מעכשיו: בנק הזרע ברמב"ם יספר לכן גם על אופי התורם
עם הפריחה בהריונות דרך בנק הזרע, עולות דרישות של נשים לדעת קצת יותר מצבע העיניים והעור של הגבר התורם. ברמב"ם הרימו את הכפפה וחיברו שאלון פסיכוסוציאלי לגברים התורמים, שתשובותיו יוצגו בפני הנשים שיבחרו את אבי ילדן
כמו למצוא בן זוג: לאמהות לעתיד שפונות לבית החולים רמב"ם בחיפה יש לאחרונה דרישה לא רק למראה חיצוני מסוים, אלא גם לאופי. בבית החולים החליטו לחבר לראשונה שאלון פסיכוסוציאלי לתורמי הזרע, והפרופיל יוצג לאלה המבקשות תרומת זרע.
קיראו עוד
עשור לבנק הזרע: הרוב רוצות גבוה ובלונדיני
ג'ינג'ים? בבנק הזרע לא יקבלו את התרומה שלכם
בנק הזרע: כל מה שצריך לדעת לפני שפונים
מאות נשים פונות מדי שנה לבנק הזרע ברמב"ם במטרה להביא ילד לעולם. בפני האמהות לעתיד עומדות אפשרויות בחירה של מוצא תורם הזרע, עיסוקו והנתונים הפיזיים כמו צבע השיער, העיניים, גוון העור, הגובה המשקל ונתונים בריאותיים שונים.
אלא שבאחרונה הפונות לבנק הזרע דורשות לדעת גם לא מעט על הפרמטרים הפסיכוסוציאליים של תורם הזרע. "הנשים שפונות לבנק הזרע לא שונות בהרבה מנשים שמחפשות בן זוג לחיים בצורה הקונבנציונלית", אומרת דינה אמינפור, מנהלת מעבדת הזרע בבנק הזרע שברמב"ם.
"כמו כל אישה שבוחרת לעצמה בן זוג, כדי להביא איתו ילדים לעולם, הנשים הללו בונות לעצמן פרופיל אידאלי ומציירות תמונה של מי שיהיה בעצם האב של ילדיהן העתידיים".
צפו: הפרופיל הפסיכוסוציאלי של תורמי הזרע
ירידה חמורה במספר התורמים
בעזרתה של שרון גל, עובדת סוציאלית בבית החולים ופסיכותרפיסטית, עורך צוות הבנק הערכה פסיכו-סוציאלית לכל אחד מהתורמים. כחלק מתהליך קליטת התורמים החדשים, גל מקיימת איתם ראיונות עומק ומשתמשת בכלים המקצועיים העומדים לרשותה כדי לגבש פרופיל מקיף על אופיים, תכונותיהם, תפיסת עולמם, האופן שבו הם חושבים ועוד."הנשים רוצות ובצדק, להבין ולדעת קצת יותר על התורם לפני שהן בוחרות בנסיך החלומות", אומרת גל. "ההערכות שאנחנו מבצעים עוזרים לעשות זאת. גם לילדים שייוולדו בסופו של דבר יש אפשרות לדעת יותר על עצמם בזכות ההערכות הללו, ואפילו התורמים מרוויחים מהתהליך את הידיעה שיש להם תפקיד מהותי יותר בתוך הדבר הזה".
היוזמה הייחודית הזו, מגיעה על רקע מחסור גדול בתורמים לבנק הזרע ברמב"ם. מדובר בבעיה מתמשכת, כלל עולמית, אשר נותנת את אותותיה גם בבנקים בישראל מזה מספר שנים.
מדי שנה מספק בנק הזרע ברמב"ם כ-650 מנות לנשים חד הוריות ולזוגות המתקשים להיכנס להיריון, נתון אשר בשנים האחרונות הולך ועולה בשל ירידת איכות הזרע בעולם כולו, כמו גם הגידול במשפחות חד הוריות וחד מיניות המבקשות להביא ילדים. לצד הנתונים הללו, בשנים האחרונות חלה גם ירידה במספר הצעירים המבקשים לתרום לבנק הזרע, וכך נתקל בנק הזרע ברמב"ם במחסור של תרומות.
"מחקרים רבים מצביעים על ירידה משמעותית של כ-30% באיכות הזרע, ככל הנראה בשל השפעה סביבתית ושינוי באורחות חיים", מסבירה ד"ר קטי שלוש, מנהלת בנק הזרע ברמב"ם, "מדובר בבעיה גלובלית שהולכת וגדלה משנה לשנה.
"במקרה שלנו אנחנו מתמודדים עם ירידה במספר הפונים למתן תרומה מצד אחד, אבל גם מבין הפונים קשה למצוא תורמים בעלי זרע איכותי. רק עשרה אחוזים בממוצע, מאלו המעוניינים לתרום, ימצאו בסופו של דבר תורמים בעלי זרע איכותי שעומד בכל המבדקים שלנו. ככל שנקבל יותר פניות מתורמים, כך נוכל לאתר יותר ויותר מועמדים טובים. אנו קוראים לצעירים לבוא לרמב"ם ולתרום".