צפון קוריאה: בכיר מת בתאונה מסתורית
קים יאנג גון היה אחראי על הקשר עם דרום קוריאה ונחשב לאחד מעוזריו הקרובים ביותר של השליט קים ג'ונג און. נסיבות מותו בתאונת דרכים לא נמסרו - דבר שהעלה את החשד שהוא חוסל ע"י הבוס שלו כמו בכירים אחרים
בכיר צפון קוריאני שהיה אחראי על הקשר עם דרום קוריאה נהרג בתאונת דרכים. כך דיווחה היום (יום ד') הטלוויזיה הממלכתית במדינה הקומוניסטית המבודדת בעולם. ההרוג, קים יאנג, גון היה בן 73 במותו.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית KCNA דיווחה שקים יאנג גון, ראש "מחלקת החזית המאוחדת" במפלגת הפועלים השלטת, מת אתמול בבוקר והלווייתו תיערך מחר. מעבר לכך, לא נמסרו פרטים נוספים.
תאונת הדרכים שבה נהרג הבכיר הצפון קוריאני אירעה במדינה שסובלת מתשתיות וכבישים רעועים. העובדה שצפון קוריאה לא פרסמה פרטים על נסיבות התאונה הובילה להעלאת ספקולציות בדרום קוריאה השכנה לגבי האופן שבו מצא מקורבו של השליט קים ג'ונג און את מותו, בין שבתאונה מכוונת ובין שבחיסול בהוראת המנהיג העליון. ספקולציות דומות עלו גם לאחר מותם של בכירים צפון קוריאנים אחרים בתאונות דרכים. הבעיה הגדולה היא שבלתי אפשרי לאמת אירועים שמתרחשים בתוך האליטה החשאית והאוטוריטות בצפון קוריאה.
התלווה לנסיעותיו של השליט קים
לפני מותו של קים יאנג גון לא היו סימנים מוקדמים לכך שהוא נקלע לסכסוך עם בכירים אחרים במשטר בפיונגיאנג. הוא היה אחד מבכירי המשטר שהתלוו לעתים תכופות לנסיעותיו של השליט קים ג'ונג און ביחידות צבא ובמפעלים, דבר המצביע על כך שהוא היה אחד מעוזריו הקרובים ביותר של השליט הצפון קוריאני.סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית תיארה את קים יאנג גון כ"חבר לנשק הכי קרוב וחבר מהפכן הכי יציב למנהיג המדינה" שעשה מאמצים לדחוף לעבר איחוד עם דרום קוריאה.
אנליסטים בסיאול אמרו שהיחסים המתוחים באחרונה בין שתי הקוריאות צפויים להימשך בעקבות מותו הבלתי צפוי של קים יאנג גון, שהיה אחראי על הקשר בין המדינות במשך תקופה ארוכה.
בחודש אוגוסט השתתף קים יאנג גון בשיחות מרתון שנערכו בגבול בין שתי הקוריאות בעקבות המתיחות ביניהן לאחר שדרום קוריאה האשימה את הצפון הקומוניסטי בפיצוץ מוקשים שגרמו לפציעתם של שני חיילים דרום קוריאנים. לא מזמן גם חידשו המדינות את מפגשי איחוד המשפחות הקוריאניות שהופרדו במלחמת קוריאה בשנות החמישים - לראשונה מאז תחילת 2014 - אך בשיחות המשא ומתן האחרונות שנערכו החודש לא נרשמה כל פריצת דרך.
השר הדרום קוריאני לאיחוד הקוריאות, הונג יונג-פיו, שלח את תנחומי ארצו לצפון קוריאה בעקבות מותו של קים יאנג גון. בעבר פעלה סיאול בצורה דומה כשבכירים צפון קוריאנים מתו בתאונות.
קים יאנג גון ביקר בדרום קוריאה ב-2009 כדי לחלוק כבוד לנשיא המנוח קים דה-ג'ונג, שערך בשנת 2000 את הפסגה הראשונה בין שתי הקוריאות ביחד עם השליט הצפון קוריאני קים ג'ונג איל, שהלך לעולמו בסוף 2011. על פי הערכות, הבכיר הצפון קוריאני מילא תפקיד מרכזי בארגון הפסגה השנייה בהשתתפות שתי הקוריאות ב-2007. רוב ההסכמים שהושגו במהלך שתי פסגות אלה לא התקדמו לשום מקום או שלא יושמו לאחר שלהבות הסכסוך ביניהן גברו.
מבחינה טכנית, חצי האי הקוריאני עדיין נמצא במצב של מלחמה מאז שמלחמת קוריאה (1953-1950) הסתיימה בהפסקת אש, אך לא בהסכם שלום.
ברשימת האנשים שמארגנים את הלווייתו של קים יאנג ג'ון מופיע שמו של צ'ו ריונג הא, בכיר צפון קוריאני נוסף שמקורב לשליט קים ג'ונג און, שלטענת המודיעין הדרום קוריאני נשלח על ידי הבוס שלו למחנה ל"חינוך מחדש".
שירות הביון הדרום קוריאני מעריך כי הסיבה לגירושו של צ'ו נעוצה בחילוקי הדעות שהתגלעו בינו לבין השליט קים או באיכות הבנייה הירודה של תחנת האנרגיה באקדוסאן, שהייתה תחת אחריותו של צ'ו.
מומחים אומרים כי היעלמותו של הבכיר הצפון קוריאני עשויה להיות זמנית ומזכירים שגם בעבר הוא נעלם ואז שב בחזרה להנהגת המדינה. אם גירושו של צ'ו אכן נכון, הרי שמדובר בדיכוי נוסף של ביטוי התנגדות מצדו של הרודן הצפון קוריאני. בתקופה האחרונה דווח על הוצאות להורג, טיהורים והדחות בפקודתו של קים במה שמומחים טוענים שנעשה כחלק מניסיונו לחזק את אחיזתו בשלטון בפיונגיאנג מאז עלה לשלטון במקום אביו המנוח בסוף 2011.