בלי הקונגרס: התוכנית של אובמה לפיקוח על הנשק
הנשיא יציג תוכנית חד-צדדית בנושא לאחר שיוזמות קודמות נדחו בקונגרס. במרכז התוכנית: הרחבת החובה לערוך בדיקות רקע למי שמעוניין לקנות כלי נשק. זה צעד שניתן ליישם גם ללא הסכמת הקונגרס
נשיא ארצות הברית ברק אובמה עומד לנקוט צעדים לפיהם כל מי שמוכר כלי נשק בארצות הברית, גם מי שעושה זאת בתצוגות נשק או דרך האינטרנט, יידרש להירשם ככזה. כך הכריז הלילה (יום ג') הבית הלבן. בנוסף, ייאלצו המוכרים לערוך בדיקות רקע על הקונים. כל זאת במסגרת ניסיונו של אובמה להפחית את מספר אירועי הירי במדינה למרות ההתנגדות העיקשת של הקונגרס שבשליטת הרפובליקנים לאשר חקיקה בעניין.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של ynet
אובמה ניסה למצוא דרכים לעקוף את הקונגרס אחרי שחסמו יוזמות שלו בנושא בעבר. הוא האשים את הרפובליקנים, וכמה מהדמוקרטים, בכך שהם נמצאים בידיה של שדולת הנשק רבת ההשפעה, ה-NRA. נושא הזכות להחזיק בנשק הוא מוקד לוויכוח פומבי בציבור האמריקני. רבים בארצות הברית סבורים שהצעדים שאובמה מציע מפרים את זכותם להתחמש, המעוגנת בתיקון השני לחוקה.
"זה לא עומד לפתור כל אירוע אלים במדינה הזאת", אמר אובמה, "אך זה עשוי להציל חיים ולחסוך למשפחות הרבה כאב". במרכז התוכנית שהציג הבית הלבן ניצבת הרחבת החובה לערוך בדיקות רקע למי שמעוניין לקנות כלי נשק. זהו אחד הצעדים שהנשיא יכול לנקוט אותם גם ללא הסכמת הקונגרס. ערב שנתו האחרונה בחדר הסגלגל, אובמה, שאינו יכול לשנות חקיקה בעצמו, סבור שהגברת האכיפה שנמצאת בסמכותו עשויה להפחית את מספר קורבנות הירי.
לפי החקיקה הנוכחית, רק מי שמוכר נשק לפי רישיון פדרלי חייב לערוך בדיקות רקע על קונים. אך אמריקנים רבים קונים נשקים בשוקי פשפשים, באתרים באינטרנט או "בשחור". פעילים בתחום טוענים שהחורים האלה בחקיקה מנוצלים כדי להימנע מבדיקות הרקע.
הצעות חוק מקיפות יותר הונחו על-ידי חברי קונגרס אמריקנים ב-2013, אחרי טבח בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בקונטיקט, שזעזע את הציבור האמריקני. יוזמות דומות צפו אחרי הטבח בסן ברנרדינו, שהנשקים שבהם נעשה שימוש במהלכו נקנו באופן חוקי. אך גם מה שאובמה הציע כעת הצית התנגדות רבה בקרב השדולות התומכות בזכות לקנות נשק.
הסנאטור הרפובליקני בוב קורקר כבר הבטיח לפעול לסיכול המהלך. "אני אעבוד עם עמיתי כדי לוודא שלא מפרים את החוקה", ציין.
התובעת הכללית ושרת המשפטים האמריקנית, לורטה לינץ', אמרה שמעשיו של אובמה יעמדו גם במבחן בית המשפט. "אנחנו מרגישים מאוד בנוח, הנשיא רשאי לנקוט צעדים כאלה מבחינה חוקית".
בשמאל האמריקני ההכרזה של אובמה זכתה לתמיכה רבה. ארגון "קמפיין בריידי למניעת אלימות של כלי נשק" כתב בהודעה שאובמה ייכנס לספרי ההיסטוריה בזכות "פעולה אמיצה ורבת משמעות, שתבטיח את ביטחונם של האמריקנים". המובילה במרוץ הדמוקרטי למועמדות לנשיאות, הילרי קלינטון, ציינה שהיא "גאה כל כך" באובמה.
בתוכנית של הבית הלבן יש עדיין כמה חורים. ההגדרה של "מוכרי נשק" תיוותר עמומה. לא ננקב כמה כלי נשק צריך אדם למכור כדי להיחשב סוחר. בנוסף, "חובבי נשק" ואספנים יהיו פטורים מהחובה לערוך בדיקות רקע. גם ההנחיות כיצד לערוך את אותן בדיקות רקע אינן ברורות לחלוטין.
לפי הפרשנים, סביר מאוד להניח שההכרעה האמיתית בעניין תתרחש רק בסוף 2016, בבחירות לנשיאות. כל המועמדים הרפובליקנים כבר הבטיחו שאם ייבחרו, יבטלו את הצעדים של אובמה.