תמונות מחדר הניתוח: ניתוח לב פתוח של ילד
הצלם שמעון אדרי שבימים כתיקונם מצלם את הטבע, תיעד ניתוח לב פתוח בתינוק בן חצי שנה. "עבורי כצלם, זה היה מרגש לא פחות מאשר ארמסטרונג שנחת על הירח", הוא אומר, "מבחינתי אלוהים היה שם וזה היה המנתח". התוצאה - מרהיבה ומרגשת
"בדרך כלל אני מצלם גורים של שועלים, חיזורים של ציפורים, תנים משחקים וציפורים מכל מיני סוגים מזדווגים, דורסי לילה מאכילים גוזלים וזיקית טורפת ג'וק ופרפרים עם טיפות טל של בוקר ופיגועים וגם נשים יפות", אומר הצלם שמעון אדרי, שצילם ניתוח לב פתוח של תינוק בן חצי שנה, ולא מפסיק להתרגש מהמעמד.
"הפעם מדובר במשהו אחר לגמרי. ניתנה לי הזכות לצלם בתוך קודש הקודשים, ניתוח לב פתוח של תינוק בן פחות משנה", הוא אומר. "עבורי כצלם, זה היה מרגש לא פחות מאשר ארמסטרונג שנחת על הירח, לא פחות מלצנוח מהחלל לתוך כדור הארץ ולא פחות מרגש מלכבוש את האוורסט. כבר כברו לא מעט ימים מאז, ואני עדיין מלא בהתרגשות מהחוויה", הוא מספר.
"אין לי מילים לתאר את עוצמת החוויה – זה היה מטורף, מדהים, מרתק, עוצר נשימה. מבחינתי אלוהים היה שם וזה היה המנתח. אני לא מוצא את המילים הנכונות לתיאור. אבל הצוות רגיל לזה. הם עושים את מלאכת הקודש הזו יום יום, מנתחים בכירים מהמובילים בעולם, מתמחים, אחיות, מרדים, טכנאי מכונת לב ריאה, קרדיולוג. צוות מדהים של אנשים העוסקים בהצלת חיי אדם".
מנציח רגעים עוצרי נשימה
אדרי בן 43, מצלם טבע מאז שהיה ילד. "תמיד היה קיים אצלי הדחף להנציח רגעים עוצרי נשימה וחיפוש אחר ריגושים חדשים בצילום ויצירה". כשהחליט לנסות ולצלם את הניתוח, לא ידע עד כמה הניסיון הזה ישנה את חייו מן הקצה אל הקצה.
"גם שנתיים לאחר תיעוד הניתוח ולמרות שחוויתי לא מעט חוויות כמו להיות 2 מטרים מברדלס בטבע הכי פראי בעולם באפריקה, עדיין לא התרגשתי כמו לראות לב של תינוק פועם, ולהיות נוכח בפלא הזה של הצלת חיים".
שיעורי הצלחה גבוהים בניתוחי הלב
8 מתוך 1,000 ילדים בישראל נולדים עם מום מולד בלבם. קיימים כ-50 סוגי מומים ועוד אינספור שילובים שלהם, שהניתוחים לתיקונם נערכים בשניידר ובשיעורי הצלחה מהגבוהים בעולם המערבי.
מדי שנה מתבצעים בבית החולים כ-500 ניתוחי לב, המהווים כ-70% מניתוחי הלב בילדים ישראלים. עיקר ניתוחי הלב מתבצעים לתיקון מומי לב מולדים, חלק מהניתוחים להסרת גידולים אונקולוגיים בלב או כאלה המגיעים ללב. בנוסף, מתבצעות לעתים נדירות גם השתלות לב.
צפו בקטע מהניתוח:
קיראו עוד על ניתוחי לב
במקום ניתוח לב פתוח: החידושים בתחום רפואת הלב
לראשונה בישראל: ניתוח לב פתוח בפג במשקל 800 ג'
נא להכיר: מכשירי הדור הבא שיצילו את הלב שלכם33
מיליוני ניתוחי לב בשנה
"מדובר בניתוח של תינוק בן חצי שנה שסבל מפגם במחיצה הבין עלייתית ומדליפה של המסתם החדרי השמאלי. במהלך ניתוח, נסגר החור בליבו ותוקנה הדליפה במסתם, ניתוח זה הביא לריפויו המלא ותוחלת החיים שלו תהיה רגילה", מסביר ד"ר גבי אמיר, כירורג חזה ולב בכיר במרכז שניידר לרפואת ילדים שביצע את הניתוח.
"כיום ניתן לתקן מומים מולדים מורכבים בתינוקות קטנים השוקלים מתחת לשני קילו, לתקן ולהחליף מסתמים הנמצאים בתוך הלב, ולטפל במחלות של כלי הדם הגדולים ושל העורקים המזינים את הלב", הוא מוסיף ומסביר כי מדובר בהתפתחות עצומה לאור העובדה שבסוף המאה ה-19 הטיפול במחלות לב נחשב מנת חלקם של רופאים פנימאים ולמנתחים לא הייתה דריסת רגל בעולם זה.
"הודות לקובץ מנתחים חלוצים, תחום ניתוחי הלב התפתח וחייהם של מאות אלפי בני אדם ניצלו. היום, כ-100 שנים לאחר מכן, מבוצעים בארצות הברית לבדה כחצי מיליון ניתוחי לב בשנה".
מורכבות הפעילות של הלב
ד"ר אמיר מסביר כי כדי להבין את מורכבות התהליך, חשוב להבין מה הלב בעצם עושה. "תפקידו של הלב הוא להזרים את הדם באמצעות מערכת של עורקים בכל הגוף. הדם מעביר לרקמות השונות בגוף חמצן וחומרי הזנה כדי שיוכל לתפקד, כך שהפסקת אספקת דם לאיזור מסוים בגוף תגרום למותו.
"הלב בנוי משתי משאבות מקבילות: משאבה ימנית ומשאבה שמאלית. המשאבה הימנית מקבלת מהגוף דם עני בחמצן, הדם נאסף בעלייה הימנית שהיא כלי הקיבול, ולאחר המילוי מועבר הדם לחדר הימני.
"החדר הימני הוא המשאבה -"ספק הכח". הוא דוחף את הדם לריאות. שם הדם מתחמצן וחוזר לצדו השמאלי של הלב שאחראי להעברת הדם המחומצן לכל איברי הגוף.
"הדם המחומצן מגיע תחילה לעלייה השמאלית שהיא כלי הקיבול של הצד השמאלי, אז הוא מועבר לחדר השמאלי, המשאבה בצד שמאל, שדוחף את הדם לכל האיברים בגוף. לאחר שהגוף מנצל את החמצן, הדם הלא מחומצן חוזר לצד הימני של הלב וחוזר חלילה".
ניתוחי הלב הראשונים - כבר בסוף המאה ה-19
ד"ר אמיר מצביע על העובדה כי הניסיונות ראשונים לבצע כירורגיה של הלב התמקדו בתפירה של חתכים שנבעו מטראומה. כנראה שהנסיון המוצלח הראשון היה של Ludwig Rehn ב-1896.
"שורש הבעיה נובע מכך שכדי לתקן מומים בתוך הלב, מסתמים ומחלות נרכשות יש לעצור את הלב ובחלק מהמקרים לפתוח אותו ולעבוד בתוכו. כעיקרון הדבר לא נחשב לאפשרי היות שלזמן מה לא תהיה אספקת דם לגוף ורקמות חיוניות ייפגעו. למשל, איבר כמו המוח אינו יכול לשרוד יותר מחמש דקות ללא חמצן".
חלוצי כירורגיית הלב ניסו להתמודד עם הבעיה בשני מישורים:
בעזרת קירור. Wilfred Bigelow חקר ומצא שהורדת הטמפרטורה מורידה את תצרוכת החמצן של רקמות הגוף, וכאשר מקררים קירור עמוק ניתן להפסיק את זרימת הדם הכוללת בגוף למספר דקות, ללא נזק משמעותי.
הראשון שביצע ניתוח לב פתוח בטכניקת הקירור היה john Lewis ב-1952, אשר סגר חור במחיצה בין שתי העליות בילדה בת 5 לאחר קירור ל-28 מעלות, הפסקה מלאה של מחזור הדם, ופתיחת הלב. הניתוח ארך 6 דקות, ובסיומו הלב חזר לפעום, והילדה חוממה. חולה זו שוחררה לביתה לאחר 11 ימי אשפוז.
בעזרת יצירת מכונה אשר תשאב את כל הדם הלא מחומצן מצידו הימני של הלב, תחמצן אותו ותחזיר אותו ללב - ובכך "לקחת את תפקיד הלב" ולעקוף אותו. כאשר המכונה מבצעת את תפקיד הלב והריאות, אפשר לעצור את הלב, לתקן אותו ולאחר מכן להחזירו לפעולה.
Walton Lilehai כירורג אמריקאי נועז השתמש ברעיון מהפכני של חיבור אב לבנו, כאשר האב שימש כמכונת לב - ריאה לבנו בזמן ניתוח הלב. בטכניקה מדהימה זו (cross circulation ) ביצע בשנות החמישים המוקדמות כ-45 ניתוחי לב, 20 חולים חיים עד היום. באמצע שנות החמישים החלו בשימוש בטכניקה זו אשר הייתה ברת שיעתוק לביצוע ניתוחי לב בעידן המודרני.