קבלו השראה: מפת היוזמות לשינוי חברתי
מאז פרוץ המחאה החברתית בקיץ 2011, החלו להיווצר בשטח גופים חדשים לקידום צדק חברתי המהווים, יחד עם הארגונים הוותיקים, אלטרנטיבה אזרחית למציאות הישראלית הקיימת. נוצרה רשת אזרחית יעילה וגמישה הממשיכה לבנות ולהיבנות. כדי לתעד את המאבק החברתי ולהנגישו לציבור הרחב החליטה קבוצת פעילים חברתיים לייצר מפה אינטראקטיבית המציגה את התמונה הגדולה של היוזמות והארגונים השותפים במאבק החברתי
ארגונים לקידום צדק חברתי פועלים בישראל כבר עשרות שנים, אולם, מאז פרוץ המחאה החברתית בקיץ 2011, החלו להיווצר בשטח גופים חדשים המהווים, יחד עם הארגונים הוותיקים, אלטרנטיבה אזרחית למציאות הישראלית הקיימת. תוך ארבע שנים נוצרה כאן רשת אזרחית יעילה וגמישה הממשיכה לבנות ולהיבנות.
ההתרחשויות בנושא הגז הטבעי, התמיכה בממשלה בהעלאת שכר המינימום והחזרת כ- 16,000 עובדי קבלן להעסקה ישירה, לא קרו מעצמם, אלא צמחו בעיקר מפעולה של אזרחים וארגונים שבחרו לא להתייאש ולאתגר את המערכת בדרך לשינוי חברתי כלכלי בישראל.
מתחת לפני השטח מתחולל שינוי כביר, ונמשכת בהתמדה פעילות נחושה לה שותפים, נכון לתחילת 2016, למעלה מ-230 ארגונים, יוזמות, קבוצות ועמותות הפועלים לקידום צדק חברתי בישראל.
כדי לתעד את המאבק החברתי ולהנגישו לציבור הרחב החליטה קבוצת פעילים חברתיים בהובלתו של חמי שטורמן לייצר כל שנה מפה אינטראקטיבית המציגה את התמונה הגדולה של היוזמות והארגונים השותפים במאבק החברתי.
"המפות שיצאו עד היום ב-2013 ו- 2014 זכו להד ותפוצה רחבה ברשתות החברתיות שכן העלו על פני השטח את סיפורו של המאבק החברתי", מספר שטורמן. "המפות מעוררות השראה בכל מי שחשב שהמאבק גווע ומניעות אנשים לפעולה. בעזרתן ניתן להתמצא ולהגיע לכל יוזמה, לחזק את הקשרים בין קבוצות, לחבר בין צרכים ליכולות ולהתחבר לרשתות נוספות.
המפה הנוכחית כמו קודמותיה ממחישה במבט על את הרשת אזרחית היעילה והגמישה שנוצרה כאן תוך ארבע שנים והממשיכה לבנות ולהיבנות".
לכל אחד ואחת יש תפקיד ומקום באורגניזם הזה, הגדול מסך חלקיו
המפה מציגה עשייה חברתית כלכלית במגוון רחב של תחומים: תקשורת אלטרנטיבית, ניו מדיה, ביקורת על פעילות השלטון, מאבק על הדיור הציבורי, קואופרטיבים, פלטפורמות להנגשת מידע, התארגנויות עובדים, התארגנויות קהילתיות סביב נושאים חברתיים, מאבקים בתאגידים ובריכוזיות, תודעה צרכנית ועוד.
מפת היוזמות לשינוי חברתי בישראל:
להפעלת המפה באופן אינטראקטיבי לחצו כאן .
"החברה הישראלית, בדרכה לשינוי חברתי, נבנית מלמטה. היא תוססת, בועטת ובונה. חלקיה השונים מחוברים ביניהם ויוצרים קואליציות וקהילות", מוסיף שטורמן. "יוזמות עצמאיות מנהלות דיאלוג ומשתפות פעולה עם ארגונים ממוסדים ותיקים. התנועה הולכת ומתפתחת, גדלה ומתייצבת באופן מתמיד.
המפה אינה מציגה היררכיה של חשיבות, גודל או היקף פעילות. לכל אחד ואחת יש תפקיד ומקום באורגניזם הזה, הגדול מסך חלקיו".
המפה מתעדכנת כל העת ומתפרסמת מדי שנה. הקלקה עליה פותחת רשימה ובה כל היוזמות פרטים ודרכי ההתקשרות. האחראים לליקוט המידע ויצירת המפה הם: אוסו באיו, חמי שטורמן, מיכל בן ארי, סתיו גפן, טל רובי, אורלי רם, אורנה עמוס, אסתי סגל, אסף בז'רנו, יוס ברוך, לי גריין, וליטל כהן ביטון, קבוצת הכיסא המתנדנד וארגון 'אנו'.
"'אנו' נוסדה מאיחוד של אג'נדה, עורו והשדרה (השניים האחרונים קמו במחאה ב-2011 ), מדובר בארגון ללא כוונות רווח הפועל לחיזוק הדמוקרטיה הישראלית על ידי יצירת סביבה בה לכל ישראלי וישראלית יש יכולת ליצור שינוי חברתי נראה לעין", מסביר פז כהן מהארגון.
"באמצעות בניית קהילות ופיתוח כלים דיגיטליים, 'אנו' מצליחים למנף את העשייה והידע של אזרחים שאכפת להם, ובכך לקדם סוגיות חברתיות, סביבתיות וכלכליות שנמצאות על סדר יומה של החברה בישראל.
עם קהילה שמונה למעלה מ-73,000 משתמשים, 'אנו' היא הקהילה האזרחית (הלא מפלגתית) מהגדולות והמשפיעות בישראל לאקטיביזם חברתי. בין הקמפיינים המרכזיים בהם נטלנו חלק: מאבק הגז, הקואליציה להעסקה ישירה, הפחתת הצפיפות בכיתות, הוספת סייעות בגנים ועוד".
המפה ממחישה במבט על מארג מרתק ודינמי של עשייה חברתית כלכלית במגוון רחב של תחומים: תקשורת אלטרנטיבית, ניו מדיה, ביקורת על פעילות השלטון, מאבק על הדיור הציבורי, קואופרטיבים, פלטפורמות להנגשת מידע, התארגנויות עובדים, התארגנויות קהילתיות סביב נושאים חברתיים, מאבקים בתאגידים ובריכוזיות, תודעה צרכנית ועוד.
לפניכם דוגמאות לארגונים ויוזמות חברתיות בתחומים שונים המופיעים במפת היוזמות:
תקשורת ניו מדיה ומידע:
"צדק חברתי חדר מצב"
ערוץ תקשורת אלטרנטיבי של המאבק החברתי. חדר מצב מפעיל מרכז מידע והנעה לפעולה בזמן אמת. ניתן למצוא בו חדשות ועדכונים חמים מרתקים מהשטח ובלי צנזורה. חדר המצב מאויש על ידי קבוצת פעילים, כולם בהתנדבות מלאה, המהווים יחד צוות של חדשות המחאה - מקדמים ומפיצים את המתרחש ברשת.
"הסדנא לידע ציבורי"
עמותה הפועלת להגברת השתתפות ציבורית בישראל על ידי איסוף, פתיחה והנגשה של מידע שמצוי ברשותם של גופי ממשל ומגזר ציבורי. באמצעות טכנולוגיות מתקדמות וקוד פתוח, מפתחת קהילת המתנדבים והפעילים שלנו מגוון כלים המאפשרים להפוך את המידע לידע ובכך להעצים את החברה האזרחית ואת נציגי הציבור.
קהילות פוליטיות מקומיות, שיתוף וערבות הדדית:
"תור המדבר"
עמותה המהווה פלטפורמה למימוש החזון המשותף לשינוי חברתי של חברי קהילת קמה ושותפיה לדרך. העמותה פועלת למען צמצום הפערים החברתיים והכלכליים, ולקידום הסולידריות החברתית בנגב, בפריפריה ובארץ. ומתבססת על תפיסת עולם סוציאל- דמוקרטית, וערכים של שוויון, צדק, שותפות וקיימות.
"גבעת עמל - נלחמים על הבית"
התארגנות של תושבים מגבעת עמל, הדור השני שנולד בשכונה המובילה מאבק כנגד המדינה שמכרה את הקרקע לטייקונים מבלי לשמור על זכות התושבים לפיצוי הוגן. המאבק מתקיים במגוון דרכים: הליכים משפטיים, חוק גבעת עמל- בכנסת. המחאה, הפגנות, מדיה ועוד.
פערים ומגזרים בחברה הישראלית:
"לא נחמדים - לא נחמדות"
קבוצה של פעילי/ות שכונות שחברו למטרה משותפת - הבאת המצוקה האמיתית בשכונות ובפריפריה לתודעה הציבורית. הקבוצה הוקמה בקיץ 2011 ורואה בפועלה התדיר שליחות למען אותן שכונות שקולן לא נשמע במאבק. מדובר בדור שני ושלישי לאפליה חברתית, כלכלית, ומדיניות גזענית ואנחנו פועלים בתחומים אלה מידי יום בנחישות ללא מורא ופחד, מתוך אמונה שלמה שהמאבק מוצדק, אמיתי וכנה.
"קואליצית הורים לילדים עם צרכים מיוחדים"
קואליציה הפועלת בכמה מישורים במקביל - פעילות בכנסת כארגון חברתי אזרחי לקידום חקיקה בנושא - שינוי חוקים קיימים או הוספת תיקונים לחוקים קיימים. הסברה לגורמים בתוך מערכת החינוך, סטודנטים לחינוך, לציבור הכללי ולציבורים ספציפיים על ציבור המשפחות המיוחדות. על הילדים המיוחדים וההתמודדויות והקשיים שלהם. וסיוע של הורים להורים אחרים.
צרכנות וקואופרטיבים:
"הבר קיימא"
פאב-מסעדה טבעוני בבעלות קואופרטיבית, הבר קיימא הוא יצירה משותפת של מאות בעלים/ות שווים/ות. ההופעות, ההרצאות, העיצוב, השיווק, האוכל והתפעול נוצר על ידי חברי וחברות הקופראטיב, בתהליך של למידה וקבלת החלטות משותפת. המקום נוצר מתוך אמונה משותפת בערכים של קיימות, קהילה ורצון לשנות את העולם בו אנו חיים.
"מחאת הפלפלים/ חקלאות חברתית ישירה"
התארגנות אזרחית בה החקלאים והאזרחים מדלגים על פערי התווך. מטרות: העלאת המודעות למצוקת החקלאים והצרכנים שנגרמו בגלל פערי התיווך ע"י רשתות השיווק, והעלאת תדמית החקלאי בישראל.
מאבקים לשמירת סביבה וטבע:
"מנקים את מפרץ חיפה"
מנקים את מפרץ חיפה הוקמה ביוני 2014 מיד לאחר ההפגנה הגדולה שהתקימה בלב המפרץ. במטרה לאפשר שיח והפצת ידע חיוני למאבק לניקיון מפרץ חיפה מחומרים מזהמים ומסוכנים. במקביל קיימת קבוצה בה מתקיימים דיונים ערים יומיומיים של הפעילים.
"מטה מאבק הגז"
קבוצה של אזרחים מודאגים ועמותות, מאזורים שונים בארץ, שהתארגנה כדי להיאבק למען שימוש נכון במשאב הטבע הנדיר שהתגלה - הגז הטבעי. למען השארתו בארץ ומיצוי הפוטנציאל שבו לטובת החברה הישראלית כולה.
הגברת מודעות:
"פרוייקט אמת אחרת"
פרויקט המהווה חלק מרשת עולמית של אתרי מידע וחדשות אלטרנטיביים שמציגים לציבור מידע חשוב שאינו זוכה לחשיפה בתקשורת הממוסדת. מטרת הפרוייקט היא לעזור לאנשים להיחשף למידע יקר הערך הזה. ליצור מקום לדיונים אינטליגנטיים של מחפשי אמת. לעצב דרך חשיבה שאינה נשענת על אמונה עיוורת בתקשורת הממוסדת ולהזכיר שיש דרך אחרת.
"ישראל בשביל האופניים"
עמותת ישראל בשביל אופניים פועלת לקידום תרבות אופניים ותחבורת אופניים, למען שיפור בריאות הציבור, איכות החיים, איכות הסביבה, הגברת בטיחות הרוכבים, וצמצום הפערים החברתיים.
העמותה פועלת ליזום וקידום הצעת חוק ותקנות בכנסת מול משרדי הממשלה והכנסת, קידום תוכנית מתאר ארצית אופניים, פעילות מול מע"צ להסדרת הרכיבה לאורך כבישים בין-עירוניים, שותפות וליווי של פרויקטי אופנים בלמעלה ממאה רשויות מקומיות שונות. פעילות עם תושבים, בתי ספר, ארגונים וחברות עסקיות. קיום אירועים ציבוריים והפעלת תוכניות התערבות.
הון שלטון שקיפות ומנהל תקין:
"לובי 99"
לובי 99 החל כיוזמה של צעירים מנוסים בפעילות ציבורית וכלכלית שהחליטו להוריד את הכפפות ולעשות מעשה שיחזיר לעם את ההשפעה על המדינה שלו. בשאיפה להיכנס למערכת ולייצר בתוכה שינוי תוך שימוש בחוקים ובכלים שלה.
"מתפקדים"
תנועת מתפקדים היא תנועה רב מפלגתית שהוקמה כדי להביא לשינוי במציאות הפוליטית הישראלית, בו הפוליטיקאים שאמורים לייצג את הרוב הציוני פלורליסטי יצרני אינם משרתים אותו נאמנה.
התנועה פועלת לעידוד מעורבות פוליטית, בדגש על התפקדות למפלגות השונות והשפעה מבפנים באמצעות מעורבות גוברת בבחירת נציגינו בכנסת ופיקוח הדוק על פעילותם, עבודת שטח ומפגש בלתי אמצעי עם אוכלוסיות יעד כדי להביא אותם להתפקד, כמו גם באמצעות עבודת קמפיין יצירתית, פעילות מוגברת ברשתות החברתיות, ופעילות תקשורתית רחבה.
דיור:
"ועד שוכרי הדירות - ועד הבית"
בתקופה זו, בה יותר ויותר אנשים אינם יכולים לחסוך לקניית בית, החיים בשכירות הופכים להיות האפשרות היחידה עבור רבים. כבר היום יש כשני מיליון ישראלים החיים בשכירות. אמנת שוכרי הדירות, מסמך מקיף שמורכב מסעיפים שתועדפו על ידי קרוב ל-10,000 הצבעות ברשת, המשקפים את הנושאים הבוערים ביותר עבור ציבור שוכרי הדירות בישראל. האמנה היא תשתית לדרישות שלנו, ציבור הושכרים, מהמדינה (ברמת החקיקה), המשכירים, המתווכים, שוכרי הדירות וגם כל אחד מעצמו.
בריאות:
"בנפשנו"
צוות של מתמחים בפסיכולוגיה המודאגים מעתיד השירות הציבורי לבריאות הנפש שעובדים במרפאות ציבוריות לבריאות הנפש ומכירים אותן מקרוב, הפועלים בהתנדבות מלאה ועל חשבון זמנם הפרטי, כדי לעשות כל שניתן כדי להוביל לחיזוק אמיתי של השירות הציבורי בבריאות הנפש.
משפט:
"פורום צדק משפטי"
פורום "צדק משפטי - קבוצת המחאה של נפגעי מערכת המשפט" הוא פורום אקטיביסטי, לא פוליטי, של אזרחים אכפתיים, שחלקם נפגעו ממערכת המשפט. הפורום מאמין במאבק אקטיבי לתיקון המצב ובנקיטת צעדים כמו: הפגנות, משמרות מחאה, ייזום הצעות חוק ופעולות נוספות לטובת שיפור מערכת המשפט הישראלית.
חינוך:
"פורום ועד ההורים היישוביים (סייעת נוספת, 32 תלמידים בכיתה)"
פורום יושבי ראש וועדי ההורים היישוביים הוא האיגוד הגדול בישראל של יושבי ראש וועדי ההורים היישוביים בעיריות, במועצות המקומיות ובמועצות האזוריות בישראל ושותפים בו למעלה מ-130 יושבי ראש וועדי הורים רשותיים (בלמעלה מ-300 יישובים).
תפקידו העיקרי הוא לייצג את וועדי ההורים היישוביים ולקדם את ענייניהם בפני השלטון והמוסדות ברמה העירונית והארצית. בנוסף מהווה פורום היו"רים היישוביים מנחה ומייעץ מקצועי לוועדי ההורים היישוביים בתחומי פעילותם השונים, תוך התבססות על ניסיונם הרב של חבריו ונכונותם לסיוע הדדי. מטרה מרכזית נוספת, היא קיום בחירות דמוקרטיות לארגון הורים ארצי למערכת החינוך בישראל, בהן יוכלו נציגי כול וועדי ההורים היישוביים לקחת חלק, לבחור ולהיבחר.
חברה ובטחון סוציאלי:
O-Share "אושר - כלכלת שיתוף חברתית מקיימת"
מערכת אושר היא פלטפורמה חינמית לשיתוף זמן, חפצים, מזון וידע בעזרת מטבע פנימי "שפע~". מדובר בארגון ללא מטרות רווח הנועד לחסוך ביוקר המחיה, לעודד התנדבות ועזרה הדדית, לקדם ערכי קהילה וקיימות ולתמוך בעסקים מקומיים.
"רשת ביטחון חברתי"
עמותה א-פוליטית שמטרתה להוביל שינוי עומק חברתי וכלכלי במדינת ישראל, על-ידי הקמת קהילות סיוע מחוללות-שינוי (קס"ם) ברחבי הארץ, שבמסגרתן נבנית הלכידות החברתית ומתחזק הקשר בין השכבות והמעמדות השונים בחברה. הרשת, ששורשיה נטועים במחאה החברתית של קיץ 2011 ,פיתחה דרך פעולה ייחודית המעניקה סיוע מקצועי רב-מערכתי, פרטני וקהילתי, לאנשים שמתקשים להתמודד עם המציאות הכלכלית והחברתית.
- להעברת בקשות לעדכונים למפה שלחו מייל ל: Yoni@anu.org.il
.