מפקד "צבא האיסלאם" חוסל: מכה קשה למורדים באסד
חיסול זהראן עלוש בהפצצה ליד דמשק, יחד עם שורת מורדים בכירים אחרים, הוא הישג אדיר לאסד, שרק לפני שנתיים היה משטרו על סף קריסה. מוסקבה וחיזבאללה מכים במתנגדיו, והמהלומה שהונחתה על ארגון המורדים המסודר ביותר באזור דמשק יכולה להשפיע הרבה מעבר לשדה הקרב
קשה להעריך מה יהיו ההשלכות בשטח של חיסול מנהיג ארגון "צבא האיסלאם" בסוריה, זהראן עלוש, אבל אין ספק שמדובר בהישג צבאי גדול וחשוב עבור משטר אסד והקרמלין, אולי המשמעותי ביותר מאז הצטרפות רוסיה למלחמה בסוריה לפני שלושה חודשים. זהו גם ניצחון מורלי חשוב לשתיים מול פטרוניו של עלוש – טורקיה, שאיתה יש לדמשק ולמוסקבה יריבות מרה בימים אלה, וגם סעודיה, שהיא שנואת נפשו של אסד.
אתמול אחר הצהריים (ו') נודע כי עלוש חוסל בהפצצה רחבת היקף ליד דמשק. המשטר הסורי טען שמטוסיו הם שהביאו לחיסולו, לאחר שמוקדם יותר נטען שחיל האוויר הרוסי אחראי להפצצה. האופוזיציה הסורית הפנתה אצבע מאשימה לרוסיה. הקואליציה הלאומית הסורית, ארגון הגג של האופוזיציה, תקפה בחריפות את רוסיה ואמרה כי "הפשע הזה מעיד על המטרות של הפלישה הרוסית למדינה שכוללות סיוע לטרור ולמשטר העריץ, ועקירה מהשורש של הכוחות המהפכניים המתונים". גם צבא סוריה החופשי פרסם הודעה ובה כינה את התקיפה "הפצצה בוגדנית ופחדנית של מטוסי חיל האוויר הרוסי".
הארגון כבר מינה מפקד חדש - עיסאם בוידאני, המכונה "אבו הימאם", במקום עלוש. צבא סוריה החופשי קרא לפיקוד החדש "להמשיך את דרכו של עלוש בדרך לשחרור מלא של סוריה מהכנופיות שהמשטר הסורי הביא למדינה בדמות ארגון 'המדינה האיסלאמית' (דאעש)".
ארגונו של עלוש הוא צלע חשובה מאין כמוה בקרב כוחות המורדים הפועלים זה כמעט חמש שנים להפלת אסד. עלוש ובכירים אחרים בארגוני מורדים הופצצו כשהשתתפו בכינוס, שבו היו אמורים כנראה לתאם את הפעילות נגד צבא אסד וחיזבאללה התומך בו.
פעילות "צבא האיסלאם" במתכונתו הנוכחית החלה בספטמבר 2013, כשעשרות חטיבות ופלגים בשורות המורדים הסורים המשתייכות לזרם האיסלאמיסטי התאחדו והקימו את הארגון החדש הזה בראשותו של עלוש. "צבא האיסלאם", המזוהה עם האחים המוסלמים, הפך בהדרגה לארגון הדומיננטי והסדור ביותר שנלחם נגד המשטר באזור דמשק, ובייחוד באזור א-רוטה א-שרקייה, שהפך ליעד המועדף להפצצות של המשטר. ארגונו של עלוש מואשם על-ידי סוריה בירי עקבי של פצצות מרגמה על לב הבירה דמשק, ולכן התמקד לאחרונה המשטר הסורי בהפצצות כבדות על אזורי שליטתו.
מטרתו המרכזית של "צבא האיסלאם" היא מלחמה במשטר הסורי והפלת אסד, אבל הוא נאלץ להתמודד גם עם ארגוני ג'יהאד עולמי כמו דאעש ו"ג'בהת א-נוסרה" המסונף לאל-קאעידה – ובעקבות זאת קצר גם הישגים. לזכותו של עלוש נזקפת העובדה שהוא הצליח להדוף את דאעש האימתני מאזורי שליטתו בסמוך לדמשק בקיץ 2014, בעיצומה של התכתשות אכזרית שכללה הוצאות הדדיות להורג, שתועדו ופורסמו ברשת.
מבחינה דתית, למרות הגדרתו כ"איסלאמיסטי" מייצג" צבא האיסלאם" קו מתון יחסית, בוודאי בהשוואה לדאעש ולג'בהת א-נוסרה. על כל פנים, כשמדברים על "מתינות" ארגונו של עלוש, גם אליה יש להתייחס כמובן בעירבון מוגבל. רק לאחרונה השתמש הארגון באסירים בני העדה העלווית, עדתו של בשאר אסד, כמגנים אנושיים: הוא כלא אותם בתוך כלובים בסמוך לשדה הקרב, כדי להרתיע את המשטר מהפצצת אזורי השליטה שלו.
פיצוץ בכינוס: עוד שורה של בכירים חוסלו
לפי הדיווחים ברוב כלי התקשורת הערביים הגדולים, צבא רוסיה הוא שביצע את ההפצצה, אבל לפי דיווחים אחדים היה זה חיל האוויר הסורי. התקשורת הממלכתית של צבא אסד נמנעה מלציין מי אחראי לחיסול, ובסוכנות הידיעות הסורית הסתפקו בהודעה שלפיה "זהראן עלוש הטרוריסט, שעומד בראש 'צבא האיסלאם' הקשור לבית המלוכה הסעודי, נהרג באזור א-רוטה א-שרקייה בדמשק".
לפי כלי תקשורת המזוהים עם המשטר הסורי ועם חיזבאללה, מלבד עלוש נהרגו בהפצצה עוד 12 בכירים מארגונו, ועוד שמונה בכירים בארגונים "אחראר א-שאם" ו"פילק א-רחמן" שהשתתפו בכינוס שאליו הגיע עלוש. לפי דיווחים, בכינוס הם היו אמורים כאמור לתאם התקפות נגד חיזבאללה וצבא אסד.
למכה הקשה שספגו המורדים נגד אסד יכולה להיות השפעה לא רק מורלית ומבצעית על כוחם של המורדים המבקשים להפיל את המשטר, אלא גם על המאמץ הבינלאומי להגיע לפתרון המשבר בסוריה. נציגי "צבא האיסלאם" השתתפו רק בימים האחרונים בוועידת האופוזיציה הסורית בריאד, והמכה שספגו כעת עשויה להשפיע על גישתם ועל עמדתם בהמשך.
כאמור, עלוש קיים קשרים חמים עם טורקיה וסעודיה, יריבותיו של משטר אסד. בטורקיה התקבל בעבר עלוש בחמימות, וכשמפלגתו
של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן ניצחה לאחרונה בבחירות בטורקיה, הוא מיהר לשגר הודעת ברכה. הקשרים הטובים שתחזק עם סעודיה באו לידי ביטוי בעצם ההשתתפות של ארגונו בוועידת האופוזיציה הסורית בריאד לפני כמה ימים, שנערכה בחסות בית המלוכה הסעודי בניסיון לאחד את השורות ולתאם עמדות לקראת משא ומתן אפשרי עם משטר אסד.