חשודים יהודים בטרור נחקרו כ"פצצה מתקתקת"
בפעם הראשונה השתמשו בשב"כ בנוהל חקירה זה נגד חשודים יהודים בטרור. הם נימקו זאת בצורך לסכל פיגועים עתידיים של התארגנות דומא "שחזונה הוא פתיחת מרד והמלכת מלך", והכחישו ביצוע הטרדות מיניות, "מיטת סדום" וחשמול
לראשונה הפעיל השב"כ נוהל של חקירות "פצצה מתקתקת" - אמצעי חקירה הכוללים גם לחץ פיזי - על חשודים יהודים בטרור. מקור ביטחוני הבהיר היום (ה') כי אגף החקירות בשב"כ, בשיתוף האגף המשפטי שלו ובהתייעצות עם צמרת המערכת המשפטית, קיבל לפני 10 ימים את ההיתר החקירתי שבו השתמשו עד כה רק כלפי מחבלים ערבים. זאת עקב העובדה שבחקירות העצורים בחודש האחרון בפרשת רצח משפחת דוואבשה התברר כי שותפיהם לפעולות הטרור - שאינם בכלא - עומדים לבצע פיגועים נוספים.
מאז 1999, כשבוטלו העינויים בישראל בעקבות פסיקת בג"ץ, הוחלט שמותר להשתמש ב"טלטולים" בחקירה, לרבות אמצעי לחץ פיזי מתון, רק במקרים שהשב"כ מגדיר כ"פצצה מתקתקת". במקרה כזה חוקר שב"כ, בהיוועצות עם ראש המחלקה שלו וראש השב"כ, יכולים לנקוט באמצעי חקירה מיוחדים ופיזיים - ולאחר מכן הדבר ידווח ליועץ המשפטי לממשלה כדי להעניק ל"מטלטלים" חסינות ופטור מהעמדה לדין.
סעיף 'הגנת הצורך' במשפט הפלילי קובע כך: "לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שהיה דרוש באופן מיידי להצלת חייו, חירותו, גופו או רכושו, שלו או של זולתו, מסכנה מוחשית של פגיעה חמורה הנובעת ממצב דברים נתון בשעת המעשה, ולא הייתה לו דרך אחרת אלא לעשותו".
בהודעה החריגה של השב"כ, שפורסמה היום, נאמר כי "תכליתה של החקירה המתנהלת בימים אלה היא חשיפת ההתארגנות וסיכול פיגועים עתידיים. לאור זאת, ובתיאום עם המערכת המשפטית, נחקרת ההתארגנות על-פי אמות המידה המקצועיות והמשפטיות המקובלות לסיכול התארגנויות העוסקות בהוצאת פיגועים חמורים עתידיים. במהלך החקירות ננקטו אמצעים המתאימים לתכלית זו".
בשב"כ, עם זאת, הכחישו בתוקף טענות של אנשי הימין הקיצוני לפיהן הנחקרים הוטרדו מינית. הם הכחישו גם כי "פגעו באיבריהם האינטימיים, נעשה שימוש ב"מיטת סדום", בבעיטות, ביריקות ובחשמול גופם וכי אחד הנחקרים אף ניסה לפגוע בעצמו. טענות אלה שקריות ומשוללות כל קשר למציאות".
בהודעה נאמר כי גם כי ההתארגנות הימנית קיצונית "גורסת כי למדינת ישראל אין זכות קיום. חזונם העיקרי הוא הפלת השלטון בישראל, תוך שימוש באמצעים אלימים, עד כדי מעשה רצח בפלסטינים, פתיחה במרד על מנת למנות מלך, ערעור היחסים בין ישראל למדינות אחרות, גירוש הגויים ופגיעה במיעוטים".
לפני שבועיים רמז המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי לוועדת החוקה של הכנסת כי באישור היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ננקטו "צעדים חריגים ויש על כך ביקורת שיפוטית". נזרי הבהיר כי האמצעים החריגים עליהם דיבר הם, בין היתר, הבאת עצורים בפני שופט אחרי יותר מ-48 שעות והארכת מעצר של חשודים שלא בנוכחותם.
בדיון העוסק בהארכת הוראת השעה המאפשרת מניעת מפגש חשוד עם עורך דין אמר נזרי: "איני מתייחס במפורט לחקירה. אין חקירות במחשכים ולא מעלימים אנשים. כל הפעולות מלוות בפרקליטות חלקם באישור יועמ"ש אכן נעשו צעדים חריגים יש לכך גם בקרה שיפוטית".
נזרי הגיש גם נתונים כדי להצדיק את הארכת הוראת השעה. "החוק מאפשר מניעת מפגש חשוד עם עו"ד. קיים מדרג הדורש אישור של דרג גבוה למניעת מפגש 48 שעות במקום 24 שעות. בהארכות גדולות יותר מ-72 שעות נדרש אישור בית משפט לבקשת ראש השב"כ ובעת שקיים חשש סיכון לחיי אדם".