שתף קטע נבחר
 

"יותר ויותר משקיעי נדל"ן פונים לחו"ל"

נתוני משרד האוצר לפיהם משקל משקיעי הנדל"ן בישראל עמד על 17% בלבד באוקטובר, מצביע על דחיקתם משוק הדיור הישראלי, ולטענת גורמי נדל"ן גם על בריחה לחו"ל. שוחחנו עם שניים מהם באולפן ynet. צפו

הגזירות על משקיעי הנדל"ן בישראל כנראה משפיעות על השוק: על פי נתונים שפרסם אתמול משרד האוצר, משקל המשקיעים מקרב רוכשי הדירות בחודש באוקטובר עמד על 17% בלבד. נשאלת השאלה האם הם מחפשים אלטרנטיבות מעבר לים, לאחר שבשנה האחרונה אנחנו יכולים לראות מגמה של מיליארדי שקלים המופנים להשקעות של ישראלים בנדל"ן בחו"ל. צפו בדיון באולפן ynet עם רוה איתן, סמנכ"ל מחקר באתר מדלן, ואילן אברהמי, שותף בקרן ההשקעות קפיטל פלטינום.

 

צפו בראיון באולפן ynet    (צילום: אבי חי ואלי סגל)

צפו בראיון באולפן ynet    (צילום: אבי חי ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
"בחודשים האחרונים אנחנו רואים ירידה משמעותית במספר המשקיעים שקונים דירות", מסביר איתן את ממצאי הסקירה של משרד האוצר. לדבריו, העלייה הגדולה של רכישת דירות על ידי מי שיש בידיו יותר מדירה אחת הייתה בחודש יוני, אז משרד האוצר העלה את מס הרכישה למשקיעים. "חלק מהם היו אמורים לקנות דירות עכשיו - כלומר חלק מהירידה עכשיו מוסברת בנהירה לקניית דירות אז".
 
 
על פי נתוני בנק ישראל, בשלושת הרבעונים האחרונים של שנת 2015 חלה עלייה של כ-8% בהשקעות של ישראלים בחו"ל. אברהמי מעריך שברבעון האחרון של השנה הנתון יעלה עוד יותר. "ראינו בשני הרבעונים הראשונים של השנה שהחלוקה של השקעות אצלנו בקרן הייתה לפי 80% בישראל ו-20% בחו"ל, אבל בשני הרבעונים האחרונים טיפס שיעור ההשקעות בחו"ל ל-30%", הוא אומר.
 
"ההשקעות היום באופן מובהק הולכות היום יותר לחו"ל מאשר בארץ", מוסיף אברהמי, "מדובר בעיקר במשקיעים החדשים שנמנעים מלקנות דירות בישראל בגלל היבטי המיסוי. אני מאמין שב-2016 המגמה הזו רק תלך ותגדל".
 
גם עו"ד חנן שמש, יו"ר ומנכ"ל קרן הגשמה להשקעות נדל"ן, מחזק את דבריו של אברהמי. בשיחה עם ynet הוא טוען כי המשקיעים הישראלים מבינים, למעשה, את הרמזים של הממשלה, ומחפשים אלטרנטיבות בחו"ל. "בהיעדר האלטרנטיבה בבנק, אנשים עדיין מחפשים להשקיע את הכסף שלהם וליהנות מתשואות", הוא מסביר.
יריד דירות יוקרה של משקיעי נדל"ן. עדיין קונים בארץ (צילום: ניצן דרור) (צילום: ניצן דרור)
יריד דירות יוקרה של משקיעי נדל"ן. עדיין קונים בארץ(צילום: ניצן דרור)
אבל לדבריו, "מי שמחפש היום לרכוש דירה בישראל מגלה כבר פחות אטרקטיביות בעסקה - הון עצמי גבוה, תשואות נמוכות יותר משכירות, מחיר למשתכן שמגדיל את חוסר הוודאות ומאבק כללי של הממשלה נגד המשקיעים. כל אלה דוחפים את המשקיעים לחפש פתרונות השקעה בחו"ל, ויש הרבה כאלה. בסופו של דבר, מאמצי הממשלה נגד המשקיעים מפספסים את העניין המרכזי - את מחירי הדירות אפשר להוריד על ידי הגדלת היצע הדירות בשוק, ולא מאבק במשקיעים".
 
במשרד האוצר מבהירים בתגובה לטענות כי הצעדים נגד המשקיעים "הבריחו" אותם לחו"ל כי "העלאת מס הרכישה נועדה לצמצם את הביקוש לדירות על ידי משקיעים, וזאת בכדי להביא להגדלת היצע הדיור העומד בפני משפחות מחוסרות דירה ומשפרי דיור. צעד זה נובע מגידול ארוך טווח בשיעור רוכשי דירות להשקעה מתוך סך הרכישות שהתבצעו בשוק הדיור לשיעורים של כמעט 30%".

 

אז איפה כדאי להשקיע בחו"ל?

אבל האם "בריחת המשקיעים" תצנן את שוק הדיור הישראלי? איתן לא בטוח: "המשקיעים לא חיים בוואקום. חלק מהירידה ברכישת דירות שאנחנו רואים בחודשים האחרונים קשורה גם לזוגות הצעירים, שמצפים לתוכנית מחיר למשתכן". הוא מזכיר כי גם תוכנית מע"מ אפס שהייתה מיועדת לסייע לזוגות צעירים הובילה לירידה ברכישת דירות על ידי המשקיעים.

 

ליאור רוט, מנכ"ל חברת משגב לשיווק מתחמי מגורים, מחזק את הדברים. "אין ספק שהאפקט הראשוני של מחיר למשתכן השפיע על שוק הנדל"ן, כפי שמע"מ אפס השפיע בזמנו; אך כבר בחודש דצמבר אנחנו רואים חזרה של הרוכשים לשוק כי הם מבינים שהדירות של מחיר למשתכן יהיו מוכנות במקרה הטוב רק עוד כ-3 שנים", הוא אומר. לדבריו, "בכל פעם הכרזות הממשלה מייצרות תקופות כאלו, ובסיומן נוצר צוואר בקבוק כאשר הזוגות הצעירים חוזרים לשוק".

 

ד"ר רינה דגני, מנכ"לית ומבעלי גיאוקרטוגרפיה, מודאגת מבריחת המשקיעים. "הנתון המדאיג ביותר בסקירת האוצר אינו מספר העסקאות הנמוך ביותרמאז המחאה החברתית, אלא שיעור משקיעי הנדל"ן מקרב רוכשי הדירות שעומד על 17% בלבד בחודש אוקטובר", היא טוענת. "נתון זה חמור במיוחד, מכיוון שזהו החודש הרביעי ברציפות שבו שיעור המשקיעים מתייצב סביב 15% לעומת 30% בממוצע מאז 1983. העלאת מס הרכישה פשוט הבריחה את המשקיעים מהשוק וזוהי בעיה אמיתית לעתידו של שוק הנדל"ן. לתשומת לב מקבלי ההחלטות".

 

ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, דווקא מעודד. "יש בכל זאת בנתונים אלה משהו מעודד: ראשית, עלייה משמעותית יחסית בעסקאות לעומת החודש הקודם, ספטמבר. שנית, העובדה שהעלייה באה לידי ביטוי בראש וראשונה בקרב הן זוגות צעירים והן משפרי דיור, זאת תוך גידול משמעותי מעין כמותו ברכישת דירות בפריפריה. זאת לעומת כל רואי השחורות שצפו כי מחיר למשתכן במרכז הארץ יפגע בפרויקטים בפריפריה. הבעיה נותרה בעינה בהיעדר התחלות בנייה מספיקות, כל עוד לא יהיה שינוי משמעותי בנושא ההיצע, רמות המחירים בשוק יתקשו להתייצב".

 

אז אם כבר אתם בוחרים להשקיע בחו"ל - מה הדרך הנכונה? לדברי אברהמי, בשונה מ-2015 המתסיימת בסוף השבוע, במהלכה ארה"ב הייתה יעד עיקרי להשקעות נדל"ן, הוא ממליץ להתמקד במדינות מתפתחות באירופה כמו פולין והונגריה. "במדינות אלה יש הקלות למשקיעים גם בהיבטי המיסוי - בהונגריה למשל הורידו את המע"מ ל-5%", הוא מדגיש. ומה לגבי המחירים? בהונגריה תשלמו בין 1,000 ל-1,500 אירו למ"ר, כך שמחיר ממוצע לדירה בשטח של 70 מ"ר ינוע בין 80-100 אלף אירו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי דוידוביץ
כנס רוכשי דירות בת"א
צילום: אורי דוידוביץ
מומלצים