שתף קטע נבחר

"אהבה תמידית ומורכבת": יחסי האחים אולמרט שהובילו לזיכוי

בלב סעיף השוחד הגדול בהולילנד עמדו 500 אלף שקל שהעביר עד המדינה ליוסי אולמרט, אחיו המסובך בחובות של רה"מ לשעבר. השופט הנדל קבע בערעור שבשל מערכת היחסים המורכבת בין האחים, ייתכן שאהוד אולמרט לא ידע על התשלום. ניתוח פסק הדין שהוקדש לסאגה המשפחתית

 

יוסי (מימין) ואהוד אולמרט. "רק לאח שלי אני לא יכול לעזור" (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
יוסי (מימין) ואהוד אולמרט. "רק לאח שלי אני לא יכול לעזור"(צילום: נועם מושקוביץ)

כמעט עשרה עמודים מתוך פסק הדין בערעור של אהוד אולמרט בפרשת הולילנד הקדיש היום (ג') שופט העליון ניל הנדל לפרק שאותו כינה "מערכת היחסים בין האחים". בפרק זה הוא הסביר מדוע החליט על זיכוי בסעיף השוחד הגדול, שבמסגרתו נקבע במחוזי שעד המדינה שמואל דכנר ז"ל העביר צ'קים בסך 500 אלף שקל לאח יוסי אולמרט המסובך בחובות. יוסי אמנם הודה בחקירתו בארה"ב שקיבל את הכסף, אולם חזר בו במהלך המשפט והוכרז עד עוין.

 

בניגוד לדעת המיעוט של השופט סלים ג'ובראן, שהסיק שלא ייתכן שהכסף עבר ליוסי אולמרט מבלי שאהוד ידע על כך, השופט הנדל חשב אחרת: "אני סבור כי מערכת היחסים בין יוסי לאולמרט (אהוד, ת"י), כפי שהיא עולה בעיקר מדבריהם וכן מדברי ירמי (אחיהם ירמי אולמרט, ת"י), עשויה להעיד על היפוכו של דבר".

 

השופט הנדל התייחס לחקירתו של יוסי שבה נשאל איך הייתה מערכת היחסים שלו עם אהוד בשנותיו הקשות. "יחסים של אהבה תמידית, יחסים מורכבים", ענה יוסי והוסיף שתמיד רצה בהצלחתו של אהוד, אולם "לכל אחד יש את הפרשנות שלו איך מתבטאת קרבה לאח".

 

השופט הנדל אפילו מתאר כיצד יוסי התייחס לאהוד באופן רשמי, "שם פרטי ושם משפחה, לעומת האחים האחרים".

 

 

 


 

על פער הציפיות בין האחים הזכיר השופט שאהוד אולמרט העיד כי יוסי ציפה ממנו ש"יסדר לו עבודות", כגון מינוי לנשיא אוניברסיטה. "זה אמנם אחי ורציתי שהוא יעבוד, אבל לא רציתי לעשות צחוק מעצמי על דבר שהוא לא ריאלי בעליל", אמר ראש הממשלה לשעבר. "הוא אמר לי שאני עוזר לכל אחד במדינה רק לאח שלי אני לא יכול לעזור.

 

"הוא רצה לעבוד ביד ושם, אז בגללי לא קיבלו אותו. הוא רצה להיות מנהל בית התפוצות, אז בגללי לא קיבלו אותו. ועוד כהנה וכהנה דברים. נוצר מצב שאני נושא באחריות, אני האיש שצריך לסדר כל דבר, ואם אני לא מסדר את זה - אני אשם ובאים אלי בטענות. ואמרתי ליוסי 'עשה לי טובה, עזוב אותי, תעשה מה שאתה רוצה, אתה לא שומע לעצות, אתה מדרדר את עצמך, עזוב אותי'".

 

השופט הנדל ציין שהיחסים בין האחים הסתבכו כשאהוד גילה על הבור הכלכלי שאליו נקלע יוסי. "אולמרט ממש כעס על יוסי כשגילה כי הגיע למצב הזה, מבלי לשתף את משפחתו בשלב מוקדם יותר, כשעוד ניתן היה להתמודד עם הנזק בקלות יחסית", כתב. "ממכלול הדברים עולה כי אולמרט רצה לעזור לאחיו יוסי, אך במגבלות ברורות. הוא לא נקט כל פעולה שיוסי סבר כי היא עשויה לסייע לו – הן לאחר שהפרשה התפוצצה, והן בשנים קודמות".

 

"זה מה שאתה יכול לתת לי?"

ב-2004 נתן אהוד אולמרט לאחיו צ'ק על סך 10,000 שקל. בבית המשפט הוא העיד על כך: "הוא (יוסי, ת"י) אומר לי 'אתה עושה ממני צחוק? זה כל מה שאתה יכול לתת לי? אני מדבר איתך על מיליונים'. אמרתי ליוסי שאני אבא לארבעה ילדים, בעצם בפועל לחמישה ילדים, ויש לי נכדים, ואני צריך לפרנס משפחה וזה מה שאני יכול לתת לך, אני נורא מצטער".

 

יוסי ציין כי אהוד עצמו ביקש ממנו שלא יטריד אותו שוב בעניינים כאלה. לדברי השופט הנדל, זו אחת הסיבות שבגינה בסופו של דבר קבע כי ייתכן שיוסי ייקח כספים מדכנר מבלי לעדכן את אהוד עצמו.

אהוד אולמרט לקראת הדיון בעליון בבוקר (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
אהוד אולמרט לקראת הדיון בעליון בבוקר(צילום: אמיל סלמן)

 

 (צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי) (צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי)
(צילום: גיל יוחנן, מוטי קמחי)

"אולמרט נקט דרכים שונות לסייע לאחיו – כפי שראה לנכון ולא בהתאם לדרישותיו של יוסי. בכך סבר כי מילא את תפקידו כאח", קבע השופט הנדל. "גישה זו דווקא הרגיזה את יוסי, שחשב שאחיו אינו עוזר לו מספיק. אולמרט חשב ונהג אחרת. האחים האוהבים גם כועסים זה על זה, כל אחד מנקודת מבטו.

 

"עולה מהראיות כי אולמרט היה ביקורתי כלפי יוסי ובחירותיו, וכעס על כך שנקלע למצב הכספי שאליו הגיע. עמדה זו תחמה את מידת הסיוע שאולמרט היה מוכן להעניק לאחיו. אינני סבור כי יש בסיס בראיות לכך שיוסי רצה לפגוע באחיו, אך הוא הרגיש שגבו אל הקיר ואחיו הגדול ורב-ההשפעה שיכול היה לעזור לו בחר שלא לעשות כן, תוך אי הכרה בסגולותיו".

 

על כן, קבע השופט, התנהלותו של אולמרט מעידה "כי קיימת אפשרות – סבירה ומתקבלת על הדעת, לכל הפחות – כי אולמרט לא ייקח את הסיכון הכרוך בפנייה לדכנר – גורם מעורב עד מאוד בענייני הולילנד ו'בן בית' בקומה השישית בעיריית ירושלים – בבקשה כי יעביר לאחיו כספים בסכום משמעותי".

 

כמו כן, השופט הנדל קובע כי ייתכן דווקא שיוסי עצמו היה זה שפנה לעד המדינה: "התיאור האמור יכול להתיישב עם התרחיש שלפיו יוסי פנה לדכנר. הוא עשה את מה שחשב, אולי, שעל אחיו לעשות עבורו. הוא הרגיש שאין לו ברירה בתור אחד שטובע וככלל אינו מקבל – ואולי אינו רוצה לבקש – קרש הצלה ממשפחתו. דכנר פעל על פי שיקוליו הוא, וכך גם יוסי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נועם מושקוביץ
יוסי (מימין) ואהוד אולמרט
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים