היזמים על כחלון: "זורקים מספרים באוויר"
האוצר דיווח על עקיפה של יעדי הממשלה בשיווק דירות במסגרת מחיר למשתכן, אך הקבלנים מבהירים כי מדובר בפרסום בלבד. "בגלל כותרות כאלו זוגות צעירים ימתינו על הגדר והמחירים יעלו כמו שקרה בתוכנית מע"מ אפס. צריך להבין שעל רוב הקרקעות עדיין לא ניתן להתחיל לבנות"
משרד האוצר דיווח הבוקר (ב') על עקיפה של יעדי הממשלה לגבי שיווק דירות במכרזי מחיר למשתכן , אבל יזמי הנדל"ן לא ממש מתרגשים. "במשרד האוצר זורקים מספרים באוויר ומתייחסים אליהם כאל תוצאות - הדרך עוד ארוכה עד שניתן יהיה להגדיר את התוכנית הזו כמוצלחת, אם בכלל", הם טוענים ומבהירים: "בשלב זה מדובר בפרסומים בלבד".
כחלון: "עברנו את היעד של מחיר למשתכן"
2015: כמעט 100 אלף דירות אושרו לבנייה
כך למשל, דדי ריזל מקבוצת שכטר טוען כי ההודעה של האוצר "היא די מוזרה". לדבריו, אמנם ביממה האחרונה פורסמו 15 אלף דירות למחיר למשתכן - אבל אין עדיין חוברות או מחירים. "רק הודיעו שיהיה מכרז, אבל בפועל הקבלנים אפילו עוד לא יכולים לגשת למכרזים, ולא ברור אם הם בכלל יצליחו, אם יש בעיות בקרקע וכדומה", הוא מסביר.
"כמו שנאמר על ידי השר - מדובר רק בשיווק קרקעות", מוסיפה עפרה חדד, סמנכ"לית בחברת יורו ישראל, "עדיין אין קבלנים שניגשו למכרזים, שזכו במכרזים, שהתחילו בשיווק הדירות, שבנו את הדירות ושמסרו את המפתחות". לדבריה, "אנחנו עדיין נמצאים במצב של זריית חול בעיני ציבור רוכשי הדירות והזוגות הצעירים שלא תמיד מבינים את המשמעויות".
חדד הביעה חשש כי "בגלל כותרות כאלו הזוגות הצעירים ימתינו על הגדר. ואז, עוד שנה או שנה וחצי, הם אולי או לא ירכשו דירה - והמחירים יאמירו בדיוק כמו שקרה בתוכנית מע"מ אפס של לפיד. ומי יפצה אז את הזוגות הצעירים? חשוב להבין שעל רוב הקרקעות ששווקו לא ניתן להתחיל לפתח ולבנות, ולכן מדובר על פרויקטים שבמקרה הטוב ישווקו רק עוד שנתיים".
"פשוט מטעים את הציבור"
אבי טוריסקי, מנכ"ל ובעלי רותם שני, מחזק את הדברים. "הצהרות משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל כי הצליחו לשווק 27,690 יחידות דיור ב-2015 היא פשוט הטעיית הציבור. ביומיים האחרונים של 2015 פרסמה הרשות מכרזים לאלפי דירות, אבל מדובר בפרסום בלבד. הבעיה היא שראשי האוצר כבר מתייחסים אליהן כתוצאות אמת ומוצר מוגמר, ולא כך הם פני הדברים".
לדבריו, "למכרזים הללו אין עדיין חוברות, אין אינידקציה אם יצליחו או לא. יעבור זמן רב, אם בכלל, עד שזוגות צעירים בכלל יוכלו ליהנות מאותן דירות מוזלות. בינתיים הם בעיקר יכולים להתנחם מהחיוכים של ראשי האוצר ש'הצליחו' לשווק אלפי דירות וירטואליות והציבור מאמין בזה".
"זהו מצב אבסורדי", מוסיף אמיר רוזנבלום, מנכ"ל ובעלי חברת עידן שני לניהול ואחזקת נכסי יוקרה, "הממשלה מתהדרת בהישגים, ובינתיים מאבדת לחלוטין את הקטר המוביל של שוק הנדל"ן - המשקיעים, שמאז יוני האחרון נפגעו באופן אנוש בשל הכפלת מס הרכישה". יוסי חסון, מנכ"ל ומבעלי החברה לחיזוק מבנים, סבור כי מסלול מחיר למשתכן פוגע גם בפרויקטים של התחדשות עירונית. "מדובר במכשול שתוקע את שוק הדירות מיד שנייה ומשפיע על תמ"א 38 בפרט. אני קורא לממשלה לנסות למזער את מעורבתה בשוק כי בכוח זה לא יילך".
ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, דווקא סבור שמדובר ב"מספרים מרשימים מאוד", אך תוהה אם מסלול מחיר למשתכן יוביל לירידת מחירים או שמא יגרום לעיוות בשוק הנדל"ן ולדחיפת מחירים כלפי מעלה. "האם מחיר למשתכן מגיע לאוכלוסייה שאכן נזקקת לו ולא בעקיפין למשקיעים? האם הוא נבנה בערים שבהן יש די מקומות עבודה? ומה לגבי הפקקים? על כל אלה יש לתת הדעת".
נזכיר כי מוקדם יותר היום התכנס קבינט הדיור במשרד ראש הממשלה לישיבה מיוחדת לסיכום שנת 2015 בענף הנדל"ן. במהלך הישיבה אמר שר האוצר, משה כחלון, כי במסגרת מסלול מחיר למשתכן התחייב הקבינט לשווק 25 אלף דירות מוזלות לבנייה, אולם שווקו 27,690 דירות - כלומר כ-2,700 יחידות דיור יותר מהיעד שהוצב. הוא הוסיף כי בשנה הבאה ישלים המשרד את השיווקים ל-70 אלף יחידות דיור.