שת"פ עם האויב: פוטין והטליבאן נגד דאעש
הארגון שהשתלט על אפגניסטן לאחר נסיגת ברית המועצות מהמדינה הפך לאויב מושבע של רוסיה. כעת מנסים הרוסים למנוע את המשך התפשטות "המדינה האיסלאמית" ומשלבת כוחות עם הטליבאן. משרד החוץ הרוסי: "שיתוף הפעולה מודיעיני בלבד". הטליבאן מכחיש: "לא צריכים אף אחד"
רוסיה עושה הכול כדי למנוע את התפשטות דאעש , גם אם מדובר בשיתוף פעולה עם אויב מושבע: משרד החוץ הרוסי אישר אמש (ו') כי מוסקבה משתפת פעולה עם הטליבאן האפגני במסגרת הניסיונות להילחם בארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש).
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכארובה, הבהירה כי הקשר בין רוסיה לטליבאן הוא בגדר שיתוף פעולה מודיעיני בלבד ולא כולל סיוע לוגיסטי או העברת אמצעי לחימה. היום דיווחה רשת אל-ג'זירה כי הטליבאן מכחיש את ההודעה הרוסית. "אנחנו לא צריכים אף אחד שיתמוך בנו ויסייע לחסל את דאעש. יש שיחות, אבלך אנחנו לא נלחמים ביחד. אנחנו רוצים שכוחות זרים ייצאו מהמדינה", אמר דובר בארגון לרשת הקטארית.
לגבי משלוחי הנשק שעושים את דרכם ממוסקבה לקאבול אמרו ברוסיה כי הנשקים מועברים אך ורק לממשלה האפגנית. "נגד טליבאן יש סנקציות", הבהירה הדוברת זאכרובה. "רוסיה מכבדת את הסנקציות הבינלאומיות". יש לציין שהטליבאן הפקיסטני כרת ברית עם דאעש לעומת הטליבאן באפגניסטן שלא עשה כך.
מדובר בשינוי כיוון מוחלט ביחסים בין רוסיה לטליבאן לאחר שהארגון השתלט על אפגניסטן בעקבות נסיגת כוחות ברית המועצות בתחילת שנות ה-90 והפך לאויב רוסי מושבע. הטליבאן האפגני החליף לאחרונה מנהיג לאחר חיסולו של מולה מוחמד עומר והממשלה המקומית ממשיכה להיאבק כדי לסלק משטחה את ארגון הטרור.
אז איך פוטין קושר ברית עם אחד האויבים הכי גדולים שלו? בכיר אמריקני אמר לקונגרס בחודש שעבר כי דאעש חיזק את שליטתו באפגניסטן בחודשים האחרונים ומחזיק שם כ-3,000 לוחמים.
מארק הנטלינג, בכיר לשעבר בצבא ארה"ב ואנליסט צבאי, אמר לרשת CNN כי פוטין חושש שאלפים ג'יהאדיסטים מהאזורים המוסלמיים ברוסיה יצטרפו לדאעש בסוריה או באפגניסטן וברצונו לקטוע את המעבר של הלוחמים לשם.
"רוסיה רואה את אותם ג'יהאדיסטים מסוכנים יותר מאשר הטליבאן", הוסיפה אולגה אוליקר ממרכז המחקר הבינלאומית ללימודי אסטרטגיה. "הרוסים רואים בטליבאן כאויב הכי פחות גרוע שיש בשטח".
מת'יו רוג'נסקי, ממרכז המחקר על שם הנשיא וודרו ווילסון, סיכם: "פוטין רוצה לשוב לתקופה בשנות ה-70, למלחמה הקרה, אז רוסיה וארה"ב היו שוות ויריבות אחת של השנייה וסגרו עסקאות עם האויבים".
"מהלך שיכול ליצור הכרה בינלאומית בארגון טרור"
לדברי פיליפ מאד, בכיר לשעבר ב-CIA, פוטין רוצה לחזק את יחסיו עם מדינות ברית המועצות לשעבר. "זהו ניסיון השתלטות שלו", הסביר מאד. "הוא אומר למדינות: 'אני אעבוד עם הטליבאן כדי להשיג כמה שיותר מידע על דאעש לפני שהם יגיעו לאזורכם".
איש ה-CIA ציין כי אחרי שפוטין יאסוף את המידע הזה הוא יעביר אותו לאותן מדינות כמו אוזבקיסטן, טורקמניסטן וקזחסטן בשביל לקבל את אמונן. "כך פוטין פשוט נאבק כדי לבסס את מעמדו מול ארה"ב", הסביר מאד.
בכיר במחלקת המדינה האמריקנית נשאל על-ידי CNN לגבי ההסכם הרוסי עם טליבאן ואמר: "לכולם יש אינטרסים להגביר את הביטחון והיציבות באפגניסטן. ארה"ב מקווה שנוכל להמשיך למצוא את הדרכים לשתף פעולה עם רוסיה בנושא".
גורם אמריקני אחר אמר לרשת החדשות כי בוושינגטון לא רואים את המהלך הזה כניסיון לערער את היציבות. עם זאת, הוא הבהיר: "מהלך כזה יכול ליצור לגיטימציה והכרה בינלאומית בארגון טרור כמו טליבאן".
בתוך כך, פוטין הורה היום על הקמת מטות ללוחמה בטרור באזורים שונים בגבולות הימים של רוסיה. סוכנות הידיעות הרוסיות "ריה" ו"אינטרפקס" דיווחו מפי הקרמלין כי בין היתר יוקמו על גדת הים הכספי ובמורמנסק בצפון מערב המדינה. הוראה כזו מפוטין כבר ניתנה בעבר לפני הסיפוח של חצי האי קרים. לא ברור אם ההחלטה קשורה למאבק למנוע מג'יהאדיסטים להיכנס לשטח רוסיה או למלחמה באוקראינה.