שתף קטע נבחר
 

העץ הנדיב: רולדת שוקולד עשירה

האנגלים חוגגים את הכריסמס ומקבלים את השנה החדשה עם פודינג, לאיטלקים יש פנטונה ולצרפתים - בול עץ. רותי קינן מגישה רולדה ממולאת ומצופה בקרם בצורת גזע של עץ שתשתלב נהדר עם ארוחת הסילבסטר הקרבה

לאנגלים יש כריסמס פודינג, לאיטלקים יש פנטונה ולצרפתים יש בוש דה נואל (bûche de Noël ) - הקינוחים המסורתיים שמוגשים פעם בשנה, בחג המולד ומי שרוצה ממשיך איתם גם לחג הבא - ערב הסילבסטר החותם את השנה הקודמת ומבשר על תחילתה של שנה חדשה.

 

כמובן שזה רק טבעי שכל קינוח מייצג את המטבח שאליו הוא משתייך: הפודינג האנגלי הוא מעדן כהה, דחוס, כבד וספוג בוויסקי או בברנדי, האיטלקים הולכים על מאפה שמרים גבוה, אלגנטי וקליל כנוצה, ואילו הצרפתים לא מסתפקים בפחות מאשר יצירה מפוארת ומורכבת בדמות גלילה (רולדה), ממולאת ומצופה בקרם מעודן ומעוצבת בצורת גזע של עץ.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

למה גזע של עץ? מתברר שהעניין שייך למסורת ארוכת שנים שתחילתה עוד הרבה לפני הולדתו של אבי הנצרות. השבטים הקלטיים הקדומים ששכנו באירופה נהגו לחגוג את יום השוויון החל בסוף דצמבר, שבו הימים מתחילים להתארך והלילות להתקצר, בטקסים שכללו בין היתר שריפת בולי עץ. אפרם של אלה נחשב לאוצר יקר, המביא ברכה ומזור למי שהחזיק בו.

 

עם השתלטות הנצרות בול העץ הפך לסמל, שקושט בעלי קיסוס ירוקים ובגרגרים אדומים שזו עונתם. עוגות בצורת בול עץ היו מוכרות כבר בימי הביניים, אף כי האזכור הראשון שלהן בכתובים הוא מתחילת המאה ה-16. במאה ה-19 הפך בול העץ של חג המולד, במתכונת המוכרת היום (גלילה ממולאת, המזכירה את טבעות הגזע) לפופולרי ביותר בזכות האופים הצרפתים המוכשרים, שעשו אותו לקינוח האולטימטיבי של ארוחות החג.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

נזכרתי ב"בוש" הצרפתי בימים אלה, כשהייתי מוזמנת לחגיגה אצל חברים והבטחתי לדאוג לקינוח. לא מעט עבודה, אבל ההנאה מובטחת. אין שום חובה לעצב את הקרם כגזע עץ, אבל זה דווקא קישוט נחמד וממש לא מסובך.

  

גלילת שוקולד בקרם עשיר (bûche de Noël)

הרולדה המעוצבת בצורת גזע עץ היא הקינוח המסורתי בארוחות חגי סוף השנה בצרפת, אבל למי שמוכן להשקיע, היא תסדר יופי של עוגה לכל הזדמנות חגיגית.

 

המצרכים:  

 

לגלילה:

3 ביצים

1/2 כוס סוכר

1/2 1 כפות קמח

1/2 1 כפות קורנפלור

3 כפות קקאו

3 כפות שמן או חמאה מותכת

מעט אבקת סוכר

2 כפות ליקר שוקולד או אחר

 

לקרם:

1/2 1 כוסות שמנת מתוקה

150 גר' שוקולד מריר

3 כפות סוכר

1 כף ליקר שוקולד או אחר

 

לקישוט:

2 כפות אגוזי מלך או פקאן מסוכרים גרוסים

עלים ופירות מבצק סוכר

 

אופן ההכנה:
  1. יום לפני ההכנה או לפחות כמה שעות קודם לכן, מכינים את תערובת הקרם - מחממים את השמנת המתוקה עד לנקודת רתיחה, מוסיפים את השוקולד חתוך לקוביות קטנות ואת הסוכר וטורפים היטב עד שהשוקולד נמס כולו והתערובת אחידה. מכסים ומצננים כל הלילה או לפחות 4 שעות.
  2. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות). מרפדים תבנית גדולה (40/30 ס"מ) בנייר אפייה.
  3. מפרידים את הביצים ומקציפים את החלבונים עם חצי מכמות הסוכר לקצף יציב. מוסיפים לחלמונים את הסוכר שנותר, ומקציפים עד שהתערובת בהירה ואוורירית. מקפלים את שתי התערובות בעדינות זו בזו.
  4. מנפים את הקמח, הקורנפלור והקקאו מעל תערובת הביצים ומקפלים בזהירות, לסירוגין עם השמן או החמאה המותכת.
  5. משטחים את התערובת על נייר האפייה ומחליקים היטב את פניה. אופים בין 10-7 דקות, או עד שהעוגה נראית אפויה אך לא יבשה.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  6. פורשים מגבת מטבח נקייה על משטח עבודה, ומפזרים עליה אבקת סוכר.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
    מוציאים את העוגה מהתנור והופכים אותה על המגבת. מסירים בזהירות את נייר האפייה ומטפטפים עליה את הליקר. כורכים לגלילה מהצד הקצר של המלבן ומניחים להתקרר.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)
  7. מוציאים את תערובת השמנת מהמקרר ומוסיפים את הליקר. מקציפים עד שמתקבל קרם יציב מאוד.
  8. פותחים את הגלילה בזהירות, ומורחים עליה מחצית מהקרם. מורחים את הקרם שנותר על פני הגלילה, ומסמנים במזלג דוגמה מסולסלת, כמו של גזע עץ. בוזקים אגוזים כתושים ומקשטים, אם רוצים, בקישוטי סוכר.
     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)

     (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
    (צילום: ירון ברנר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
טעימה וחגיגית. רולדת שוקולד
צילום: ירון ברנר
מומלצים