שתף קטע נבחר

 

בזכות גופה: חילופי שטחים בין הולנד לבלגיה

כל כך הרבה דם נשפך על סכסוכי גבולות, אבל במהלך היסטורי ודי נדיר עומדות הולנד ובלגיה להוכיח שאפשר גם אחרת. בלי אף ירייה, הבלגים יעבירו להולנדים פיסת ארץ שנהר המז הפריד מהם וחיבר פיזית להולנד: "למה להילחם? זה הדבר ההגיוני לעשות". והכול הודות לגופה ערופת ראש

אזור הגבול שבו יתבצעו השינויים (צילום: AP) (צילום: AP)
אזור הגבול שבו יתבצעו השינויים(צילום: AP)

במהלך ההיסטוריה, גבולות גרמו שוב ושוב למרחץ דמים נורא, לסכסוכים שנמשכו דורות על גבי דורות ולעשרות שנים של תביעות משפטיות. העובדה הזו היא שהופכת את התוכנית של הולנד ובלגיה לבצע בקרוב חילופי שטחים ליוצאת דופן ומרשימה כל כך. הסיבה לגדלות הנפש שמפגינות השתיים? "זה פשוט מה שהגיוני לעשות", אומרת מרסל נבן, ראש העיר ויסה שבבלגיה.

 

ובכן, זה – ואולי גם עזרה קטנה מגופה נטולת ראש.

 

בלגיה אמנם תאבד במסגרת חילופי השטחים פיסת טבע נהדרת הבולטת אל תוך נהר מז המחלק את שתי המדינות, אבל היא גם תסיר מעליה עול כבד בדמות הסמכות השיפוטית שנוצר במרוצת השנים, על רקע העובדה שהנהר התפתל והפך את פיסת הארץ השייכת לבלגיה – בגודל של כ-15 מגרשי כדורגל – לחצי אי המקושר פיזית אך ורק להולנד.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
לדברי רבים, במהלך הזמן הפך האזור ליותר ויותר פרוע וחסר סדר, גן עדן לסוחרי סמים והרפתקאות מיניות בלתי חוקיות. ואז, לפני כשלוש שנים, נתקל עובר אורח בגופת אדם שראשה נכרת. "הוא הודיע על כך לרשויות בהולנד, והן אמרו לו שזה שטח בלגי", אומר ז'אן פרנסואה דושסנה, מפקד משטרת אזור "מז התחתונה".

 

אם להסביר זאת בקצרה – שלטונות הולנד אינם יכולים לגשת לשם משום שזהו שטח בלגי, ואילו משטרת בלגיה ורשויות המשפט בבלגיה מצאו זאת קשה מאוד עבורן להגיע לשם. הן אינן רשאיות לחצות את הגבול לתוך הולנד ללא היתר מיוחד, ובחצי האי אין אזור עגינה מספק עבור סירות וציוד שיגיעו דרך המים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"לא הייתה לנו ברירה אלא להגיע לשם בסירה עם כל מה שצריך – התובע, הרופא המשפטי, המעבדה המשפטית – היינו צריכים לשוט הלוך ושוב במים. זה באמת לא היה פרקטי במיוחד". חוץ מזה, מזכיר נבן, הם גם נאלצו לקפוץ מהסירה לחוף – דבר שהצריך כושר.

 

בקרוב לא יהיו עוד מסעות שיט מוזרים כאלה, וחילופי שטחים שקטים בדרכי שלום יתבצעו – פיסת הארץ הזו תעבור רשמית לידי הולנד. "היינו צריכים לעשות את זה לפני זמן רב", אומר נבן.

 

ככה זה כשחברים

עבודות הכנה כבר נערכו והפרלמנטים של שתי המדינות אמורים לגבש הסכם סופי במהלך 2016, כמעט מאתיים שנה אחרי שעמדות הגבול נקבעו, ב-1843. הכול ייעשה עם חיוך על פניהם של כולם. "זה נדיר מאוד אבל זה יכול לקרות", אומר עורך הדין מלקולם שו, מומחה לסכסוכי גבול בינלאומיים. הוא הדגיש עד כמה סבוכים הפכו הגבולות באזור הקרוב למקום שבו בלגיה, הולנד וגרמניה נפגשות זו עם זו במהלך ההיסטוריה. היא השאירה מובלעות וגבול מפותל.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

חילופי גבולות, כולנו יודעים, יכולים לקרות אבל מלווים בדרך כלל בסכסוכים מרים. רק הקיץ השלימו הודו ובנגלדש חילופי שטחים שפתרו סכסוך גבולות שנמשך מאז 1947, ושבמסגרתו הן החליפו יותר מ-150 מובלעות, כולל מובלעת שהייתה למעשה מדינה בתוך מדינה בתוך מדינה – מקרה יחיד מסוגו.

 

מוקדם יותר החודש נאלץ בית הדין העליון של האו"ם להתערב כדי להביא להסדר בסכסוך בין שתי מדינות במרכז אמריקה. בית הדין פסק שניקרגואה פגעה בשלמותה הטריטוריאלית של קוסטה ריקה במסגרת קרב ארוך על פיסת ארץ קטנה לחופי הים

הקריבי.

 

ההיסטוריון הבלגי לוק דה ווס אומר כי הידידות היפה שקיימת בין הולנד לבלגיה היא שעושה את ההבדל. "זה אפשרי בין בלגיה להולנד משום שבין שתי המדינות יש קשרים רבים במשך מאות שנים, ואחרי מלחמת העולם השנייה לא הייתה כבר חשיבות לשטח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנהר התפתל והחליט - עכשיו זה שטח של הולנד
צילום: AP
מומלצים