הניסוי במימן: פיונגיאנג חוגגת, העולם מגנה
אף שטרם הובהר אם צפון קוריאה אכן ערכה ניסוי מוצלח בפצצת מימן, כפי שבישרה חגיגית הבוקר, העולם סוער ומדינות רבות באסיה ובמערב גינו בחריפות את הניסוי הגרעיני הרביעי של המדינה מאז 2006. מומחה הגרעין ד"ר אבי סאייג לאולפן ynet: "פצצת מימן היא כמו אלפיים פצצות אטום"
העולם סוער הבוקר (ד') לאחר ההודעה הדרמטית הלילה של צפון קוריאה כי היא הצליחה לערוך ניסוי מוצלח ראשון בפצצת מימן. בעוד אזרחי המדינה חגגו ברחובות את ההישג הגדול, מדינות באסיה ובמערב גינו נחרצות את הניסוי, ובדרום קוריאה טענו: "אין ראיות לכך שאכן מדובר בפצצת מימן, אי אפשר לסמוך על הצפון קוריאנים".
"ניסויה הראשון של הרפובליקה בפצצת מימן עבר בהצלחה בשעה 10 בבוקר, 6 בינואר, 2016", בישרה בחגיגיות קריינית חדשות צפון קוריאנית לאזרחי המדינה. "הניסוי הצליח הודות לנחישות האסטרטגית של מפלגת הפועלים. עם ההצלחה המושלמת של פצצת המימן ההיסטורית שלנו, הצטרפנו לרמה של מדינות עם יכולות גרעיניות מתקדמות", הוסיפה הקריינית, שציינה כי הניסוי נעשה עם מטען "ממוזער".
לאחר ההודעה הציגה הקריינית במסך פתק ועליו מסר שנכתב בכתב ידו של השליט, ובו נכתב: "שהעולם יביט מעלה אל עבר המדינה החזקה והעצמאית שחמושה בנשק גרעיני. בואו נתחיל את 2016 עם הקול המרגש של פיצוץ פצצת המימן הראשונה".
תושבי פיונגיאנג הגיבו בהתלהבות לדיווח הדרמטי, שלפיו צפון קוריאה למעשה ביצעה ניסוי גרעיני רביעי מאז 2006. קים סוק צ'ול, בן 32 שצפה בהודעת הממשל על מסך ענק בכיכר תחנת הרכבת בעיר, אמר לסוכנות הידיעות AP שהוא לא יודע הרבה על פצצות מימן, אבל הבהיר: "עכשיו כשיש לנו את הפצצה, ארה"ב לא תתקוף אותנו. אני חושב שהניסוי המוצלח הוא אירוע לאומי ענק".
רי סול יונג, סטודנטית בת 22, הוסיפה: "הניסוי נותן לנו גאווה לאומית. הודות לעובדה שהמדינה שלנו היא מדינת נשק גרעיני, אני יכולה ללמוד באוניברסיטה ללא שום דאגות. אם לא היו לנו כלי נשק גרעיניים עוצמתיים, היינו כבר הופכים לעבדים של ארה"ב".
"אין הוכחות שאכן מדובר בפצצת מימן"
מחלקת המדינה האמריקנית מיהרה לגנות בתקיפות את הודעתה של צפון קוריאה בדבר הניסוי, ומסרה כי ארה"ב מגנה כל הפרה של החלטות או"ם, כפי שעשתה צפון קוריאה עם הניסוי לכאורה בפצצת מימן. מדובר בפעם הרביעית שצפון קוריאה עורכת ניסויים גרעיניים בניגוד להחלטת האו"ם מאז 2006.
דיפלומטים במועצת הביטחון הודיעו כי המועצה תתכנס לישיבה מיוחדת בעקבות האירועים. ראש ממשלת יפן שינזו אבה מסר כי מדובר ב"איום חמור על ביטחונה של יפן". הסינים הודיעו כי יגישו מחאה רשמית על פעולותיה של צפון קוריאה, והבהירו כי לא היה להם שום מידע מוקדם על אודות הניסוי שפיונגיאנג טוענת שביצעה בהצלחה. שר החוץ הבריטי, פיליפ האמונד, המבקר היום בסין אמר כי בריטניה וסין קוראות להשיב את האיזון לאזור ומציעות להגביר את הסנקציות על הקוריאנים.
משרד החוץ הרוסי מסר כי הניסוי הצפון קוריאני הוא הפרה בוטה של החוק הבינלאומי, אם אכן יתברר כי התקיים. "פעולות כאלה כרוכות בהחמרה נוספת של המצב בחצי האי הקוריאני", נמסר. גם בצרפת גינו את הניסוי, וממשרדו של הנשיא פרסנואה הולנד נמסר כי "על הקהילה הבינלאומית לספק תגובה קשה לניסוי. זוהי הפרה בלתי מתקבלת של החלטת מועצת הביטחון".
עם זאת, בדרום קוריאה אמרו כי קשה להאמין שהמטען הגרעיני שצפון קוריאה ערכה עליו ניסוי אכן היה פצצת מימן, כך דווח בסוכנות הידיעות "יונהאפ". בכירים בדרום קוריאה טענו כי עוצמת הניסוי הייתה דומה לזו שערכה צפון קוריאה לפני שלוש שנים. "בהתחשב בהיקף הפיצוץ, קשה להאמין שאכן מדובר בפצצת מימן", אמר חוקר ביטחוני בכיר מסיאול. "ייתכן שהם בחנו שלב ביניים כלשהו בין פצצת אטום לפצצת מימן, אבל אלא אם כן הם יציגו ראויות ברורות וחד-משמעיות, קשה לסמוך על הטענה שלהם".
מומחה הגרעין האמריקני ג'ו סירינסיוני, ציין כי הצפון קוריאנים אולי ערבבו איזוטופ מימן בפצצת אטום. "מכיוון שמדובר למעשה במימן הם לכאורה יכולים לטעון שמדובר בפצצת מימן", אמר. "אבל זו לא פצצת היתוך אמיתית שיכולה להביא להשפעה המאסיבית של פצצת מימן אמיתית".
פצצת מימן היא פצצה גרעינית שכוח ההרס שלה גדול משמעותית מפצצה אטומית, כמו זו שנחתה על העיר היפנית הירושימה במהלך מלחמת העולם השנייה. פצצה זו נוסתה כמה פעמים במהלך ההיסטוריה, אולם מעולם לא בזמן מלחמות או סכסוכים מזוינים. הפצצה מכילה קרינה חזקה מאוד שפוגעת בכל מה שנמצא ברדיוס של כמה קילומטרים.