שתף קטע נבחר

קום לאינטרקום: מיגון ואבטחה בבניינים משותפים

מהו הרוב הדרוש על מנת לחייב אתכם להשתתף בעלות התקנת אינטרקום בבית המשותף? מי אמור לשלם על תקלה שקיימת רק באחת הדירות? מהן התקלות הנפוצות באינטרקום וכמה יעלה לתקן אותן. "המקצוענים" עם התשובות

בשיתוף אתר המקצוענים

 

בבתים רבים בישראל מותקן אינטרקום בכניסה לבניין, בין היתר על מנת שזרים לא ייכנסו לבניין ועל מנת שנראה את מי אנחנו מכניסים. אז מי מחליט להתקין אינטרקום בכניסה לבית? מהן התקלות הנפוצות ומה בשום פנים אסור לעשות.

 

עוד בנושא:

חוכמה גדולה: מי בכלל צריך בית חכם

סרט רע. את מי תפסו מצלמות האבטחה?

מניעת פריצות לבית - על מה חשוב להקפיד?

 

האם ניתן לחייב אתכם בעלות התקנת אינטרקום?

אם אין לכם אינטרקום בבית המשותף, הרי שהתקנה שלו היא בטיפול ועד-הבית. האם ועד-הבית יכול לחייב את כל דיירי הבניין לשאת בעלות ההתקנה? "כן, ודי בהחלטה שהתקבלה ברוב של מרבית בעלי הדירות לשם כך", מסבירה עו"ד לירון בן-אליהו מהאגודה לתרבות הדיור. "אין צורך בהסכמה מיוחדת מהאסיפה הכללית, על מנת לחייב את כל בעלי הדירות לשלם את חלקם בעלות ההתקנה. זאת, משום שהתקנת אינטרקום נחשבת להחזקה תקינה, שמטרתה להגן על הרכוש המשותף.

 על פי הפסיקה, בניין שאין בו אינטרקום כנראה אינו עומד בסטנדרט בנייה יחסית בסיסי, ועליו ליישר קו עם הבנייה העכשווית. על פי בית-המשפט, אין סיבה שהבניין יהיה פרוץ לכל דכפין ולכן סביר ומקובל שבעלי הדירות רוצים להבטיח לעצמם פרטיות בין אם על-ידי שער נעול ובין אם על-ידי התקנת אינטרקום".

 

התקנת של אינטרקום אינה נחשבת ל"שיפור" המחייבת הסכמת כל בעלי הדירות, אלא ל"שמירה על הקיים". בן-אליהו: "זאת, משום שמטרת האינטרקום היא לשמור על הרכוש המשותף במצב תקין".

 

מתי ייתכן שאכן יהיה מדובר בשיפור? אם מדובר בהתקנה של אינטרקום עם טלוויזיה במעגל סגור. זוהי מערכת מתקדמת יותר, שלאחרונה נכנסת יותר ויותר לשימוש. "ועדיין, מרבית במרבית הבתים המשותפים בישראל קיימת מערכת האינטרקום הרגילה הפועלת רק על שמע" אומר עופר חג'בי מדור תקשורת ואינטרקום.

 

האם ניתן יהיה לחייב את כל בעלי הדירות להתקין מערכת מתקדמת יותר? כאן אין תשובה מוחלטת. ככל הנראה, ניתן יהיה לחייב אותם על התקנת התשתית המשותפת. לעומת זאת, לגבי המערכת בתוך הדירה, הם יוכלו לבחור במערכת הסטנדרטית. "פעמים רבות אני מגיע לבתים משותפים שבהם לא כל בעלי הדירות מעוניינים במערכת המתקדמת יותר", אומר ראובן לייבמן מראובן לייבמן פתרונות תקשורת. "לרוב, המתנגדים הם מי ששוכרים דירות, שלא רוצים להשקיע. מה שעושים הוא התקנה של תשתית מתקדמת לכל הבניין, ומשאירים את הבחירה במכשיר שבתוך הדירה לבעלי הדירות. עלות מכשיר רגיל לתוך הדירה נעה סביב 300 שקל, ואילו עלות של מכשיר מתקדם עם מסך בתוך הדירה, המאפשר צפייה במי שנמצא בכניסה לבניין, עולה כ-1,000 שקל. מי שבוחר להשתמש במכשיר הרגיל, פשוט לא מנצל את הפונקציה המתקדמת יותר, ומהדירה שלו ניתן יהיה לעשות שימוש רק במיקרופון וברמקול, מבלי לראות מי נמצא בכניסה".

 

מי משלם על תיקונים?

ומה קורה במצב של תקלה במערכת האינטרקום? בן-אליהו: "כאשר יש צורך בתיקון ברכוש המשמש את כלל בעלי הדירות בבית או אחדים מהם, אז מדובר ב'רכוש משותף'. אין ספק כי האינטרקום הוא בבחינת רכוש משותף, אשר חובת תיקונו רובצת על נציגות הבית".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אבל לא כל תקלה היא באחריות נציגות הבית, לעתים מי שיישא בעלות הוא רק בעל דירה יחיד. בן-אליהו: "אם מקור הנזק הוא ברכוש המשותף, על נציגות הבית לשאת בהוצאות כל התיקונים, כולל תיקון נזקים אשר נגרמו לרכוש פרטי. אם לעומת זאת התיקון הוא רק עבור דירה מסוימת, אז עלות תיקונו תחול על בעל הדירה".

 

אז מהן התקלות הנפוצות?

לפני שאתם קוראים לבעל מקצוע ומשלמים סתם דמי ביקור, קחו בחשבון שלעתים אין בכלל תקלה. לייבמן: "פעמים רבות מתקשרים אליי מנציגות הבית המשותף ואומרים שהמערכת כלל לא עובדת. השאלה הראשונה שאני שואל היא אם מישהו הוציא את השנאי מהחשמל. לעתים בעל מקצוע מגיע לבניין והוא זקוק לתקע חשמל פנוי, הוא מנתק את האינטרקום ולעתים שוכח להחזיר אותו. כל שצריך לעשות הוא פשוט לחבר בחזרה את המערכת לחשמל".

 

חג'בי: "התקלה הכי נפוצה באינטרקום היא בעיית שמע. זה יכול להיות בעיה בכניסה או באחת הדירות. בנוסף, יכולה להיות תקלה במנעול החשמלי שתגרום לכך שהמערכת פותחת את הדלת באופן קבוע, או שהמנעול כלל לא עובד. יכולה להיות תקלה בחיווט לאחת הדירות. לא תמיד משתלם לתקן, והשיקול צריך להיות מורכבות הבעיה, ועלות התיקון.

 אם התקלות חוזרות ונשנות, או אם עלות התיקון מגיעה ליותר ממחצית עלות החלפת המערכת, כדאי כבר להחליף ולא לבזבז כסף על תיקון שכן הוא יהיה זמני, ולא ימנע את הצורך להחליף את המערכת בהמשך". לייבמן מוסיף: "גם שימוש לא נכון בדלת הכניסה יכול לגרום לתקלות במנעול ובאינטרקום".

 

חשוב לזכור כי מדובר במערכת שתפקידה כאמור למיין את הנכנסים לבניין ובעלת חשיבות ביטחונית ולכן יש להזמין בעל מקצוע מומחה לנושא בנוסף. לפני שממהרים לתקן לבד או להזמין חאפר שיתקן את הבעיה בזול, כדאי לקחת בחשבון שמדובר גם בהימור כספי. חג'בי: "לא הרבה מודעים לכך, אבל אם הם מתקנים את התקלה בדירה שלהם בצורה לא מקצועית, זה יכול לגרום לתקלה במערכת המרכזית שלמטה. אם בעל דירה הוא שגורם נזק לרכוש המשותף, הוא מסתכן בכך שהוא יצטרך לשאת בעלות התיקון. פעמים רבות הוא יכול לגרום רק לקצר למערכת של כל הבניין, אבל לעתים הוא יכול לגרום לנזק גדול יותר. אם בעל הדירה מסרב לתקן את המכשיר בתוך הדירה שלו שמקצר את המערכת כולה, ניתן פשוט לנתק אותו מהמערכת המרכזית, כדי למנוע בה תקלות".

 

כמה זה עולה?

"אם ישנן תקלות ביותר מדירה אחת, כדאי להתארגן יחד ולהוזיל עלויות", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם מספר דירות מתארגנות יחד הן יכולות לחסוך כ-25 אחוז מהעלות. בכל מקרה, שווה לבדוק

 מחירים של מכשירי השמע בתוך הדירה לפני שרוכשים כאלו בחנות. לרוב, אם רוכשים ישירות מהמתקין העלות הכוללת נמוכה יותר, מאשר אם קונים מכשיר בנפרד ומשלמים לבעל מקצוע את עלות ההתקנה בנפרד".

 

אז כמה זה עולה? החלפת שפופרת מכשיר אינטרקום פשוט בתוך כל דירה תעלה כ-350 שקל ותיקון תקלה במנעול החשמלי במערכת המרכזית סכום דומה. תיקון תקלה בחיווט תעלה 600-500 שקל בהתאם למשך העבודה ולמורכבותה. עלות התקנת מערכת מרכזית מתחלקת כאמור בין הדיירים ועלותה תלויה במפרט הטכני המבוקש.

 

מחפשים בעל מקצוע להתקנה או תיקון האינטרקום? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים