שתף קטע נבחר
 

ירידה בקניית דירות באזורי מחיר למשתכן

האוצר: אף שחלה עלייה בקניית דירות באוקטובר ביחס לספטמבר ולתקופה המקבילה אשתקד, יש לקחת בחשבון שאז חלו חגי תשרי. בחודשים ספטמבר-אוקטובר השנה נרשמה רמת העסקאות הנמוכה ביותר מאז 2011 שעמדה בצל המחאה החברתית. מניתוח מכירות הקבלנים עולה חלה ירידה בקניית דירות ע"י זוגות צעירים באזורים בהם הושלמו מכרזי מחיר למשתכן

בחודש אוקטובר השנה נרשם גידול במספר העסקאות לרכישת דירה, אולם בממוצע דו-חודשי מדובר ברמת העסקאות הנמוכה ביותר מאז התקופה המקבילה ב-2011 - שעמדו בצל המחאה החברתית (כ-7,100 עסקאות לעומת 5,700 עסקאות). כך עולה מהסקירה הכלכלית שמפרסם היום (א') משרד האוצר. ניתוח מכירות הקבלנים מלמד על ירידה חדה ברכישת דירות על ידי הזוגות הצעירים, לפחות באזורים בהם נסגרו לאחרונה מכרזי מחיר למשתכן.

 

הלמ"ס: ירידה בהתחלות הבנייה ברבעון

האוצר: צניחה של 33% בקניית דירות ברבעון

הלמ"ס: עלייה במכירת דירות באוקטובר

 

על פי הנתונים, באוקטובר נרכשו 7,700 דירות. בהשוואה לרמת השפל שנרשמה בחודש ספטמבר זהו אמנם גידול של 18%, אולם הוא מיוחס בעיקר לעובדה שחגי תשרי חלו השנה בחודש ספטמבר. בהשוואה לאוקטובר אשתקד זהו גידול של 14% - גידול מתון כאשר מביאים בחשבון שחגי תשרי חלו אשתקד באוקטובר ומעבר לכך, רמת הפעילות בשוק באותה תקופה עמדה עדיין בצל ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס.


 

בניתוח מכירות הקבלנים בחודש אוקטובר בולטים שני פרויקטים, ששיווקם החל במהלך החודש, מהם ניתן ללמוד כי ישנה המתנה של הזוגות הצעירים לתוכנית "מחיר למשתכן". שני פרויקטים אלו ממוקמים בשני ישובים (באזור רחובות ובירושלים), באותן שכונות בהן נסגרו לאחרונה גם מכרזים של תוכנית "מחיר למשתכן".

 

ניתוח מאפייני הרוכשים בפרויקטים אלו מלמד על שיעור נמוך במיוחד של רוכשי "דירה ראשונה", בפרט אלו הזכאים להשתתף במכרזים אלו. כך, בפרויקט באזור רחובות, רק 15% מהרוכשים עונים על הקריטריונים של הזכאים ליטול חלק במסגרת "מחיר למשתכן". לשם השוואה, בממוצע רב-שנתי עומד משקלם של רוכשי דירה ראשונה בסך הדירות החדשות הנרכשות באזור על כ-40%.

 

מעט הזוגות הצעירים שרכשו דירה בפרויקט זה מתאפיינים ברמות שכר גבוהות יחסית (כ-23 אלף שקל לחודש למשק בית). ממצא זה עשוי להעיד כי רכישתם במסגרת הליך המכירה הרגיל משקפת העדפה לדירות בסטנדרטים שונים מאלו המוגדרות במכרזי "מחיר למשתכן".

 (צילום: גיל לרנר) (צילום: גיל לרנר)
(צילום: גיל לרנר)

 

מכירת דירות מוגברת על ידי משקיעים

משקל המשקיעים בסך העסקאות בחודש אוקטובר עמד על 19%, בדומה לחודש הקודם. בניכוי רכישות תושבי חוץ עומד משקל המשקיעים על 17% בלבד. ניתוח רמות המחירים של הדירות שרכשו תושבי החוץ באוקטובר מעלה כי רק באזור נתניה הם "מתחרים" על אותן הדירות הנרכשות על ידי הזוגות הצעירים או משפרי הדיור.

 

נתונים ראשוניים לחודש נובמבר מצביעים על עלייה חדה במספר העסקאות, הבולטת בעיקר בפלח השוק של דירות יד שנייה. העובדה לפיה שיעור הגידול ברכישת דירות יד שניה גבוה משמעותית מזה שבדירות חדשות עשויה להיות מוסברת בין היתר במכירת דירות מוגברת על ידי משקיעים.


רכישות הזוגות הצעירים רשמו עליה של 16% בהשוואה לחודש הקודם, אף כי רמה זו עדיין נמוכה ב-33% מרמת השיא שנרשמה בחודש יוני. בפילוח גיאוגרפי, ניכרת שונות בשיעורי השינוי. כך, בעוד שבאזור המרכז נרשמה ירידה של 2% ועליות מתונות של בין 7%-5% באזורי חיפה, ירושלים וחדרה; נרשם גידול חד ברכישות הזוגות הצעירים באזורי הפריפריה הצפונית (טבריה ונצרת, עם גידול של בין 90%-50%).

 

רכישות משפרי הדיור (שיש בבעלותם דירה והם מוכרים אותה וקונים דירה משודרגת יותר) רשמו גידול של 19% בחודש אוקטובר, לאחר רמת השפל שנרשמה ברכישות בחודש ספטמבר (הנמוך ביותר מאז ספטמבר 2013). עם זאת, רמה זו עדיין נמוכה ב-40% מרמת השיא שנרשמה בחודש יוני האחרון.

 

בפילוח בין דירות חדשות לבין דירות יד שנייה נמצאו שיעורי שינוי דומים. עם זאת, השונות בשיעורי השינוי בין האזורים הגאוגרפיים גבוהה יותר בפלח השוק של הדירות החדשות. כך, לצד גידול חריג של 50% ברכישת דירות חדשות באזור רחובות (בהשוואה לחודש ספטמבר), נרשמה ירידה של 9% ברכישת דירות חדשות באזור באר שבע וירידה של 2% באזור נתניה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים