שתף קטע נבחר
 

2015: ירידה של 7% ביצוא סחורות ושירותים

היצוא הישראלי הסתכם ב-2015 בכ-92 מיליארד דולר - ירידה חדה של 7%. כך עולה מנתוני מכון היצוא. זאת כאשר היצוא ברחבי העולם דווקא עלה ב2.2%. נקודת האור היחידה היא היצוא לשוק האסיאתי שלראשונה עוקף את ארה"ב וכבר עומד על 25% מסך היצוא הישראלי לחו"ל

סוף השנה האזרחית מתקרב ואיתו מתחילים להתפרסם סיכומי השנה החולפת, המצביעים על ירידה ביצוא הישראלי. על פי סיכום ראשוני של נתוני היצוא לשנת 2015 שנערך על ידי אגף כלכלה במכון היצוא, עולה, כי סך יצוא הסחורות והשירותים הסתכם בכ- 92 מיליארד דולר, ירידה של כ- 7% לעומת 2014. יש לציין כי מדובר בירידה גבוהה יותר ממה שצפו במכון היצוא במהלך השנה - אז דובר על ירידה של 6%.

 

היקף יצוא הסחורות והשירותים מישראל, בנטרול מכירת חברות הסטראט-אפ ויהלומים, הסתכם בשנת 2015 בכ- 84 מיליארד דולר, ירידה דולרית של כ- 5% לעומת שנת 2014.

 

מסכמים שנה ביצוא

האטה בצמיחה: היצוא התעשייתי צנח ב-11%

 

על פי הנתונים, יצוא הסחורות כולל יהלומים הסתכם בכ- 57.5 מיליארד דולר, ירידה דולרית של כ- 10% לעומת 2014. הירידה נבעה בין היתר בשל הירידה החדה של כ-25% לעומת 2014 ביצוא היהלומים. לעומת זאת, יצוא השירותים שהסתכם בכ- 34.5 מיליארד דולר עם ירידה מתונה יותר, ירידה של כ-3% בלבד לעומת 2014.

 

יותר הייטק תעשייתי - פחות שירותי הייטק

מן העבר השני יצוא ההייטק הכולל דווקא עלה. בשנת 2015 הסתכם יצוא ההייטק (תעשייה ושירותים) בכ- 37.5 מיליארד דולר עליה של כ- 5% לעומת 2014, ועל פי הערכות אגף הכלכלה במכון היצוא, הוא צפוי להגיע לשיעור של כ-41% מסך יצוא הסחורות והשירותים.

עליות חדות ביצוא הרכיבים האלקטרונים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עליות חדות ביצוא הרכיבים האלקטרונים(צילום: shutterstock)

לדברי מכון היצוא, העלייה ביצוא ההייטק הגיעה כתוצאה מגידול של כ- 11% ביצוא ההיי-טק התעשייתי (ציוד ומוצרים), שהסתכם בכ- 23.5 מיליארד דולר. זאת בעקבות עליות חדות ביצוא הרכיבים האלקטרונים, התרופות וכלי הטיס. שירותי ההיי-טק דווקא ירד בכ-3% לכ-14 מיליארד דולר. השינוי מבטא את ההבדל מן השנים האחרונות, בהן יצוא שירותי ההיי-טק, היה הקיטור שמשך את הייצוא מישראל כלפי מעלה וכעת השתנתה המגמה.

 

יש לציין כי יצוא חברות הסטארט-אפ, נותר השנה ללא שינוי לעומת שנת 2014 - ובסיכומה של השנה, היצוא בתחום הוא כחצי מיליארד דולר.

 (עיבוד נתונים ואומדנים: מכון היצוא) (עיבוד נתונים ואומדנים: מכון היצוא)
(עיבוד נתונים ואומדנים: מכון היצוא)

"נתוני היצוא של שנת 2015 מעידים על השנה הקשה שעברה על היצואנים הישראלים. ירידות נרשמו הן ביצוא הסחורות והן ביצוא השירותים, כשנקודת האור היחידה הייתה ביצוא ההייטק, שעלה בניגוד למגמה הכללית", אמר רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא. לדבריו, נתונים אלה הם חלק מהמגמה המדאיגה על פיה שיעור הגידול של היצוא הישראלי קטן משיעור הגידול של הסחר העולמי, כשהשנה הגיעה תופעה זו לשיא.

 

היצוא לאסיה עוקף לראשונה את היצוא לארה"ב

על פי מכון היצוא, אסיה הפכה ליעד היצוא השני של ישראל אחרי האיחוד האירופי המהווה כ-30% מסך יצוא הסחורות של ישראל, עם כ-13.6 מיליארד דולר, ירידה דולרית של כ-11%. היצוא לאסיה הסתכם בשנת 2015 בכ-11.5 מיליארד דולר כ- 25% מסך הסחורות המיוצאות מישראל, עם זינוק של כ- 16% לעומת שנת 2014. בכך לראשונה צפויה אסיה לעקוף את ארה"ב ולהפוך להיות היעד השני ליצוא סחורות מישראל אחרי האיחוד האירופי.

 

היצוא לארה"ב הסתכם בכ- 11 מיליארד דולר, עליה של כ-2.5% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והיווה כ- 24% מסך יצוא הסחורות של ישראל. שווקי אמריקה הלטינית ואפריקה עדיין מהווים אתגר לא קל ליצואנים הישראלים המתקשים לפרוץ אליהם. היצוא למדינות אפריקה הסתכם בפחות ממיליארד דולר, ירידה חדה של כ-25%, בהמשך לירידה של כ-4% בשנים 2013 ו-2014. היצוא לאפריקה (למעט מצרים) מהווה כ- 1.9% מסך היצוא של ישראל.

 

"ביצוא הישראלי נרשמה ירידה בעוד שבסחר העולמי נרשמה עליה של כ- 2.2%. אנחנו חייבים לזכור כי היצוא הוא קטר הצמיחה של המשק הישראלי, וכי צמיחה ביצוא משמעותה הגדלת הפריון, צמיחת המשק הישראלי, תעסוקה איכותית וחיזוק הפריפריה", מבהיר גבאי. "לשמחתי מקבלי ההחלטות מודעים לחומרת המצב ונרתמים לביצוע מהלכים לסיוע ליצואנים בהתמודדותם עם האתגרים הקשים בזירה הבינלאומית".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירידה ביצוא הישראלי
צילום: shutterstock
מומלצים