האם עד 2030 יוקם כפר על הירח?
מומחים מכל העולם דנו לאחרונה בהצעות להקמת הבסיס הקבוע הראשון על פני הירח, שמטרתו להחליף את תחנת החלל הבינלאומית. ההצעה שכעת עומדת על הפרק היא שימוש בטכנולוגיית ההדפסה בתלת ממד כדי ליצור סדרה של מבנים קבועים שיורכבו מאדמת הירח
החיים בכפר - בירח. אסטרונאוטים יוכלו לחיות ב"כפר" שיודפס במדפסת תלת ממד על פני השטח של הירח בעוד 14 שנים בלבד. זה אמנם נשמע קצת תלוש או כמו סצנה מסרט עתידני, אבל מדובר בתוכנית אמיתית לחלוטין שגובשה על ידי סוכנות החלל האירופית (איס"א).
מומחים מכל העולם דנו לאחרונה בהצעות להקמת הבסיס הקבוע הראשון על פני הירח, שמטרתו להחליף את תחנת החלל הבינלאומית. ההצעה שכעת עומדת על הפרק היא שימוש בטכנולוגיית ההדפסה בתלת ממד כדי ליצור סדרה של מבנים קבועים שיורכבו מאדמת הירח, הנקראת רגולית, שיוכלו לשכן אסטרונאוטים.
השאיפה היא שהתוכנית תוכל כבר לצאת לפועל עד שנת 2030. הכפר-הירח הזה יוכל לשמש כיישוב האנושי הראשון והקבוע על הירח, במקביל למקור תמיכה בסוגים חדשים של מחקר מדעי. הבסיס יוכל לשמש גם כנקודת היערכות לקראת משימות חלל עתידיות, בין היתר למאדים.
באיס"א החלו כבר לגבש את תוכנית הקמת הבסיס בירח לאחר שמנאס"א נמסר כי הסוכנות לא מתכוונת להוביל את המשלחות האנושיות הבאות לפני הירח. במקום זאת, הסוכנות האמריקנית מתמקדת בשליחת בני אדם לאסטרואיד ואז לפני שטח מאדים. עם זאת, יאן ורנר, שהפך ביולי האחרון למנכ"ל איס"א, אמר שהוא דווקא להוט לשלוח בני אדם שוב לירח.
43 שנה לנחיתה האחרונה
בראיון לעיתון צרפתי אמר ורנר כי "לאחר שננטש בידי בני אדם זה 43 שנה, הירח נותר הכוכב היחיד שבני אדם יכולים להגיע אליו עם הטכנולוגיה הקיימת, אבל עדיין יש הרבה שאנו לא יודעים לגביו. עבור מדענים, אם כדור הארץ השתנה משמעותית מאז שנוצר בשל צמחיה וחיות, אז הירח מהווה מעין ארכיון שקט של מערכת השמש".
ורנר הוסיף כי הוא מעוניין שהבסיס שיוקם על הירח יהווה תחליף לתחנת החלל הבינלאומית, שבשלב זה עדיין מקיפה את כדור הארץ. הוא תיאר את החזון שלו להקים "כפר" על פני הירח בשיתוף כמה מדינות ברחבי העולם, שיוכל לשמש בתור בסיס לניסויים מדעיים, תיירות חלל ואולי אף כרייה באדמה.
"יש שם רגולית - חומר אידאלי עבור יצירת בטון", הוא הוסיף. "נוכל לעצב מבנים, כמו למשל מצפה אסטרונומי"
מומחים לחקר החלל מכל העולם נפגשו בחודש שעבר בהולנד במסגרת כנס בינלאומי של איס"א שנקרא "הירח 2030-2020: עידן חדש של מחקר מתואם בין בני אדם לרובוטיקה". בכינוס דנו המומחים בטכנולוגיות החדשות שיכולות לסייע בתמיכה בבני אדם על הירח, לרבות חליפות חלל חדשות, סביבות מגורים ודרכים לייצר מזון. חלק מהטכנולוגיות הללו כבר נבדקות על תחנת החלל הבינלאומית.
2.5-3 מטר חומר בשעה
לורן פמבגיאן ממחלקת טכנולוגיית החומרים של איס"א פירט על הטכנולוגיה שהוא וצוותו השתמשו בה כדי להדפיס יסודות מבנה מהרגולית שבירח. הוא הסביר שמדפסות תלת ממד יכולות לייצר בין 3.5-2 מטרים של חומר בשעה, כלומר מבנה שלם יכול להיות מיוצר בתוך פחות משבוע. רובוט שיישלח לירח יכול לבנות את המבנים הללו על הקרקע, וכך יהיה אפשר שהכול יעמוד במקום לפני שמשלחת חדשה של בני אדם תגיע לירח.
המדענים דנו גם במיקום הפוטנציאלי לעיר הירח החדשה, כאשר האסטרונומים מעדיפים את צדו הרחוק של הירח, שכן ממנו יכולים טלסקופים לצלול אל תוך החלל ללא הפרעות של שידורי רדיו כאלה ואחרים מכדור הארץ.
קתי לוריני, אחת מנציגות נאס"א שהגיעו לכנס בהולנד, אמרה: "אסטרטגיית חקר החלל של איס"א מציבה את הירח כיעד מועדף עבור בני אדם בדרך למאדים. הדיון לאחרונה בנוגע ל'כפר ירח' בהחלט ייצר הרבה אנרגיה חיובית באירופה".