ברגע האחרון: נדחתה העברת מיליארדי שקלים למגזר הערבי
הממשלה הייתה אמורה לאשר הקצאת 15 מיליארד שקלים לפיתוח יישובים ערביים, אולם לבסוף הוחלט לדחות את האישור מכיוון ששרי ליכוד הביעו הסתייגויות. השרים טענו כי ההטבות לא ניתנות ליישובים עם אוכלוסייה מעורבת
הממשלה החליטה בצהריים (יום א') לדחות ליום רביעי את אישור תוכנית החומש להשקעה של 15 מיליארד שקלים לפיתוח היישובים במגזר הערבי בתחומי החינוך, התחבורה, התעסוקה והדיור. כמה שרים מהליכוד הביעו התנגדות לתוכנית והסתייגו בישיבת הממשלה השבועית מכך שההטבות לא ניתנות ליישובים עם אוכלוסייה מעורבת. בין המתנגדים שרת התרבות והספורט מירי רגב ושר המדע אופיר אקוניס.
לקראת הצגת התוכנית בממשלה צוין כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון והשרה לשוויון חברתי גילה גמליאל הביאו את ההצעה לאישור מתוך כוונה לערוך תיקון מבני של מנגנוני הקצאה ממשלתיים במטרה לצמצם פערים ולסייע בפיתוח כלכלי מהיר של החברה הערבית. אולם בסופו של דבר, הוחלט כאמור לדחות את אישור התוכנית שגובשה בשיתוף נציגי הרשויות הערביות ונציגי החברה הערבית.
השרה רגב אמרה לאחר דחיית אישור התוכנית כי "הליכוד זה לא מוקצה, הם לא טובים רק בשביל להביא אותנו לשלטון, יש פה מטרה ראויה וצריך לעזור להם. חשוב מאוד לטפל בערים המעורבות ומותר לנו לייצג את זה ולייצג אותם ולא צריך להתנצל משום שהם מהליכוד. גם לא כולם מהליכוד. גם חיפה, גם תל אביב-יפו, גם רמלה ולוד ועכו. המיליארדים האלה צריכים לשרת גם את הציבור הערבי בערים המעורבות ולא פחות".
"חושד שיש כאן משחק מסריח"
במגזר הערבי הביעו תרעומת על ההחלטה לדחות את אישור התוכנית. ראש מועצת זמר, דיאב גאנם, אמר כי "הדחייה הפתיעה אותנו, אני מקווה שביום רביעי ההחלטה תצא לאור ללא שום תקלות. גם אם יעבירו לנו את התקציב הזה, נמשיך לדרוש עוד תפקידים. אם הממשלה קוראת לשוויון מלא אז מגיע לנו את כל הזכויות כמו במגזר היהודי".
עבד מסארווה מטייבה תקף בחריפות את הממשלה ואמר: "משעות הבוקר אני מחכה לשמוע שהממשלה אישרה את התוכנית, אבל לצערי זה נדחה. כל זה נותן לי לחשוד שיש כאן משחק מסריח. אני חושב שזאת ממשלה לא רצינית, ואין לה שום כוונות טובות לגבי פיתוח המגזר הערבי".
ראמי מחא'גנה מאום אל פחם הביע גם הוא ביקורת נוקבת: "זה שדחו את ההחלטה מראה עד כמה הממשלה מזלזלת בציבור הערבי. אני לא יודע אם זה קשור למצב הביטחוני במדינה ולכל הפיגועים שהתרחשו היום. קשה לי להאמין שהממשה מעוניינת להעביר תקציב ליישובים הערביים, זה נראה לי הכול דיו על נייר".
עלי גנאים מבקה אל גרבייה נשמע אופטימי. לדבריו, "אני מקווה שהממשלה תתמוך במגזר הערבי ותקדם אותו. יכול להיות שהייתה תקלה מסוימת שגרמה לדחיית האישור על ההחלטה. עדיף לנו לחכות ולא לתקוף את הממשלה. נשארו עוד שלושה ימים ואז דע את כל מה שצריך. אם ביום רביעי לא יהיה אישור אז זה אומר שהממשלה תמשיך את הזלזול שלה באזרחים הערבים במדינה".
1.2 מיליארד שקלים צפויים לעבור לקידום תוכניות דיור בבנייה רוויה ו-1.4 מיליארד שקלים צפויים לעבור לחיזוק הרשויות המקומיות לצורך פיתוח תשתיות פיזיות ואנושיות.
התוכנית עתידה לחולל שינוי גדול בתחום התחבורה באמצעות הגדלת נגישות והשקעות בתחבורה הציבורית. במקביל כוללת התוכנית הגדלת סובסידיה לתחבורה ציבורית ביישובי בני המיעוטים, השלמת תשתיות תחבורה ציבורית והנגשת המידע בשפה הערבית. לצורך מטרה זו יוקצו 40% מתקציב התחבורה הציבורית הכללית לטובת
התחבורה ביישובי המגזר הערבי ו-40% מתקציב ההשקעה המוקצה לתשתיות תחבורתיות ברשויות המקומיות.
התוכנית מפרטת השקעה רחבה ומעמיקה בתחום החינוך במגזר הערבי, והיא מתמקדת בהכשרה ופיתוח של עובדי הוראה, של הישגים לימודיים ושל חינוך בלתי פורמאלי. בתחום ההשכלה הגבוהה יוקצו יעדי תוצאה למועצה להשכלה גבוהה על מנת לקדם את ההשכלה הגבוהה לבני החברה הערבית בהתאם לתוכנית, כמו גם הנגשתה לצעירים שמעוניינים לרכוש השכלה גבוהה.
בתחום הפיתוח הכלכלי והגדלת מספר האזרחים שיוצאים לשוק העבודה יושקעו 32.5% בשנת 2016 בהשלמת פיתוח של אזורי תעשייה ביישובי מיעוטים שזמינים לביצוע באופן מיידי ותופעל תוכנית לשילוב יישובי מיעוטים באזורים תעשייה. כמו כן יוקצו 17.5% מתקציבי הסוכנות לעסקים קטנים בחברה הערבית.