שתף קטע נבחר

 

לראשונה: הוקרה נשיאותית לחושפי שחיתויות

שלושה חושפי שחיתויות זכו לתעודות הוקרה: מי שהביאה להרשעת השר הירשזון, חושף שחיתויות בנמל חיפה ומרצה שחשף שימוש בכספי מחקר שלא כדין באוניברסיטת בן גוריון. ריבלין: "פועלכם הוא מפגן אמיתי של פטריוטיות"

הם שילמו מחיר כבד במסעם לעבר הצדק, אחת מהן אף פוטרה מעבודתה, והיום (ה') לראשונה הם קיבלו הכרה משמעותית על פועלם בבית הנשיא, בטקס הענקת תעודת הוקרה על תרומה לטוהר המידות במוסדות ציבור לחושפי שחיתויות.

 

שלושה חושפי שחיתויות קיבלו תעודות הוקרה. הראשונה, מעיין אגם, שימשה כשבע שנים כמזכירת האיגוד המקצועי בהסתדרות העובדים הלאומית וחשפה מעילות ענק בארגון. היא הובילה להרשעתם של האחראים ובראשם שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון. במהלך השנים 2005-1998 שבהן עבדה בארגון ונחשפה למעשי שחיתות היא הובילה לחשיפתן של מעילות בהיקף מיליוני שקלים.

 

מעניקים תעודות הוקרה לחושפי השחיתויות    (צילום: אלי מנדלבאום)

מעניקים תעודות הוקרה לחושפי השחיתויות    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הוקרה לחושפי השחיתות (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
הוקרה לחושפי השחיתות(צילום: חיים צח, לע"מ)

לאחר חשיפת הפרשה היא פוטרה ממקום עבודתה, לכאורה בנימוק שמעלה באמון הממונים עליה, אולם בית הדין לעבודה ביטל החלטה זו. בטקס שהתקיים בבית הנשיא התייחס מבקר המדינה לפרשה וציין כי כיום המנגנונים להגנת חושפי שחיתויות וסיוע להם מפותחים הרבה יותר.

 

מקבל תעודה נוספת הוא שאול כרמל, על פעילותו בין השנים 2013-1999 לחשיפת כמה מקרים של התנהלות לא תקינה בחברת נמל חיפה, ובהם פרשת סידורי העבודה של עובדי הנמל והסמכת אתתים שלא כדין.

 

חושף השחיתות השלישי שזכה בתעודת הוקרה הוא פרופ' אשר ברנר מאוניבריסטת בן גוריון, שחשף ב-2002 כי מרצה בכיר אחר באוניברסיטה עושה שימוש בכספי מחקר אקדמאי שלא כדין.

 

תעודות ההוקרה מוענקות מכוח חוק שנחקק עוד ב-1992, אולם עד כה לא יושם. בזכות כמה חברי כנסת, בהם ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) וח"כ לשעבר עדי קול (יש עתיד), משרד מבקר המדינה, משרד המשפטים ועמותות הפועלות להגנה על טוהר המידות, החל מימושו בהחלטת שרת המשפטים איילת שקד.  

הנשיא ריבלין (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
הנשיא ריבלין(צילום: חיים צח, לע"מ)
 

בחירת מקבלי התעודות החלה בפניית שרת המשפטים למשרד מבקר המדינה, נציב שירות המדינה, ראש אגף חקירות במשטרה, החשבת הכללית וכן מבקרים פנימיים במאות רשויות אחרות, ופרסום "קול קורא" לכלל הציבור להמליץ למשרד המשפטים על מועמדים לקבלת תעודת ההוקרה.    

 

התעודות הוענקו במעמד הנשיא, שרת המשפטי ומבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף חיים שפירא. בטקס השתתפו גם נשיא בית המשפט המחוזי, דוד חשין, נשיא בית משפט השלום, חן אביטל, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), ח"כ לשעבר עדי קול, ח"כ מיקי רוזנטל, ראש אגף חקירות במשטרת ישראל ניצב מני יצחק, הזוכים ובני משפחותיהם.

 

ריבלין אמר: "חושפי השחיתויות, פועלכם הוא מפגן אמיתי של פטריוטיות, בעשייתכם למען מדינת ישראל, למען החברה בישראל. המאבק שלכם לא היה נגד המגזר הציבורי, אלא עבורו ובשבילנו. אתם שחשפתם מעילות בהיקף של מיליוני שקלים, הטבות שכר שלא כדין, קידום מקורבים, שימוש שלא כדין בכספים ועוד עוולות שאין חברה מתוקנת יכולה לשאת, הובלתם אותנו למקום נקי יותר, נאצל יותר מבחינה מוסרית וערכית".

 

שקד הוסיפה כי "חושפי שחיתויות הם חוד החנית במאבק לשמירת אופייה הדמוקרטי של מדינת ישראל. ניקיון יסודי אינו יכול להגיע על ידי טאטוא מתחת לשטיח. לא פשוט להתריע על עוולות הנעשות במקום העבודה. רבים היו עוצמים עיניהם ומתעלמים במקום שבו חושפי השחיתויות בחרו את הבחירה הנכונה יותר". היא אמרה כי "לצערנו, אנשים אמיצים אלה, המציפים מעשי שחיתות במקום העבודה, זוכים לא פעם ליחס פוגעני ואף לנידוי מצד עמיתיהם. בטקס זה, הנערך בפעם הראשונה, אנו מביעים הכרת תודה והערכה. אתם הופכים את החברה שלנו לטובה יותר ונקייה יותר".

 

מבקר המדינה התייחס בדבריו לשיפור המנגנונים המגנים על חושפי שחיתויות. "אין החברה יכולה להגן על עצמה מפני מעשים אלו אלא אם תעודד היא את אנשי המצפון והמצפן אשר יסירו את מעטה הסודיות וידווחו על מעשי השחיתות". לדבריו, "אנשים אלה אינם ככל האדם. עמוד השדרה שלהם בנוי לתלפיות. הם יודעים כי לא קלה תהיה דרכם וכי צפויים להם קשיים רבים עקב חשיפת השחיתות. על אף זאת, גם בדיעבד, מרביתם יאמרו שהיו נשארים נאמנים לאמונתם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
טקס בבית הנשיא
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים