אחרי 70 שנה: נחשף תפקיד ממשלת צרפת בשואה
צרפת פתחה את הארכיון שבו כל הפרטים על תפקידה של ממשלת וישי ברדיפת יהודי צרפת וגירושם. בים המסמכים גם רשימת שמות אנשי הממשל ששיתפו פעולה עם הנאצים
הארכיון נותר חסוי מאז תום המלחמה, ואתמול נחשפו לראשונה 200 אלף המסמכים שמספרים על המעשים שהובילו לרצח כ-76 אלף יהודים. על פי הדיווח ב"מירור" הבריטי, המסמכים בארכיון מפרטים את אחריותה של ממשלת הבובות של וישי בראשות אנרי פיליפ פטן, ששיתפה פעולה עם הנאצים, איך זיהתה את היהודים בצרפת ובגדה באזרחיה, ומספקים רשימה של שמות אנשי הממשל ששיתפו פעולה. הצו המורה על פתיחת הארכיון יאפשר גישה למסמכים שלא יוגדרו כמסווגים מטעמי ביטחון המדינה.
ההחלטה לפתוח את הארכיון מגיעה שש שנים לאחר שמועצת המדינה, הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר בצרפת, קבעה כי לממשלת וישי חלק בגירוש עשרות אלפי יהודים ולא ניתן להטיל את כל האשמה בנושא על הגרמנים. המועצה קבעה כי גורמים רשמיים בממשל הנאצי לא הכריחו את הצרפתים לבגוד באזרחים היהודים, אלא התנהלה רדיפה אנטישמית מרצון שבה השתתפו גם שוטרי משטרת פריז וחברת הרכבות הלאומית (SNCF).
רוב ממשלות צרפת של אחרי המלחמה סירבו להכיר בתפקידה של ממשלת וישי בשואה. נשיא צרפת לשעבר ז'אק שיראק היה המנהיג הצרפתי הנחרץ ביותר בדבריו בנושא: "תקופה חשוכה זו לנצח תכתים את ההיסטוריה שלנו ותהא עלבון לעברנו ולמסורת הצרפתית. צרפת תמכה בפשעים של כובשים". בפסיקתה קראה מועצת המדינה לממשלה להכיר רשמית בחלקה של צרפת בגירוש ובסיבה לכך.
בצרפת חיים כיום חצי מיליון יהודים, הקהילה הגדולה ביותר במערב אירופה. רבים מהם סובלים מרדיפה ואפליה וטוענים כי האנטישמיות עדיין נפוצה במדינה.
לפני כשנה הגיעו ארצות הברית וצרפת להסכמות במסגרת ניסיונות של הממשל האמריקני להביא לסיום תביעות הפיצויים בבתי המשפט האמריקניים נגד חברת הרכבות הצרפתית. במסגרת ההסכם בין המדינות הוחלט כי מאות ניצולי שואה ישראליים, אמריקניים ואחרים שגורשו על ידי SNCF יהיו זכאים לפיצויים בהיקף של 60 מיליון דולר. ב-2001 נחתם הסכם דומה לפיצוי יהודים שחשבונותיהם בבנקים הצרפתיים הוקפאו בזמן הכיבוש הנאצי.