אסתר נפטרה משפעת חזירים: "לכו להתחסן!"
לפני חודש אסתר אריה חשה לא בטוב. "התחיל לה חום והיא לקחה אקמול", סיפר בעלה, "חשבנו שזה יעבור כמו כל שפעת". חודש לאחר מכן, היא נפטרה. 6 נשים מאושפזות במצב קשה, בת 4 במצב יציב באסף הרופא. קופות החולים נערכות לגל מתחסנים
"אני קורא לכולם להתחסן". כך אמר בעלה של אסתר אריה, תושבת נתיבות בת 52, הקורבן הראשון בהתפרצות הנוכחית של שפעת החזירים. אסתר נפטרה בלילה שבין שני לשלישי בבית החולים ביליניסון. "היא הייתה מאוד מיוחדת וחברותית. כל האזור שמע על המקרה, הגיעו מאות ללוייה באמצע הצום מרוב שכולם אהבו אותה", סיפר בעלה.
מלבדה, לפחות שש נשים נוספות מאושפזות במצב קשה עם שפעת החזירים (H1N1). במרכז הרפואי לגליל בנהריה מאושפזת בת 64 תושבת האזור, שאובחנה כסובלת משפעת A. בנוסף, באסף הרופא מאושפזת ילדה בת 4 עם מחלות רקע שלקתה בשפעת החזירים. מצבה יציב, היא מאושפזת בטיפול נמרץ ולא נשקפת סכנה לחייה. כמו כן אושפזו חולים עם חשד למחלה בבתי החולים הדסה עין כרם, הדסה הר הצופים ושערי צדק בירושלים, סורוקה בבאר שבע ואיכילוב בתל אביב. קופות החולים נערכות לגל של מתחסנים בעקבות התפרצות המחלה.
אסתר אריה, חרדית ואם לשישה ילדים, הייתה מחוברת למכונת לב-ריאה מלאכותית במשך כחודש, לפני שנפטרה. "אם אסתר הייתה מתחסנת יכול להיות שזה לא היה קורה", אמר בעלה. "התורה מצווה אותנו 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם'. אם הרופאים אומרים שצריך להתחסן - חייבים להתחסן".
הוא סיפר על השתלשלות העניינים: "הכול התחיל לפני חודש. אשתי קיבלה שפעת רגילה, הרגישה קצת לא טוב, התחיל לה חום. היא לקחה אקמול וניסתה לראות מה יהיה. חשבנו שזה יעבור כמו כל שפעת. אחרי כמה ימים היא הלכה לרופא והוא אמר שיש לה דלקת ריאות. הוא נתן לה שני סוגי אנטיביוטיקה. היא היתה לוקחת ומקיאה. החום המשיך לעלות. הרופא נתן הפנייה לסורוקה, הכניסו אותה למחלקה ומיד דרך הווריד הכניסו לה אנטיביוטיקה. כמה ימים לאחר מכן דיברתי איתה בטלפון והיא בקושי דיברה, סיפרה שהיא מרגישה חנוקה. תוך שעתיים-שלוש הכניסו אותה לטיפול נמרץ. רק אז, שבוע אחרי שהכל התחיל, התברר שזה שפעת החזירים. יום לאחר מכן התקשרו ואמרו שהמצב מחמיר".
לדבריו, הרופאים "הזמינו אותנו להיפרד ממנה. במקביל, ברגע האחרון, הם הזמינו מכונת לב-ריאה מבילינסון על מנת לנסות לחבר אותה, והחליטו להעביר אותה לבילינסון. הרופא הסביר שמכיוון שאין לה קריסת מערכות, אלא רק בעיה בריאות, יש סיכוי. אחרי שעתיים וחצי הצליחו לחבר אותה, והיא הועברה לבילינסון למחלקה לטיפול נמרץ לבידוד".
הבעל אמר כי באותה עת הם היו אופטימיים: "ציפינו שלאט לאט המצב ישתפר. היו עליות וירידות, עבר עוד שבוע ועוד שבוע, אמרו לנו שכל המערכות פעולות בסדר. הטיפול היה מסור מאוד. היחס היה אדיב. שמענו שילדי משפחת גרוס מהמקרה עם ההדברה בירושלים ניצלו בזכות מכונת הלב-ריאה, אז זה נתן לנו תקווה". אבל הסוף היה טראגי: "חודש בדיוק אחרי שהיא התחילה להתלונן, היא נפטרה בלילה שבין שני לשלישי. לחץ הדם ירד במהירות והגענו להיפרד ממנה".
שני המאושפזים בבית החולים בנהריה סובלים ממחלות רקע המגבירות את הסיכון ללקות במחלה. מדיווח של משרד הבריאות עולה כי יש כרגע כמה זני שפעת הנמצאים בישראל ובמרכז הרפואי לגליל טופלו חולים ממספר זני השפעת העונתית. ד"ר מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל: "אנו קוראים למי שלא התחסן לפנות לקופת החולים ולהתחסן. האוכלוסיות החשופות ביותר למחלה הן מטבע הדברים קשישים, תינוקות, ילדים וכאלה הסובלים ממחלות כרוניות שונות".
אף אחת מהנשים שנדבקו בשפעת החזירים לא חוסנה נגד הנגיף. כמה ילדים שנדבקו בנגיף מאושפזים בשיבא ומצבם הוגדר לא מסוכן. מנתונים שנאספו בתקופה האחרונה בהדסה עולה כי 27% מהבדיקות שנשלחות בימים אלה הן חיוביות לשפעת: מהן 80% שפעת מזן A/H1N1 ("שפעת חזירים"), ו-20% שפעת מזן B. חלק מהחולים מדגימים מהלך קשה.
פרופסור נתי קלר, מנהל המחלקה למיקרוביולוגיה קלינית בשיבא ויו"ר האיגוד הישראלי למחלות זיהומיות, הסביר: "לפני כמה שנים הייתה התפרצות של שפעת שהתחילה במכסיקו והגיעה לכל העולם. הזן שהיה שם הוגדר כזן שעבר שינוי גנטי מסוים, והוא אחד הזנים הנפוצים בשנים האחרונות". לדבריו, שפעת החזירים היא למעשה שינוי גנטי בנגיף השפעת, שמקשה על ההתמודדות עם המחלה ועל כן היא מתפרצת ביתר קלות בקרב הציבור.
"אם התחסנת, סביר להניח שתהיה מוגן", הוסיף פרופסור קלר. "אני לא מכיר את המקרים בסורוקה, אבל בשיבא יש כמה ילדים שחולים בשפעת החזירים והם לא חוסנו - אין להם סכנה כרגע. השפעת החלה להרים ראש לפני שבוע בערך והזנים שנמצאו מכוסים על ידי החיסון. מי שקיבל את החיסון שמשרד הבריאות המליץ עליו, סביר להניח שהוא מוגן. נשים בהריון הן קבוצת סיכון גדולה יותר, כמו גם אנשים מבוגרים וילדים קטנים. רמת הסיכון של נשים היא כזאת שלמרות שאנחנו משתדלים שלא לחסן נשים בהריון - יוצאי דופן הם שפעת ושעלת שהם חיסונים שכן ממולצים בהריון ומותרים".
שפעת החזירים היא מחלה הנגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה B, A ו-C. לאחר ההדבקה משתכפל הנגיף בתוך שבוע, אז פורצים הסימפטומים ביום אחד. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש עז, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון, או תחושה של לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת. התסמינים הראשונים של שפעת החזירים הם לרוב תחלואה נשימתית קשה המלווה בחום. בדומה לשפעת חורף רגילה, הנגיף גורם לכאבי שרירים, עייפות, חולשה וכאבי ראש עזים. במקרים נדירים ביותר, שלא תועדו בארצות מערביות, עלול הנגיף לגרום לדלקות גם באיברים נוספים בגוף.