גיברלטר - השער של ישראל באירופה?
לשכת המסחר גיברלטר-ישראל שנפתחה לאחרונה מזמינה חברות ישראליות לצאת לאירופה דווקא בזמן שמוצרים וחברות מישראל נתקלים בחרמות ואיומים. אז מה מציעה לישראלים המושבה הבריטית שהייתה בעבר מקלט מס, וממוקמת על גדות האוקיאנוס והים התיכון?
עוד בנושא
מה יש לסינים להציע ליצואנים הישראלים?
לוקסמבורג: פותחים שער לישראל באירופה
על פרויקט זה אחראים ערן שי ואילת מאמו שי, אנשי עסקים המתגוררים בגיברלטר מזה כ-8 שנים ובעלי חברת Benefit Business Solutions המסייעת לחברות מכל העולם לחדור לשווקים האירופאים דרך חצי האי גיברלטר. לדברי השניים, השקת לשכת המסחר בין גיברלטר וישראל אינה אירוע מובן מאליו. זוהי נקודת אור חשובה ואופטימית וממשלת גיברלטר (אשר הינה עצמאית מממשלת בריטניה) מחבקת את ישראל "חיבוק חם" ומעוניינת בשיתוף פעולה.
"בשנים האחרונות ממשלת גיברלטר ועסקים מקומיים צמאים מאוד לטכנולוגיות חדישות ואנו מאמינים שאין טובה יותר מישראל כ-Startup Nation על מנת לספק צרכים אלו", מסביר ערן שי - נשיא לשכת המסחר. "תובנה זו הביאה לרעיון הקמת לשכת המסחר בין גיברלטר לישראל הנקראת "GIBRAEL", על מנת לשרת את האינטרסים של שתי המדינות". "כל זה לא היה קורה ללא שיתוף הפעולה הפורה עם ממשלת גיברלטר, משרד הכלכלה בישראל ושגרירות ישראל בבריטניה", מוסיפה אילת, סגנית הנשיא והממונה על הפיתוח העסקי של הלשכה.
הכירו את גיברלטר
על מיצר גיברלטר רובינו שמענו. השער הימי הצר שמפריד בין הים התיכון לאוקיאנוס האטלנטי. מצידו האחד מרוקו ביבשת אפריקה ומצידו השני גיברלטר - מושבה בריטית הממוקמת בקצה הדרומי ביותר של ספרד. היא משתרעת על פני שטח של כ-6 קמ"ר בלבד ואוכלוסייתה מונה כ-30 אלף תושבים - נתונים הממקמים את גיברלטר ברשימת הטריטוריות הקטנות בעולם. לגיברלטר יש ממשלה משלה עם פרלמנט וראש ממשלה הנבחרים על ידי האזרחים מדי 4 שנים, ולמעט תחום הביטחון ויחסי החוץ, עליהם אחראית ממשלת בריטניה והמטבע הלירה שטרלינג (פאונד) הבריטי היא נחשבת עצמאית.
למדינה כלכלה יציבה ובעלת קצב גידול תל"ג של מעל 10% בשנה, אבטלה אפסית ועודף תקציבי גדול - מה שממקם אותה לאחת הטריטוריות העשירות בעולם. ואיך אפשר שלא לדבר על הקשר היהודי. בגיברלטר קיימת גם קהילה יהודית קטנה ועשירה של כ-600 יהודים מזה מאות שנים ומי שנחשב לאבי הפוליטיקה של גיברלטר והיה מנהיג המפלגה הגדולה ביותר במשך 10 מערכות בחירות, היה היהודי יהושע אברהם חסן.
עד 2011 נחשבה גיברלטר למקלט מס אולם לפני 5 שנים הוחל משטר המס החדש בגיברלטר אשר זכה לאישורו של בית הדין האירופאי וביטל לחלוטין את הפטור ממס שהוענק בעבר לחברות שונות ובכך גיברלטר כבר אינה עונה להגדרה הרשמית של "מקלט מס". מבחינת שיתופי פעולה עם רשויות מס זרות, גיברלטר חתומה כיום על הסכמי Tax Information Exchange Agreements עם מעל 27 מדינות באופן ישיר ועם מעל לכ-60 מדינות נוספות באמצעות הסכם גג שנחתם שנה שעברה בין מדינות ה-OECD. לאור ההתפתחויות הנ"ל גיברלטר כיום נמצאת "ברשימה הלבנה" של ה-OECD של מדינות משתפות פעולה, ואף הוסרה מהרשימה של מקלטי המס שפרסם האיחוד האירופי ביוני 2015.
אך למרות זאת, המיסוי במדינה עדיין נחשב לנמוך במיוחד: מס חברות של 10% בלבד (כאשר הכנסה שמקורה מחוץ לגיברלטר פטורה ממס בגיברלטר), אין מע"מ, אין מס על רווחי הון, אין מס על דיבידנדים, אין מס ירושה, ותקרת המס ליחידים היא 25% בלבד.
למה דווקא גיברלטר יכולה לעזור לחברות ישראליות?
"גיברלטר אינה נמצאת בדרך כלל על הרדאר של חברות ישראליות, אך באופן מפתיע יכולה לשמש כשער הכניסה הטוב ביותר עבורן לשוק האירופי", מציינת אילת. "גיברלטר משקיעה מאמצים רבים בשנים האחרונות להפוך למרכז מצוינות בכל הקשור לקידום טכנולוגיות חדשות. מפאת גודלה (או קוטנה במקרה זה) גיברלטר משמשת כ"מעבדת ניסויים" אולטימטיבית להשקת טכנולוגיות ומוצרים חדשים בסביבה אירופאית, במיוחד בתחומי התוכנה, התקשורת, Mobile ,FinTech, אנרגיה ירוקה ופתרונות Smart City".
מפאת גודלה הקטן, גיברלטר מאופיינת במיעוט בירוקרטיה, חסמי כניסה נמוכים ועלויות הקמה ותפעול נמוכות. בנוסף לכך, אומר ערן, שטכנולוגיות ומוצרים המפותחים בגיברלטר עומדים בסטנדרטים והדרישות של האיחוד האירופי בשל היותה חברה באיחוד האירופי (כחלק מבריטניה), דבר המקל על שיווקם בתוך שאר מדינות האיחוד.
המגזרים העסקים עליהם ממליצים בלשכת המסחר גיברלטר-ישראל, מגוונים. מחברות פינטק והמגזר הפיננסי שנהנות ממעט מאוד משוכות בירוקרטיות ועד קלינטק ואנרגיה ירוקה - תחום אשר נתמך בידי הממשלה המעניקה הטבות מס לחברות בתחום זה. בנוסף לכך, ממליצים השניים גם על תעשיית היצור. "מכיוון שבגיברלטר אין תעשיית ייצור בכלל, המדינה תלויה ביבוא של מוצרי צריכה ותשומות ייצור", אומר ערן. "גיברלטר נמצאת כיום בתנופת בנייה עצומה, כולל תשתיות חדשות וקיים פוטנציאל גדול לחברות ישראליות בעלות פתרונות או מוצרים בתחום מוצרי הצריכה (מכל הסוגים), מוצרי ברזל ומתכות (לאור תנופת הבנייה), רכיבי ייצור, אלקטרוניקה ומכונות, ציוד תקשורת, ציוד לתחום הספנות".
הבירה העולמית בתעשיית ההימורים באינטרנט
יש לציין כי נתח גדול משוק הכלכלה בגיברלטר שייך לתעשיית ההימורים באינטרנט. אמנם, בגיברלטר פועלות רק כשלושים וחמש חברות הימורים, (לעומת כמה מאות חברות במלטה, קפריסין וקוסטה ריקה), אך חברות אלו נחשבות לחברות הגדולות ביותר בענף ומהוות כ-60% מסך כל פעילות ההימורים העולמית באינטרנט.
עובדה זו ממתגת את גיברלטר כ- "לאס ווגאס" של עולם ההימורים הוירטואלי. אך לדברי ערן בעוד שקבלת רישיון "מפעיל-הימורים" הוא בגדר הכמעט בלתי אפשרי, לחברות תכנה ישראליות המפתחות פתרונות ומשחקים לעולם ההימורים (עיסוק בפיתוחים אלו אינו מצריך רישיון מיוחד), יכולות להקים שלוחה בגיברלטר כדי להתקרב פיזית לשחקנים הגדולים בשוק. "הרבה עסקאות נסגרות במפגשים חברתיים. בגיברלטר הקטנה קיים סיכוי לא רע בכלל שתשב במסעדה ובשולחן לידך יֵשֵׁב מנכ"ל חברת הימורים, או שילדיו ילמדו באותה כיתה של ילדיך, ומשם הדרך להיכרות אישית קצרה מאוד".
השניים מבהירים כי לשכת המסחר GIBRAEL עומדת בקשר עם גורמים ממשלתיים ועסקיים מישראל, כגון מכון היצוא, התאחדות התעשיינים, ארגון לשכות המסחר של ישראל, שגרירות ישראל בבריטניה וכן ממשלת גיברלטר וארגונים נוספים במושבה.
"ממש לפני כשבוע הוצאנו לאור מגזין מטעם הלשכה אשר פונה לשוק הישראלי וכל כולו כתוב בעברית! בחוברת זו ניתן למצוא מידע בתחומים הבאים: עסקים, נדל"ן, היסטוריה, תרבות ופנאי, הקהילה היהודית המקומית ועוד. בעתיד מתכננת לשכת המסחר GIBRAEL לארגן משלחות עסקיות, ימי עיון וכנסים בגיברלטר ובישראל על מנת לקדם הזדמנויות עסקיות בין שתי המדינות", מסבירה אילת. "בפגישה שנערכה עם ראש ממשלת גיברלטר - פאביין פיקארדו הוא הביע את תמיכתו הרבה ביוזמה זו ואף אמר כי ציין את הקמת הלשכה בנאום פתיחת הפרלמט לאחר זכייתו לקדנציה נוספת בבחירות שנערכו בגיברלטר בנובמבר".