שתף קטע נבחר

נגד ההסכם: שבדיה ודנמרק בודקות בגבולות

שבדיה החלה לבדוק את מסמכי הזיהוי של כל הנוסעים שבאים אליה מדנמרק ברכבת, אוטובוס או מעבורת. בקופנהגן לא אהבו את הצעד שנועד לבלום את זרם המהגרים, אך פעלו אותו הדבר בגבול עם גרמניה. "אם האיחוד האירופי לא יכול להגן על הגבול החיצוני, יותר ויותר מדינות ייאלצו לבצע בידוק בגבולות"

רוצים שהשבדים ישלמו על עלות הבדיקה של הנוסעים. תחנת הרכבת בקופנהגן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצים שהשבדים ישלמו על עלות הבדיקה של הנוסעים. תחנת הרכבת בקופנהגן(צילום: EPA)

 

המעבר החופשי ביבשת בסכנה? דנמרק הגבירה את הבדיקות בגבולה הדרומי עם גרמניה כדי לעצור את זרם המהגרים הגדול שזורם לשטחה. ראש ממשלת דנמרק לארס לוקה רסמוסן הכריז היום (יום ב') על הצעד שעות ספורות לאחר ששבדיה השכנה החלה לבדוק את תעודות הזהות של כל הנוסעים שמגיעים אליה מדנמרק ברכבת, אוטובוס או מעבורת. גם לצעד השבדי מטרה דומה - לבלום את כניסת המהגרים למדינה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ 

 

בכדי להתאים את עצמה למדיניות החדשה של שבדיה, החלה דנמרק לבדוק את מסמכי הזיהוי של נוסעים שעלו על רכבות מנמל התעופה בקופנהגן לכיוון שבדיה. גורמים דניים מתחו ביקורת על הצעד השבדי ורמזו ששבדיה צריכה לשלם את הוצאות הבדיקות המיוחדות של הנוסעים.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ממשלת שבדיה החליטה להגביר את הפיקוח בגבולות לאחר ש-160 אלף בני אדם הגישו בשנה שעברה בקשה למקלט מדיני בשטחה - המספר הגבוה ביותר באירופה אם לא סופרים את גרמניה. רוב המהגרים הגיעו מסוריה, עיראק ואפגניסטן. העיתון הבריטי "גרדיאן" ציין כי זו הפעם הראשונה מאז שנות החמישים ששבדיה דורשת מאנשים שנכנסים לשטחה מסמכי זיהוי, בהם דרכון, ושהיא תקנוס סוכני נסיעות שלא יבצעו את בדיקות המסמכים הנדרשות לנוסעים שנרשמו אצלם.

 

פניית הפרסה של השבדים

"הממשלה מעריכה שהמצב הנוכחי, עם מספר גדול של אנשים שנכנסים למדינה בזמן קצר יחסית, מהווה איום חמור על הסדר הציבורי ועל הביטחון הלאומי", נמסר בהודעת הממשלה השבדית שבה נמסר גם על התחלת בדיקות תעודות הזיהוי לבאים מדנמרק.

 

הצעד השבדי משמעותו תפנית בעמדת הקואליציה השלטת במדינה שבה חברים הסוציאל-דמוקרטים והירוקים ושהציגה את עצמה כמגדלור לאנשים שבורחים מסכסוכים וטרור באסיה ובמזרח התיכון.  

 

גשר ארונסד שמחבר בין שבדיה לדנמרק (צילום: AP) (צילום: AP)
גשר ארונסד שמחבר בין שבדיה לדנמרק(צילום: AP)

"אנו נוקטים בידוק זמני בגבולות, אבל בצורה מאוזנת", אמר ראש ממשלת דנמרק לכתבים בקופנהגן, והוסיף שלא תהיה בעיה לדנים וגרמנים "רגילים" לחצות את הגבול. דנמרק נקטה בשנה האחרונה שורה של צעדים כדי למנוע ממהגרים להיכנס לשטחה, כולל התוכנית להחרים מהם תכשיטים כדי לכסות את הוצאות הטיפול בהם.

 

ראש ממשלת דנמרק אמר שההחלטה השבדית לבדוק תעודות זיהוי היא "מכה גדולה" למאמצים להעמיק את הקשרים בין ארצו לבין שבדיה וצפה שיבושים בתנועת הנוסעים בין שתי המדינות.

 

הצעד של שתי המדינות מהווה התרחקות שלהן מהסכם אירופי שנועד לשמור על גבולות האיחוד האירופי פתוחים לתנועה לאחר שמיליון מהגרים נכנסו לגוש האירופי בשנת 2015. "אם האיחוד האירופי לא יכול להגן על הגבול החיצוני, אתם תראו יותר ויותר מדינות שנאלצות לנקוט בדיקות זמניות בגבול", אמר רסמוסן. הוא הוסיף שהצעד שנוקטת ארצו הוא תגובה לבדיקת תעודות הזיהוי בשבדיה.

 

משמר החופים של יוון מסר אמש שחילץ 217 מהגרים מאז תחילת השנה החדשה בארבעה מקרים נפרדים. המוני המהגרים, רובם ברחו ממלחמת האזרחים העקובה מדם בסוריה, מנסים להגיע למדינות האיחוד האירופי העשירות למרות הקור העז בתקופה זו של השנה ומזג האוויר הסוער.

 

המהגר הראשון שנהרג בשנת 2016 היה פעוט בן שלוש. הילד היה על סירה שעשתה את דרכה מטורקיה ליוון והוא נפל ממנה וטבע למוות לאחר שהתנגשה בסלעים ליד חופי האי היווני אגתוניסי. 39 הנוסעים האחרים, בהם אישה שנפלה למים, חולצו על ידי דייגים מקומיים. עשרה מהניצולים הועברו לבית חולים לקבל טיפול בהיפותרמיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מהגרים בתחנת הרכבת במאלמו, שבדיה
צילום: AP
מומלצים