המשפט ה"שרעי" ברמאללה, ושם הצליחו למצוא אוזן קשבת. ב-2012 היא נזכרה במה שאמר לה דודה כשחשבה על כך: "אלה לא נישואין, אלא פעולה הקרבה".
בתוך כך קונטאר לא בזבז זמן. ב-2009 הוא נישא לאשת התקשורת הלבנונית זינב ברג'אווי, שמשתייכת לעדה השיעית ועבדה בערוץ האיראני הממסדי בשפה הערבית "אל-עאלם". השבוע, מיד לאחר החיסול בפרברי דמשק, אמרה ברג'אויי לערוץ שבו עבדה כי "קונטאר הפך לשהיד כמו שהוא תמיד חלם. אני סבורה שמות הקדושים
שלו לא סגר את החשבון, אבל החלום הוגשם".
ערוץ "אל-עאלם" פרסם השבוע תמונות מהחתונה של קונטאר וברג'אווי, שהתקיימה בבית אבי הכלה בשכונת אל-ג'נאח בביירות. לחתונה הגיעה משלחת מטעמו של נסראללה, כולל אישים ופוליטיקאים שמזוהים בלבנון עם המחנה התומך בחיזבאללה.
באחת התמונות נראה זר שעליו נכתב: "אלף מברוכ לחתן ולכלה מנשיא סוריה, הדוקטור בשאר אל-אסד". ברג'אווי אף שינתה את תמונת הפרופיל שלה בפייסבוק לזו של קונטאר וכתבה: "שלום לך, אהובי". לאחר מכן היא גם העלתה סרטונים של קונטאר עם בנו עלי.
רבות דובר על כך שקונטאר השנוי במחלוקת גם בעולם הערבי וגם בקרב הדרוזים עבר סוג של שיעיזציה. הלווייתו בבית קברות שמשמש את חיזבאללה ברובע דאחייה, עטיפת גופתו בדגל חיזבאללה ובחירותיו בחייו האישיים, עשויים לחזק את ההנחה הזאת עוד יותר.