"חכמי דאעש": מותר לקצור איברי שבויים
במסמכים שתפסה ארה"ב בפשיטה בסוריה, מתוארות ההצדקות הדתיות של אנשי דאעש למעשים שונים - בהם אונס של שפחות וקצירת האיברים של שבויים חיים. "לא צריך לכבד את חייו ואיבריו של הכופר"
מותר אפילו אם יעלה לשבוי בחייו
לפי הפסיקה, מותר לקצור איבר משבוי בעודו בחיים במטרה להציל את חייו מוסלמי. המעשה מותר אפילו אם הוא יעלה לשבוי בחייו.
"לא צריך לכבד את חייו ואיבריו של הכופר, וניתן ליטול אותם ללא חשש מעונש", נכתב במסמך, המהווה פתווה, מעין של פסיקה דתית מוסלמית. על המסמך חתומה ועדת המחקר והפתוות של ארגון המדינה האסלאמית, המדווחת ישירות למנהיג הארגון אבו בכר אל בגדדי. "מותר גם להסיר איברים אם הפעולה תהרוג את השבוי", צוין שם לפי תרגום של הממשל האמריקני.
במסמך לא נמצאו ראיות לכך שדאעש אכן עוסק בסחר באיברים או בקצירתם בפועל. מנגד, זהו אישור דתי לעשות כן, לפי הפרשנות המחמירה של אנשי הארגון את כתבי האסלאם. בעבר עיראק האשימה את הקבוצה במעשים דומים.
אף שאנשי הארגון לא הגדירו "כופר" בטקסט, אנשי המדינה האסלאמית רצחו בעבר נוצרים, מוסלמים שיעים, ואף מוסלמים סונים שאינם מצייתים לכללי הארגון.
בפשיטה שערכו יחידות מיוחדות בסוריה במאי, שבמהלכה נהרג איש הכספים הבכיר של הארגון, שכונה אבו סיאף, תפסו האמריקנים שבעה טרה-בייט של מידע, בדמות כוננים קשיחים, דיסקים, וניירות. כך הסביר בראיון ברט מקגורק, היועץ המיוחד לנשיא אובמה לענייני הקואליציה נגד דאעש. אלה המסמכים הראשונים המתפרסמים מהפשיטה במאי, פרט לראיות לסחר שעשה דאעש בעתיקות שגנבו אנשיו, שהוצגו לפני כמה חודשים במוזיאון המטרופולין בניו יורק.
אותו ההגיון שהתיר קניבליזם
המסמכים, שהגיעו לידי סוכנות הידיעות רויטרס, הם תחת הכותרות "לקחים מפשיטת אבו סיאף", ובהם הצדקות דתיות לשורה של מעשים שאנשי ארגון המדינה האיסלאמית נוקט בהם. למשל, ב"פתווה מספר 64" מ-29 בינואר 2015, מתוארים חוקי האונס, הקובעים מתי מותר ואסור לאנשי דאעש לקיים יחסי מין או לכפות אותם על שפחותיהם.
הפתווה המתירה קצירת איברים משווה את המצב לקניבליזם. לפי הכתוב שם, מלומדים אסלאמיים עתיקים הצדיקו את הקניבליזם בתנאים קיצוניים. המלומדים התירו, אם הדבר הכרחי, להרוג כופר על מנת לאכול את בשרו.
וויליאם מקאנטס, חוקר במכון ברוקלין שחיבר את הספר "אפוקליפסת דאעש", הסביר שהפסיקה על הארגון בנושאי עבדות וקצירת איברים אינה מייצגת את האסלאם המודרני.
שגריר עיראק לאו"ם, מוחמד אלי אלחאקים, אמר שהמסמך צריך להיבדק על ידי מועצת הביטחון של האו"ם. בפברואר, אלחאקים פנה למועצת הביטחון בדרישה שתחקור את מותם של 12 רופאים במוסול, שבה מחזיק ארגון המדינה האסלאמית. העיראקים טוענים שהרופאים נרצחו אחרי שסרבו לכרות איברים. מועצת הביטחון אמרה שהנושא יבדק, אך לא נמסרו עידכונים בנושא.