שתף קטע נבחר

 

יום הדין של אהוד אולמרט: זיכוי או לכלא?

ראש הממשלה לשעבר, שנידון ל-6 שנות מאסר בגין קבלת שוחד בפרשת הולילנד, ישמע הבוקר את החלטתם של שופטי העליון לגבי הערעור. מה האפשרויות שעומדות בפניו? הבוקר: משדר מיוחד ב-ynet של רגעי ההכרעה

 

אולמרט, אתמול (צילום: זהר שחר, "ידיעות אחרונות) (צילום: זהר שחר,
אולמרט, אתמול(צילום: זהר שחר, "ידיעות אחרונות)
בפני בית המשפט העליון יעמדו היום (ג') שמונה ממורשעי פרשת הולילנד בהמתנה להחלטה בערעורים שהגישו, אלא שעיני כל יופנו לבכיר ביותר שבהם, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט. שש שנות מאסר גזר עליו בית המשפט המחוזי בגין שני סעיפים של קבלת שוחד. מערכת ynet תלווה את הדיון המכריע במשדר מיוחד שיגיע לשיאו ב-9:30, אז ישמע אולמרט את השורה התחתונה והסופית: לכלא או לחופשי. ואם לכלא, מתי?

 

הרכב של חמישה שופטים - סלים ג'ובראן, ניל הנדל, עוזי פוגלמן, יצחק עמית וצבי זילברטל - יקריאו את פסק דינם שיהווה אחת מארבע אפשרויות. הראשונה היא דחיית הערעור באופן מלא, ובמצב כזה תישאר ההרשעה על כנה ואולמרט יישלח לשש שנות מאסר.

 

האפשרות השנייה היא קבלת ערעורו באופן מלא. במצב זה אולמרט יזוכה לחלוטין ולא ייכנס לכלא.

 

אפשרות שלישית היא שבית המשפט העליון לא ישנה את החלטתו בעניין הכרעת הדין, כלומר ההרשעה תישאר על כנה, אולם כן יחליט לשנות את גזר הדין. במצב כזה, ייתכן שהשופטים יקלו בעונשו של אולמרט ויפחיתו את שנות המאסר.

 

האפשרות הרביעית, שעשויה להיות בעלת תוצאות דומות לשלישית, היא קבלה חלקית של הערעור, ובעקבותיה, למשל, הרשעה בסעיף שוחד אחד בלבד.

 (צילום: נועם מושקוביץ, וואלה) (צילום: נועם מושקוביץ, וואלה)
(צילום: נועם מושקוביץ, וואלה)
ובהנחה שאולמרט ייאלץ לרצות עונש מאסר, מתי זה יקרה? גורמים המעורים בהליכים מסבירים שבמקרים מסוג זה מאפשרים בתי המשפט 45 יום בין דחיית הערעור לבין הכניסה לכלא. בתקופה זו לא רק העבריין מתכונן אלא גם שב"ס, שאמור לקלוט אסיר חריג למדי, בעל צורכי אבטחה מסוימים מאוד. על פי ההערכה ישובץ אולמרט לאגף בכלא מעשיהו שמיועד לאלה שקשה לשלב אותם בבתי סוהר רגילים, ובהם שוטרים, שופטים ועוד.

 

הרשעה מהדהדת

כתב האישום, שהוגש נגד המעורבים בפרשת הולילנד והסתיים במאי שעבר בהרשעה מהדהדת, נסב על עדותו של עד המדינה שמואל דכנר ז"ל. הפרשות נחשפו בעקבות סכסוך שפרץ בינו לבין היזם של פרויקט המגורים הירושלמי, הלל צ'רני. דכנר תיאר בחקירותיו במשטרה ובעדותו בבית המשפט איך מערכות השלטון הושחתו עד היסוד בשל בצע כסף ואנשי ציבור קיבלו סכומי עתק כדי לקדם עניינים של אנשי עסקים.

 

דכנר העיד במשך 67 ישיבות באחד המשפטים המורכבים והמאתגרים בתחום השחיתות הציבורית. הוא הלך לעולמו במרס 2013, לפני שחלק מעורכי הדין הספיקו לחקור אותו בחקירה נגדית. בכך מיקד אולמרט את ערעורו, שהוגש על ידי עורכי הדין אלי זהר, נוית נגב ואיריס ניב סבאג. אולמרט ניסה למקד את הביקורת שלו באמינות של עד המדינה, ובעובדה שעורכי דינו לא הספיקו לחקור אותו על התזה שהציג.

 

הפרשות שעמן מתמודד אהוד אולמרט:

 (צילום: גיל יוחנן, shutterstock) (צילום: גיל יוחנן, shutterstock)
(צילום: גיל יוחנן, shutterstock)

אולמרט עצמו הורשע בקבלת שוחד בסך חצי מיליון שקלים שהועברו על ידי דכנר לאחיו יוסי אולמרט, שהסתבך בחובות ונמלט לח"ל. במקביל הוא הורשע בפרשה נוספת שנדונה בפסק הדין - פרשת הזרע - בקבלת שוחד בגובה 60 אלף שקל מעד המדינה לידי ראש לשכתו לשעבר ואשת סודו, שולה זקן.

 

זקן הורשעה גם היא בפרשה בגין קבלת שוחד. היא חתמה על הסכם מיוחד לעדות מדינה עם הפרקליטות ובמסגרתו העידה נגד אולמרט בתיק טלנסקי וכן סיפקה לפרקליטות ראיות והקלטות שהובילו להרשעתו בפרשה.

 

בית המשפט המחוזי לא קיבל את עמדת סנגוריו של אולמרט וקבע כי עדותו של דכנר אמינה. עוד נקבע כי הכסף שהועבר לידי אחיו יוסי היה למעשה שוחד.

 

יוסי אולמרט עצמו אישר בחקירתו במשטרה כי אכן הועברו אליו כספים אולם חזר בו מהטענה בבית המשפט והוכרז כעד עוין. סנגוריו של אולמרט טענו שהעברות הכספים של דכנר ליוסי לא הוכחו, וגם אם אכן הוכח שעבר סכום כסף מסוים - אין כל קשר לאהוד אולמרט עצמו, ועל כן לא ניתן להגדיר את זה כשוחד.

 

שאר הערעורים

בית המשפט המחוזי הרשיע את הלל צ'רני, הבעלים של זכויות המקרקעין בהולילנד, בכמה עבירות של תיווך לשוחד וכן כמה עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור בגין העברות כספים. בין השאר מדובר העברת כסף לאורי לופוליאנסקי באמצעות "יד שרה". נגזרו עליו 3.5 שנות מאסר.

 

אביגדור קלנר, ממקימי חברת הולילנד פארק, נידון ל-3 שנות מאסר. מאיר רבין נידון ל-5 שנות מאסר.

לופוליאנסקי. העליון יתחשב במצבו הרפואי? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לופוליאנסקי. העליון יתחשב במצבו הרפואי?(צילום: גיל יוחנן)

אורי לופוליאנסקי, שהיה ראש עיריית ירושלים, הורשע בכמה סעיפים של לקיחת שוחד כאשר קיבל כספים מעד המדינה עבור ארגון "יד שרה" שהוא ייסד ועמד בראשו.

 

על לופוליאנסקי נגזרו שש שנות מאסר, אולם הוא מגיע בציפייה לזיכוי או לכל הפחות הפחתה של עונשו. כבר בדיון שנערך בבית המשפט העליון הסכימה המדינה להפחית את עונשו של לופוליאנסקי לאזור ארבע שנות מאסר. בגזר הדין במחוזי קבע השופט דוד רוזן כי "גם משלא נטל כספי שוחד לכיסו, כספי השוחד שימשו להעצמתו והגדלת כוחו והשפעתו". במילים אחרות - אמנם כספי השוחד שקיבל לופוליאנסקי לא הגיעו אליו ישירות לכיס, אולם תרמו לו והיו "יקרים עבורו ומסולאים בפז".

 

מה שצפוי להשפיע על השופטים הוא מצבו הרפואי. לופוליאנסקי מתמודד עם מחלות קשות, ושב"ס טען כי הוא יכול לשהות במתקן כליאה רק בהתאמות כאלו ואחרות.

 

אורי שטרית, שהיה מהנדס העיר ירושלים, הורשע בכמה סעיפים של לקיחת שוחד ונגזרו עליו שבע שנות מאסר בפועל.

 

אליעזר שמחיוף, שהיה חבר מועצת העיר ירושלים, הורשע גם הוא בכמה סעיפים של לקיחת שוחד ונגזרו עליו 3.5 שנות מאסר. דני דנקנר הורשע בכמה עבירות של תיווך לשוחד ונגזרו עליו 3 שנות מאסר.


פורסם לראשונה 28/12/2015 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
אהוד אולמרט
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים