2,650 דירות חדשות לזכאי הדיור הציבורי
משרדי האוצר והשיכון חתמו עם הסוכנות היהודית על הסכם בנייה על שטחי הסוכנות בהשקעה של כ-1.5 מיליון שקל. צפי אכלוס הדירות בשנת 2020
הסכם חדש להקמת דירות לזכאי הדיור הציבורי: שרי האוצר והשיכון ויו"ר הסוכנות היהודית חתמו היום (א') על הסכם בנייה של 2,650 יחידות דיור לטובת זכאי הדיור הציבורי במשרד הבינוי והשיכון ובמשרד הקליטה. הדירות ייבנו באמצעות הסוכנות היהודית על שטחים שתכננה ופיתחה עבור שימוש הציבור.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :
ירידה בקניית דירות באזורי מחיר למשתכן
מפגינים נגד יוקר הארנונה: "זה מצב אבסורד"
אלפי דירות ייבנו בשדרות וקריית גת
בשלב הראשון המדינה תממן את מענק ההקמה, ולאורך השנים - את שכר הדירה של הזכאים. יחידות הדיור ישמשו את המדינה ל-20 השנים הקרובות ותיקבע אופציה להארכה של התקופה ב-20 שנים נוספות. ההסכם מובא בהמשך למאמצי המדינה להקטין את תור הממתינים לדיור ציבורי ולסייע בהגדלת מלאי הפתרונות לזכאים.
בסך הכל יושקעו בפרויקט כ-1.5 מיליארד שקל - מתוכם כ-530 מיליון שקל עבור הקמת הדירות ועוד כ-954 מיליון שקל בגין תשלום שכר הדירה (השקעה משותפת של משרד השיכון והבינוי ושל הסוכנות היהודית). צפי אכלוס הדירות הוא בשנת 2020.
שר האוצר, משה כחלון, אמר היום כי "מיום כינון הממשלה אנחנו משקיעים משאבים ומאמצים רבים כדי להביא להגדלת היצע הדיור הציבורי שהלך ונשחק בשנים האחרונות. ההסכם עליו אנחנו מכריזים היום מהווה תוספת דרמטית להיצע הדיור הציבורי. תוספת זו תקל משמעותית על תהליך קבלת דיור ציבורי עבור הזכאים ותקצר את התור הקיים. זהו צעד נוסף ליצירת שוויון הזדמנויות וצדק חברתי בחברה הישראלית".
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, ציין כי "במשך שנים התרגלנו למצב שבו ליותר מדי אנשים אין, אבל זו לא גזירת שמיים. אנחנו מרכזים מאמצים גדולים בדיור הציבורי, כאשר התוכנית הנוכחית עוסקת בדיור עבור האוכלוסייה המבוגרת. ההסכם מוכיח שהפתרונות קיימים וזמינים, ושהדיור הציבורי לא תלוי רק בתקציבים, אלא בהסתכלות חברתית".
סגן שר הבינוי והשיכון, ח"כ ז'קי לוי, הוסיף כי מדובר בבשורה לזכאים. "נוצר כאן שיתוף פעולה בין 3 גופים ולאורך כל תקופת ההסכם יישמר עקרון ההדדיות, לפיו הסוכנות מצדה מקצה קרקע שבבעלותה לטובת הקמת יחידות דיור לטובת זכאי משרד הבינוי והשיכון, ומשרד הבינוי והשיכון יתחייב להשתתף בהקמת דירות ובתשלום שכירות".
לדברי יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, "פרויקט זה ממחיש את מחויבותה של הסוכנות לחיזוק החברה בישראל ולרווחתה. המחויבות הזו מקבלת היום בסיס מוצק של בטון ומלט - ואנחנו מקווים להתחיל בהקדם בביצוע התוכנית. הגדלה מהירה של פתרונות הדיור לזכאי הדיור הציבורי היא יעד חברתי חיוני".
דיור ציבורי בהתחדשות עירונית? יש מתנגדים
בתוך כך, בפורום הדיור הציבורי יצאו היום נגד חוק ההתחדשות העירונית שמקדמת ועדת הרפורמות בכנסת. בפורום טוענים כי לפי הנוסח של החוק כפי שהובא לוועדה, אין הגנה על דיירי הדיור הציבורי שהבניינים שלהם יעברו התחדשות מפני דחיקתם מבתיהם.
"דחיקה זו צפויה בעקבות העלויות הנוספות שיושתו על דיירי הדיור הציבורי - שהם מהמוחלשים ביותר בחברה הישראלית - עם יישום הליכי התחדשות עירונית (עלייה בוועד הבית, דמי ניהול, עלייה בגובה הארנונה ואפילו עלייה בשכר הדירה שהחברות המשכנות לא מתכוונות לסבסד)", טוענים חברי הפורום.
בעקבות זאת דורשים בפורום "שההגנה על דיירי הדיור הציבורי מפני העלויות הנוספות של הליכי התחדשות עירונית שיושתו עליהם, תהווה סעיף מפורש בחוק ולא הבטחה רפה שאפשר לנפנף אותה כשהרוחות משתנות. מניסיון העבר הוכח שלא ניתן להסתמך על הבטחות ברמה המינהלית משום שהשרים ופקידים בכירים מתחלפים ולכל אחד יש את האג'נדה שלו".
בפורום הדגישו כי "אנו סומכים על שר השיכון יואב גלנט ועל ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות, שהביעו מחויבות לדיור הציבורי, כי יממשו מחויבות זו וימנעו תהליך שישליך אלפים מביתם, יגדיל את רשימת הממתינים וימנע כל אפשרות לפתרון הולם לדיירים הקיימים ולאלפים האחרים הממתינים כבר שנים רבות".
עוד הוסיפו כי "שילוב של דיור ציבורי בשכונות המתחדשות, שייהנו ממצב סוציו-אקונומי גבוה יותר, יהווה כלי בצמצום העוני הרב-דורי ומגורים בתמהיל חברתי בריא, לעומת מצב בו דיירי הדיור הציבורי נדחקים לפריפריה או לשכונות עוני ומורחקים מכלל החברה".