שתף קטע נבחר

 

פעל נגד המתחרים: בנו של עובדיה יוסף לדין

כתב אישום הוגש נגד הרב אברהם יוסף, בנו של מייסד ש"ס ואחיו של הרב הראשי הספרדי, בגין מרמה והפרת אמונים. הוא מואשם כי בעת ששימש כרב העיר חולון ואור יהודה קידם את בד"צ בית יוסף ומנע את פעילות המתחרים. פרקליטיו בתגובה: "הוא פעל כחוק"

עומד לדין: כתב אישום הוגש היום (א') לבית משפט השלום בתל אביב נגד הרב אברהם יוסף, רב העיר חולון ובעבר גם רב באור יהודה בגין שתי עבירות של מרמה והפרת אמונים. אברהם יוסף הוא בנו של מייסד ש"ס, הרב עובדיה יוסף ז"ל, ואחיו של הרב הראשי הספרדי יצחק יוסף.

 

יוסף מואשם כי קידם את בד"ץ בית יוסף הנמצא בבעלות משפחתו תוך ניגוד עניינים וניצול מעמדו כרב עיר וכי מנע כמעט כליל את פעולתם של בד"צים אחרים שנתנו השגחה לעסקים לממכר בשר בעלי כשרות "מהדרין", בתחומי חולון ואור יהודה. לרב יוסף התקיים שימוע בפני פרקליט המדינה, אך טענותיו נדחו. פרקליט המדינה שי ניצן החליט לקבל את המלצת פרקליטות מחוז תל אביב (פלילי) והורה להגיש כתב אישום.

ידע ופעל בניגוד עניינים. הרב אברהם יוסף (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
ידע ופעל בניגוד עניינים. הרב אברהם יוסף(צילום: קובי קואנקס)

על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד שירי רום, נכתב כי הרב אברהם יוסף מכהן כרב העיר חולון מאז 1998 ועד עתה. בשנים 2011-2008 מונה גם כממלא מקום רב העיר אור יהודה וכאחראי הכשרות בה, בעקבות מותו של רב העיר המקומי. בד"ץ בית יוסף הינו בד"ץ פרטי, הרשום כחברה, ומצוי בבעלות משפחת הרב יוסף הידועה.

 

בכתב האישום נכתב כי בד"ץ בית יוסף הוקם בנובמבר 1997 על-ידי אברהם יוסף שנרשם כבעלים של 99% מהמניות בו, ושימש כמנהלו עד לפברואר 2000. "במועד שאינו ידוע למדינה, במהלך שנת 2000, העביר הנאשם את הבעלות בבד"ץ בית יוסף לידי אחיו, מר משה יוסף, ששימש כבעליו של הבד"ץ מאז ועד היום".

 

הטענה היא שהחל מתחילת כהונת הנאשם כרב העיר חולון ועד סוף 2013, הוא הנחה את הכפופים לו, בכתב ובעל פה, כי בעלי עסקים לממכר בשר בחולון, המבקשים לקבל תעודת כשרות "מהדרין" מהרבנות, חייבים לעבוד עם אחד משלושה בד"צים בלבד – בד"ץ בית יוסף השייך למשפחתו, בד"ץ העדה החרדית או בד"צ הרב לנדאו.

 

כשמונה הרב אברהם יוסף כממלא מקום רב העיר אור יהודה, הוא מסר הנחיה זהה לכפופים לו. המשמעות של הנחייתו של הנאשם הייתה חיובם של בעלי עסקים לקבל פיקוח ולשלם רק לאחד הבד"צים הללו כתנאי לקבלת תעודת מהדרין מהרבנות, בזמן שקודם לכן לא הייתה כל הנחיה מגבילה כאמור שמשמעותה הייתה פגיעה בתחרות.

 

בפועל, עד תחילת כהונתו של הרב יוסף, פיקחו בערים אלו בד"צים נוספים על מכירת הבשר. בהתאם להנחיה, ניתנה הודעה לבעלי עסקים בחולון ובאור יהודה כי עסק לממכר בשר שלא ימלא אחר ההנחיה, לא יקבל תעודת כשרות מסוג "מהדרין" מהרבנות.

 

ככלל, רב עיר יכול להתנות תעודת כשרות מסוג "מהדרין" בפיקוח של בד"ץ פרטי כלשהו, אך יוסף מואשם כי למעשה הוא ניתב במעשיו את בעלי העסקים בעיר דווקא לבד"ץ בית יוסף ולמעשה לא הותיר להם בחירה ממשית בין הבד"צים השונים.

 

הסיבה? בד"צ העדה החרדית ובד"צ הרב לנדאו מזוהים עם העדה האשכנזית כאשר רוב ציבורי צרכני הכשרות בערים אלה הוא ספרדי. בנוסף, מחירי הבשר בהכשרים אלה יקרים משמעותית ממחירי הבשר בהכשר בד"ץ בית יוסף ובד"צים אחרים המזוהים עם העדה הספרדית. יוסף מואשם כי ידע על כך ונתן את את ההוראה תוך שהוא נמצא בניגוד עניינים.

  

בכתב האישום נטען כי "במעשיו הפר הנאשם אמונים ופגע פגיעה מהותית באמון הציבור, בטוהר המידות ובתקינות פעולותיהם של עובדי השירות הציבורי, עקב כך שפעל בניגוד עניינים, בתחום הכשרות, ומתוך אינטרס אישי – משפחתי וכלכלי מובהק, בהיות בד"ץ בית יוסף בבעלות משפחתו". התיק נחקר ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433 של המשטרה.

 

פרקליטיו של הרב יוסף, עורכי הדין נבות תל-צור וטל שפירא, מסרו בתגובה: "יש להצטער על הגשת כתב האישום שכן הרב יוסף פעל כדין, בתום לב ובשקיפות מלאה בכל הקשור לענייני הרבנות בחולון, כמו גם באור יהודה, וראה לנגד עיניו את טובת הציבור בלבד. הרב יוסף פעל בהתאם לתפיסתו ההלכתית ולצו מצפונו, כמתחייב מהוראות החוק, ובראותו לנגד עיניו את ציבור שומרי המסורת שלמענו פעל. אין מקום להפוך סוגיה הלכתית מורכבת, שהחוק מקנה לגביה לרב עיר שיקול דעת נרחב, לסוגיה משפטית סבוכה של ניגוד עניינים במשפט פלילי. משנגזר על הרב יוסף לברר את העניין בבית המשפט, הוא מאמין ומקווה שהדברים יתבררו ותוצאת הדיון תהיה זיכויו המוחלט מכל אשמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי קואנקס
הרב אברהם יוסף
צילום: קובי קואנקס
מומלצים