שתף קטע נבחר

 

15 מיליארד ש' לערבים: מחלוקות בדרך לאישור

תוכנית המיליארדים עדיין לא עברה: שרי הליכוד דורשים הכנסת ערים מעורבות לתוכנית והענקת תמריצים רק לתורמים באמצעות שירות אזרחי. ליברמן: "עכשיו הם ינהרו לקלפי במימון נתניהו". במגזר הערבי: קולות בעד ונגד התוכנית

קשיים בדרך לאישור תוכנית המיליארדים למגזר הערבי: הממשלה הייתה אמורה לאשר ביום ראשון תוכנית רחבת היקף להשקעה של 15 מיליארד שקלים לפיתוח היישובים במגזר הערבי בתחומי החינוך, התחבורה, התעסוקה והדיור. האישור נדחה על רקע התנגדות בליכוד, ובישיבת הממשלה היום (ד') הוא נדחה שנית עקב המחלוקת - ויתחדש מאוחר יותר היום.  

 

נתניהו מדבר על התוכנית בישיבת הממשלה    (צילום: רוני כנפו, וואלה! חדשות)

נתניהו מדבר על התוכנית בישיבת הממשלה    (צילום: רוני כנפו, וואלה! חדשות)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חלק משרי הליכוד טענו כי יש להכניס ערים מעורבות לתוכנית – כדוגמת רמלה, לוד, עכו ואחרות. נושא שני שעליו התגלעה מחלוקת נגע לבקשת השרים להעניק תמריצים רק לתורמים באמצעות שירות אזרחי. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לחלק אחר שעורר מחלוקת, חלק הדיור, ואמר שהוא מבקש לשים דגש על בנייה רוויה: "אי אפשר לאפשר התפשטות עד אין סוף וצריך לוודא בנייה רוויה בתוכנית".

 

בנוסף אמר נתניהו כי יש צורך לתת פתרון לנושא הפשיעה במגזר הערבי: "אנחנו לא נקצה מיליארדים לטובת מערב פרוע. אני מוכן להקצות משאבים ובתנאי שפועלים על פי חוקי החברה והמדינה". במהלך הוויכוח שפרץ בין השרים בדיון בנוגע לתוכנית נזף בהם נתניהו: "מאסתי בחוויית הגנון הזה. גנון עברתי לפני 60 שנה. אם יהיה צורך נעבור לדיון מצומצם יותר". לאור המחלוקת שנתגלו בדיון ביקש נתניהו מהצוותים העובדים על התוכנית להגיש לו השלמות ותיקונים עד השעה 17:30.

 

התוכנית היא יוזמה משותפת של משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר יחד עם השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, והיא כוללת הקצאת משאבים ופיתוח מואץ במטרה לצמצם פערים. 1.2 מיליארד שקלים יוקצו לקידום תוכניות דיור בבנייה רוויה ו-1.4 מיליארד שקלים יוקצו לחיזוק הרשויות המקומיות לצורך פיתוח תשתיות פיזיות ואנושיות.  

1.4 מיליארד שקלים לצורך פיתוח תשתיות. טייבה, השבוע (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
1.4 מיליארד שקלים לצורך פיתוח תשתיות. טייבה, השבוע(צילום: חסן שעלאן)

התוכנית מתיימרת לחולל שינוי גדול בתחום התחבורה באמצעות הגדלת נגישות והשקעות בתחבורה הציבורית. במקביל כוללת התוכנית הגדלת סובסידיה לתחבורה ציבורית ביישובי בני המיעוטים, השלמת תשתיות תחבורה ציבורית והנגשת המידע בשפה הערבית. לצורך מטרה זו יוקצו 40% מתקציב התחבורה הציבורית הכללית לטובת התחבורה ביישובי המגזר הערבי ו-40% מתקציב ההשקעה המוקצה לתשתיות תחבורתיות ברשויות המקומיות.

 

התוכנית מפרטת השקעה רחבה ומעמיקה בתחום החינוך במגזר הערבי, והיא מתמקדת בהכשרה ופיתוח של עובדי הוראה, של הישגים לימודיים ושל חינוך בלתי פורמלי. בתחום ההשכלה הגבוהה יוקצו יעדי תוצאה למועצה להשכלה גבוהה על מנת לקדם את ההשכלה הגבוהה לבני החברה הערבית בהתאם לתוכנית, כמו גם הנגשתה לצעירים שמעוניינים לרכוש השכלה גבוהה.

 

בתחום הפיתוח הכלכלי והגדלת מספר האזרחים שיוצאים לשוק העבודה יושקעו 32.5% בשנת 2016 בהשלמת פיתוח של אזורי תעשייה ביישובי מיעוטים שזמינים לביצוע באופן מיידי ותופעל תוכנית לשילוב יישובי מיעוטים באזורי תעשייה. כמו כן יוקצו 17.5% מתקציבי הסוכנות לעסקים קטנים בחברה הערבית.

 

לקראת הצגת התוכנית בממשלה צוין כי ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר משה כחלון והשרה לשוויון חברתי גמליאל הביאו את ההצעה לאישור מתוך כוונה לערוך תיקון מבני של מנגנוני הקצאה ממשלתיים, במטרה לצמצם פערים ולסייע בפיתוח כלכלי מהיר של החברה הערבית. התוכנית גובשה לאחר עבודת מטה יסודית ובשיתוף עם נציגי הרשויות הערביות ונציגי החברה הערבית.

 

השרה גמליאל, האמונה על הפיתוח הכלכלי במגזרי המיעוטים בישראל, אמרה: "זהו צעד חשוב והיסטורי בדרך לצמצום פערים ולקידום השוויון החברתי בישראל. התוכנית מקיפה מאוד ומתייחסת לכל התחומים שנוגעים לחיי הרשויות המקומיות ולאזרחי ישראל הערביים. יש כאן בשורה דרמטית, לראשונה ממשלת ישראל משנה את מנגנוני ההקצאה במשרדי הממשלה באופן כזה שאזרחי ישראל הערבים יקבלו את חלקם היחסי בתקציב המדינה".

השרה גמליאל. "בשורה דרמטית" ()
השרה גמליאל. "בשורה דרמטית"

ליברמן. "מחזקים קיצוניים" (צילום: Ralph Alawang ) (צילום: Ralph Alawang )
ליברמן. "מחזקים קיצוניים"(צילום: Ralph Alawang )

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן מתח ביקורת על התוכנית: "הערבים ינהרו לקלפיות במימון נתניהו וכחלון. במקום לחזק את הגורמים הנאמנים והמתונים בחברה הערבית, מעבירים רה"מ ושר האוצר 15 מיליארד שקל למגזר הערבי דווקא באמצעות סיכומים עם איימן עודה וחבריו, זועבי, זחאלקה, גטאס ושות'. בכך מחזקת הממשלה את הגורמים הקיצוניים והמתסיסים ביותר בקרב הערבים בישראל".

 

קשה להאמין לממשלה הזאת

בקרב האזרחים הערביים נשמעו קולות בעד התוכנית ונגדה. מחמד שריף, תושב קלנסווה, מצדד בתוכנית. לדבריו, "זאת תוכנית חשובה, סוף סוף התחלנו להרגיש ולראות שהממשלה מתחשבת בנו כבני אדם. הרבה אנשים חיכו לשמוע שהממשלה דואגת לאזרחיה הערבים אחרי שהפקירו אותנו במשך שנים רבות. הגיע הזמן להתייחס אלינו כאזרחים שווים ללא אפליה, העיר שלנו סובלת מהמון קשיים, ואנחנו מקווים שהתוכנית הזאת תהפוך לטובה את מצב העיר".

הזנחה בקלנסווה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
הזנחה בקלנסווה(צילום: חסן שעלאן)

בשטח נשמעו גם תגובות אחרות. עלי מחאמיד מאום אל-פחם אמר: "קשה לי להאמין לממשלה הזאת, תמיד אנחנו שומעים הבטחות לקידום החברה הערבית, אבל לצערי שום דבר לא יוצא לאור. הממשלה ממשיכה בהצגות שלה ולא מתייחסת אלינו כראוי. אין לנו אמונה ונמאס לנו מכל האפליה והזלזול ביישובים הערביים. ימים יוכיחו את כל מה שציינתי, הממשלה הזאת הרסה לנו את הכול והיא אחראית למצב שנקלענו אליו".

 

תושבת טמרה הביעה אף היא הסתייגות מהתוכנית. לדבריה, "אני מאוכזבת מממשלת ישראל, ומתקשה להאמין שהיא תעמוד בהבטחותיה. במשך תקופה ארוכה אנחנו רואים ושומעים שקרים ממשרדי הממשלה, שטוענים כי הם מתייחסים לאזרחים הערבים בשוויון מלא כמו אל האזרחים היהודים. אבל אותם משרדים לא מקבלים את התלונות שלנו על אפליה, זלזול וגזענות. הממשלה תמשיך להתייחס אלינו כמו לכלבים".

 

אלישע בן קימון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים