שתף קטע נבחר

בנק ישראל: הטבות המס לפריפריה לא מושכות תושבים

בדיקה של בנק ישראל קובעת: ההטבות היישוביות במס ההכנסה אינן כלי מדיניות יעיל למשיכת מהגרים לפריפריה. בשנת 2008, כ-75% מההטבות ניתנו לתושבים ותיקים שכנראה בכל מקרה לא היו מהגרים מיישובי מגוריהם, וכ-12% ניתנו לשכירים שספק אם גרו ביישובים המוטבים. רק כ-10% מההטבות ניתנו לשכירים שהיגרו לפריפריה

ניתוח של בנק ישראל מעלה כי ההטבות היישוביות במס ההכנסה אינן כלי מדיניות יעיל למשיכת מהגרים לפריפריה. לפי הסקירה שפורסמה היום (ג'), רק כ-10% מההטבות הפוטנציאליות בשנת 2008, שהסתכמו ב-921 מיליון שקל, ניתנו לשכירים שהיגרו ליישובים המוטבים, ורק מיעוט משכירים אלה היגרו בגלל הטבות המס.

 

לכתבות נוספות בנושא הטבות המס :

ועדת הכספים אישרה את מפת הטבות המס

מחו על הקפאת הטבות המס: "לא נוותר לממשלה"

המאבק על הטבות המס: על מה המהומה?

תכנית: הטבות מס למאות יישובים נוספים

צפו ברשימת היישובים המלאה - לפי התוכנית הנוכחית

 

כ-75% מההטבות הפוטנציאליות ניתנו לתושבים ותיקים שכנראה לא היו מהגרים מהיישובים המוטבים גם אלמלא קיבלו הטבות, וכ-12% ניתנו לשכירים שספק אם גרו ביישובים המוטבים.

 

בנק ישראל קובע, כי "נתונים אלו מעידים שהטבות המס אינן כלי מדיניות ממוקד ורק אחוזים בודדים מההוצאה עליו משרתים את מטרתו העיקרית - למשוך לפריפריה אוכלוסייה בעלת כושר השתכרות גבוה".

 


 

בסקירה מצוין, כי בעשורים האחרונים ניתנו הטבות במס ההכנסה לתושביהם של יישובים מסוימים כדי למשוך אוכלוסיות מבוססות ליישובים חלשים מבחינה כלכלית, לחזק את הפריפריה ולעודד התיישבות לאורך הגבולות. לאחרונה החליטה הכנסת להרחיב מ-182 לכ-430 את מספר היישובים המקבלים הטבות במס ההכנסה, וזאת החל משנת 2016 ובעלות של כ-1.2 מיליארד שקל לשנה.

 


 

במסגרת החלטה זו, הוטל על בנק ישראל לחקור את הטבות המס והשפעותיהן, ומחקר זה הוא סנונית ראשונה. המחקר משתמש בנתונים ממפקד 2008 ומקובצי עובד-מעביד מ-1998-2012, כדי ללמוד על מגמות ההגירה והתעסוקה בקרב מקבלי ההטבות.

 

בבנק ישראל מעריכים, לפי הניסיון שנצבר בעשור הקודם, כי הרחבת ההטבות ב-2016 אינה צפויה להשפיע באופן משמעותי על ההגירה היוצאת מהיישובים שהטבתם הורחבה. עם זאת, סביר כי ההגירה אליהם תגדל מעט ותכלול שיעור מעט גבוה יותר של אנשים בעלי כושר השתכרות גבוה - אולם המשמעות תהיה עלות תקציבית גבוהה.

 

לפיכך ממליצים בבנק ישראל לכנסת ולממשלה, לשקול בעתיד להשתמש באמצעים חלופיים להטבות המס, כגון השקעות בשדרוג השירותים ביישובים. כמו כן ממליצים בבנק לשקול להגביל את משך וסך ההטבה המצטברת לתושבים המהגרים ליישובים המוטבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:    שמואל הלוי, כפר ורדים
כפר ורדים
צילום: שמואל הלוי, כפר ורדים
מומלצים