שתף קטע נבחר

 

מוקד הבדלנות החדש של אירופה

האם מה שלא הצליח בסקוטלנד ובקטלוניה יקרה באי קורסיקה בים התיכון? תומכי ההתנתקות מצרפת הדהימו וזכו בבחירות המקומיות. עכשיו באי של נפוליאון מצפים למשאל עם: "צרפת לא אוהבת אותנו. נמאס לנו שהיא שולטת בנו"

"צרפת גזענית". חגיגות הניצחון בקורסיקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"צרפת גזענית". חגיגות הניצחון בקורסיקה(צילום: AFP)

האי הצרפתי קורסיקה שבים התיכון רשם התעוררות לאומנית בעקבות הישג חסר תקדים בבחירות האזוריות בצרפת, שם זכתה המפלגה "למען קורסיקה".

 

"זה השיא של 40 שנות מאבק", אמר ז'אן פייר סוסיני, שנלחם שנים ארוכות במחתרת הבדלנית. "תמיד קראתי לעצמאות אבל אחרי 200 שנים של קולוניאליזם צרפתי ללאומנים יש עבודה עצומה לעשות", אמר סוסיני בן ה-67, שחי בכפר לורי בצפון קורסיקה.

 (צילום: Google Maps) (צילום: Google Maps)
(צילום: Google Maps)

סוסיני נהג להסתתר בגבעות שמקיפות את הכפר שלו אחרי שהשתתף בפיגועים של החזית לשחרור קורסיקה, שביצעה פיגועים והתנקשה בפוליטיקאים מ-1976 עד שהתפרקה מנשקה ביוני 2014.

 

היום מנסים הלאומנים לנקוט גישה רגועה יותר. האי ששוכן מול חופי איטליה ובו 320 אלף תושבים מוכר בעיקר בשל חופיו המרהיבים וידוע כמקום הולדתו של נפוליאון. הוא סופח לצרפת ב-1768.

סימאוני (מימין) ונשיא העצרת הקורסיקאית טלמאוני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סימאוני (מימין) ונשיא העצרת הקורסיקאית טלמאוני(צילום: AFP)
 

תושבי האי הולכים בעקבות הבדלנים בקטלוניה ובסקוטלנד, ורוצים להתנתק מצרפת. בבחירות המקומיות נבחרה רשימה שכוללת פוליטיקאים שמצהירים על כוונתם להפוך את קורסיקה למדינה בפני עצמה. "צרפת לא אוהבת את קורסיקה. נמאס לנו ששולטים בנו אנשים שמתנהגים בגזעניות בתקצוב, בהחלטות בית המשפט, אפילו בכדורגל", אמרה קרין פלגריני בת ה-35, אחת התומכות בעצמאות לאי.

 

קרין מחכה לכמה שינויים ביחסה של צרפת לקורסיקה, בין השאר להעברת אסירים פוליטיים מהמחתרת לבתי סוהר באי. בנוסף היא מייחלת להתפתחות סממנים מקומיים, תעודות זהות מקומיות למשל.

 

ז'יל סימאוני בן ה-48, שנבחר לעמוד בראש האי בבחירות המקומיות, היה בעבר ראש העיר באסטיה בצפון מזרח קורסיקה. הוא הבליט בקמפיין את הדאגות היומיומית בנוגע לאבטלה, השחיתות והתברואה. לגבי העצמאות של קורסיקה אמר: "הקורסיקאים יחליטו. אם הם רוצים עצמאות אף אחד לא יעצור אותם, וההפך - אם הם לא רוצים אותה אף אחד לא יכריח אותם".

שמש, ים ובדלנים. קורסיקה (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי)) (צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
שמש, ים ובדלנים. קורסיקה(צילום: יוסף ג'קסון (ג'קסי))
 

סימאוני הפך לפוליטיקאי האהוד ביותר באי גם בזכות הצלחתו למתן את התנועה הלאומנית, שזנחה את עברה האלים. "העם בקורסיקה יבין שעתידו הוא בשלום

ובדמוקרטיה", אמר בשבוע שעבר אחרי הבחירות.

 

כמה משותפיו של סימאוני מתונים פחות. ז'אן גי-טלאמוני, נשיא העצרת הקורסיקאית, תיאר את הממשלה המחוזית החדשה כ"ממשלה הקורסיקאית הלאומית

הראשונה מאז המאה ה-18". בחגיגות הניצחון אמר כי העם הקורסיקאי הראה בבחירות "שקורסיקה אינה רק חתיכה קטנה ממדינה אחרת אלא מדינה בפני עצמה, עם שפה, תרבות ומסורת פוליטית משלה".

 

פריז הגיבה במתינות וקראה לדיאלוג "שלו, בונה ומאוזן" עם הלאומנים באי. שני שלישים מתושבי קורסיקה בעד משאל עם על התנתקות מצרפת. מנגד, רבים מאמינים שהאי יתקשה לשרוד ללא תמיכת צרפת. "קורסיקה היא לא סקוטלנד עם מאגר הנפט שלה או קטלוניה עם התמ"ג שלה", נכתב השבוע במגזין L'Express.

 

למפלגה העצמאית יש רק שנתיים להוכיח את עצמה. ארגון מחודש של הממשלה המקומית תדרוש מהתושבים לשוב לקלפיות ב-2018. "יש לנו רק שנתיים", אמר סוסיני. "אסור לנו לאכזב. אחרת משרתי הקולוניאליזם יקבלו שוב את השליטה".


פורסם לראשונה 24/12/2015 22:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מניפים את דגל קורסיקה
צילום: AFP
מומלצים