זעם שיעי על סעודיה, הרס בשגרירות בטהרן
ברחבי המזרח התיכון מפגינים שיעים נגד סעודיה, שהוציאה להורג את השייח נימר א-נימר על "מעורבות בטרור". המוקד באיראן, שם המתפרעים פרצו לשגרירות הסעודית בטהרן ולקונסוליה במשהד. קודם הגיבו חמינאי ומשמרות המהפכה בחריפות: "סעודיה זה דאעש והיא תשלם על זה". חיזבאללה: "זו התנקשות, הפשע הזה ירדוף אתכם"
אם לא מספיקות המלחמות שמתחוללות במזרח התיכון כמעט בכל פינה, שבמרכזן מאבק ההגמוניה בין השיעים לסונים, הגיעה הוצאתו להורג של השייח השיעי בסעודיה וליבתה עוד את האש. מותו של נימר א-נימר הוא פרק נוסף בשסע הסוני-שיעי במזרח התיכון, שהופך את הזעם השיעי על סעודיה לגדול עוד יותר.
ברחבי המזרח התיכון הפגינו היום נגד סעודיה והניפו את תמונתו של א-נימר. המוקד הגיע בשעות הערב בהתפרעות באיראן. מפגינים השליכו בקבוקי תבערה לשגרירות סעודיה בטהרן, לאחר שפרצו אליה, השחיתו אותה והורידו את הדגל הסעודי. כוחות הביטחון פינו את המתפרעים מהמבנה, וכ-200 בני אדם המשיכו להפגין מחוץ לשגרירות.
מוקדם יותר הייתה גם בעיר משהד הפגנה סוערת וניסיון להצית את הקונסוליה הסעודית, וגם שם הדגל הורד. דובר משרד החוץ האיראני קרא שלא להתאסף מול השגרירות הסעודית בטהרן והקונסוליה הסעודית במשהד. הפגנות נוספות היו במחוז אל-קטיף במזרח סעודיה, מעוז המיעוט השיעי בממלכה ומקום הולדתו של א-נימר, בבחריין, באיחוד האמירויות, בפקיסטן ובחבל קשמיר בהודו. חלקן גלשו לעימותים מול כוחות הביטחון.
בית המלוכה הסעודי, שהבין כנראה כמה הוצאתו להורג של א-נימר תהיה נפיצה, ניסה בהתחלה "להסתיר" אותו ברשימת 47 נידונים למוות: 45 סעודים, מצרי וצ'אדי, שמעורבים בטרור. במהרה נחשף שמספר 46 ברשימה הוא א-נימר, אופוזיציונר שיעי שמתנגד לבית המלוכה. מעצרו הפך לסמל עבור השיעים ברחבי העולם ובייחוד באיראן, שכבר באקוטובר, אחרי אישור הוצאתו להורג בבית הדין לערעורים, איימה כי "סעודיה תשלם מחיר כבד אם תוציא אותו להורג".
האיראנים פרסמו גם היום תגובה דומה, וטענו כי בזמן שסעודיה תומכת בארגוני הטרור באזור היא מדכאת את מבקריה ומוציאה אותם להורג. ועדת החוץ והביטחון הלאומי בפרלמנט האיראני דרשה ממשרד החוץ לבחון מחדש את יחסיה עם סעודיה. השליח הסעודי הממונה על היחסים עם איראן זומן לשיחה. באתר של המנהיג העליון עלי חמינאי פורסמה תמונה שמשווה בין "דאעש השחור" ל"דאעש הלבן". המסר ברור - סעודיה היא דאעש.
משמרות המהפכה של איראן הודיעו כי "סעודיה תשלם על הוצאתו להורג של איש הדת השיעי". לפי ההודעה, הריגתו של א-נימר היא "חלק ממזימה ציונית שמטרתה להעמיק את הפילוג והמחלוקות בין המוסלמים". גינויים מקיר לקיר נרשמו בקרב הבכירים השיעיים מאיראן עד עיראק, לבנון, תימן וארצות נוספות שהפכו את א-נימר לקדוש מעונה, או במילים אחרות - "שהיד".
מוקדתא סדר, בכיר דת שיעי בעיראק, קרא להפגנות במדינה ובארצות המפרץ: "אני קורא להפגנות זועמות מול מקומות סעודיים וקורא לממשלה שלא לפתוח מחדש את השגרירות בסעודיה". השגרירות נסגרה בשנת 1990 בעקבות הפלישה של עיראק לכוויית, והיא אמורה להיפתח בימים הקרובים. גם במערב גינו את הוצאתו להורג של א-נימר. במשרד החוץ הגרמני אמרו כי מותו של הבכיר השיעי "מעמיק את החשש שלנו מהעלאת המתיחות באזור".
אחרי שאיראן זימנה את מיופה הכוח בשגרירות הסעודית לשיחת הבהרה, בסעודיה לא נותרו חייבים. שם זימנו את השגריר האיראני לשיחת נזיפה ומסרו לו איגרת מחאה על ההצהרות של בכירי הממשל האיראני נגד ההוצאות להורג. במקביל, משרד החוץ הסעודי הוציא הודעה חריפה ביותר שבה האשים כי ההתערבות האיראנית בסוריה הביאה למותם של יותר מ-250 אלף בני אדם וכי איראן היא מדינה שמעניקה חסות לטרור והפעולות שלה נועדו לפגוע בביטחון בסעודיה ובמדינות המפרץ. "איראן הוציאה להורג מאות בני אדם ללא שום בסיס משפטי", נאמר בהודעה. "המשטר האיראני שותף לפשעים של הטרוריסטים בכך שהוא מגן עליהם".
בחיזבאללה, כצפוי, פרסמו הודעת גינוי חריפה שבה כונתה הוצאתו להורג של השייח השיעי "התנקשות". בהודעת ארגון הטרור השיעי נאמר: "הפשע שסעודיה פתחה עמו את השנה הנוצרית החדשה יהיה לאות קלון שירדוף את המשטר הזה, שמבצע מעשי טבח מאז הקמתו". בחיזבאללה הטילו על ארה"ב את
האחריות: "ארה"ב ובני בריתה מעניקים הגנה ישירה למשטר הסעודי, ומחפים על פשעיו הכבירים נגד עמו ונגד עמי האזור".בסעודיה, שציפתה לתגובות הזועמות בעולם הערבי, קיימו נציגי משרד המשפטים ומשרד הפנים מסיבת עיתונאים משותפת. הם הסבירו שמדובר בהליך חוקי התואם את אמות הצדק, מכיוון שבידיהם הוכחות מוצקות על פשעיהם של הנידונים למוות. "בית המשפט לא מסתכל אם האדם שיעי או סוני, מדובר בבית משפט עצמאי ונקי כפיים שלא נאפשר לפקפק בו", נאמר במסיבת העיתונאים.
בעיתונים הסעודיים תיארו את הוצאתו להורג של א-נימר כמהלך "הרואי" נגד הטרור של המלך, סלמאן בן עבד אל-עזיז, והשוו את הפעולה למבצע "סופה נחרצת" של סעודיה בתימן. גם המופתי של סעודיה התגייס למערכה: "אין שום ערפל הלכתי בעניין ההוצאה לפועל של גזרי הדין". בסעודיה מציגים את א-נימר כמחבל לכל דבר. "הביוגרפיה שלו מושרשת בטרור ובהסתה למלחמת אחים", נכתב באתר של רשת אל-ערבייה הסעודית.