דיווח: "אובמה הורה לרגל אחר נתניהו"
אחרי פרשת מרקל אמר אובמה כי ארה"ב לא תרגל אחר מדינות ידידות - אך ב"וול סטריט ג'ורנל" נחשף כי הנשיא הורה להאזין לנתניהו על רקע מאבקו בהסכם הגרעין האיראני. האמריקנים הקשיבו לנעשה בתוך לשכת רה"מ. בכירים אמריקנים: "אובמה אמר שזה חיוני לביטחון הלאומי"
הסערה הבאה: העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח הלילה (ד') כי הבית הלבן הורה לרגל אחר ראש הממשלה בנימין נתניהו על אף הוראת הנשיא האמריקני ברק אובמה, לפני כשנתיים, להפסיק לרגל אחר מדינות ידידות בעקבות חשיפת ההאזנות לקנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל.
הדיווח של העיתון, שמתייחס לשתי הקדנציות של אובמה, מבוסס על ראיונות רבים שנערכו עם יותר מ-20 פקידי ממשל שונים בעבר ובהווה בסוכנויות המודיעין האמריקניות.
גורמים אמריקנים בעבר ובהווה אמרו לעיתון כי ממשל אובמה רצה להמשיך לעקוב אחר מדינות ידידות, ובראש הרשימה הוצב נתניהו. הסיבה? הקמפיין האגרסיבי של ראש הממשלה הישראלי נגד הסכם הגרעין בין איראן למעצמות, שארה"ב הובילה וחפצה בהשלמתו.
ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי בין היתר צותתו האמריקנים לשיחות בין נתניהו לעוזריו שהכעיסו את הממשל האמריקני, דבר שהוביל להידרדרות ביחסים בין ישראל לארה"ב, יחסים שהגיעו לשפל עם נסיעתו של נתניהו לקונגרס ונאומו שם נגד הסכם הגרעין.
עוד דווח כי בהאזנות שביצעה הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) נקלטו גם שיחות בין בכירים ישראליים למחוקקים אמריקניים ולאנשי הקהילה היהודית בארה"ב. בכיר אמריקני אמר: "זה יהיה נורא אם יתגלה שהממשל הבכיר מאזין לאישים בקונגרס". בבית הלבן קיוו שבמידע שיושג ניתן יהיה להשתמש נגד הקמפיין של נתניהו בנושא הגרעין. העיתון האמריקני טוען כי הבית הלבן אפשר ל-NSA להחליט איזה מידע לשתף עם הממשל ומה להסתיר. "לא אמרנו לסוכנות 'תעשו את זה'", טען בכיר אמריקני. "אבל לא אמרנו להם לא לעשות את זה".
בתוך כך השתכנעו בסוכנות ה-NSA שישראל מצותתת לשיחות הגרעין עם איראן באירופה. השיחות של שש המעצמות ואיראן הועברו ממקום למקום, בין בתי מלון שונים וערים שונות באוסטריה ושווייץ - וינה, ז'נבה ולוזאן. ההאזנות אחר ישראל גילו כי נתניהו ויועציו הדליפו פרטים מהמשא ומתן בין איראן למעצמות כדי לסכל את השיחות. בנוסף, בוצע תיאום בין הבכירים בירושלים לאנשי הקהילה היהודית, כדי לסכל את העסקה.
"להיות בעלטה בנוגע לביבי? אין סיכוי"
לפי הדיווח בעיתון, בין המנהיגים שהיו חסינים מהאזנות היו נשיא צרפת פרנסואה הולנד וקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. נתניהו לא מצא את עצמו ברשימת החסינות, וכך גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. אנשי ממשל בהווה ובעבר טענו כי אובמה טען שההאזנות לנתניהו הן "חיוניות לביטחון הלאומי של ארה"ב". ההחלטה אחר מי ניתן לעקוב ואחר מי לא אינה חקוקה בסלע, ויורשו של אובמה בתפקיד יכול לבחור לעקוב אחר מנהיגים אחרים, או לא לעקוב אחר מנהיגים מסוימים.
אך לא היה שום ספק לגבי הרצון לעקוב אחר נתניהו. "להיות בעלטה בנוגע לביבי? מובן שלא", אמר גורם אמריקני בכיר, והבהיר כי המעקב נעשה בין היתר בתוך לשכתו של ראש הממשלה.
על פי הדיווח, נושא ההאזנות עלה כבר ביומו הראשון של אובמה בבית הלבן, אז הבהירו ב-NSA כי הם יכולים לצותת לכל מנהיג בעולם, וכך למשל להעניק לנשיא סקירה של מה בדיוק צפויים להגיד המנהיגים עם הגעתם לביקור רשמי בארה"ב. "מי יסרב לדעת מה בדיוק אומרים ורוצים מנהיגי העולם", אמר גורם בכיר בעבר בממשל אובמה.
תחילה החליטו האמריקנים לצותת אחר בכירים ישראלים בשל החשש שישראל תתקוף באיראן, ואחרי שהם השתכנעו שישראל לא תתקוף, נמשכו הציתותים כדי להבין את המשחק הפוליטי שישראל משחקת בגבעת הקפיטול ועם המנהיגים היהודים.
ציתות מקרי או מכוון?
הידיעה של "וול סטריט ג'ורנל" חושפת את היחסים המורכבים שבין ה-NSA לבין המקבילה הישראלית שלה - יחידה 8200. לפי הדיווח, ה-NSA עזר לישראל להרחיב את מערך הריגול האלקטרוני שלה בשלהי שנות השבעים של המאה הקודמת. ההסכם העניק לישראל גישה לתקשורות של מדינות ערב האויבות, מידע שישראל וארה"ב חלקו אותו. בכירי המודיעין הישראלי חשדו מאוחר יותר שה-NSA הצליח לחדור למערכות שלהם, וכך כנראה החלו ניצנים ראשונים של ריגול הדדי.
כשאובמה נכנס לבית הלבן בתחילת 2009, ה-NSA ויחידה 8200 עבדו יחד נגד איומים משותפים, כולל הקמפיין לשיבוש פעולת הצנטריפוגות בתוכנית הגרעין האיראנית. אבל במקביל, שני גופי הציתות של ארה"ב וישראל פעלו גם זה נגד זה. העיתון מדווח שיחידה 8200 חדרה לרשתות אמריקניות מוגבלות, ושהישראלים טענו שמדובר בתאונה. התגובה האמריקנית הייתה: "אל דאגה, גם אנחנו שוגים".
מייקל היידן, שעמד בראש ה-NSA וה-CIA בתקופת כהונתו של הנשיא הקודם ג'ורג' בוש הבן, תיאר את יחסי המודיעין בין ארה"ב לישראל בתור "הערבוב הנפיץ ביותר בין אינטימיות לזהירות שיש לנו".
העיתון דיווח כי לא התקבלו תגובות מממשלות ישראל, גרמניה וצרפת בנושא, וגם בכירים בטורקיה סירבו להתייחס לידיעה. גם ב-NSA סירבו להתייחס לשיחות שהועברו לבית הלבן.