המכשול להסכם בין יפן לדרום קוריאה: נערה מברונזה
המדינות צפויות לחתום על הסכם היסטורי שיביא סוף לסכסוך בנוגע לשפחות המין שיפן גייסה במלחמת העולם השנייה. הדבר היחיד שמעכב את ההסכם: פסל ברונזה קטן מול שגרירות יפן בסיאול שמסמל את סבל השפחות
הסוגייה שעומדת בדרכן של דרום קוריאה ויפן לחתום על הסכם היסטורי שצפוי להביא לסופה של מחלוקת ארוכת שנים בנוגע לשפחות מין דרום קוריאניות בזמן מלחמת העולם השנייה, הוא לא אחר מאשר פסל קטן.
הפסל, שהוצב מול שגרירות יפן בסיאול בשנת 2011, מציג אישה צעירה, יחפה, לבושה שמלה קוריאנית מסורתית, ואגרופיה קפוצים בחוזקה בחיקה. הוא הוקם בעזרת תרומות מכספי ציבור בסך של 30 מיליון ין, שהם 25,000 דולר. הנערה המפוסלת מסמלת את הסבל הרב של אותן שפחות מין, "נשות נחמה", שאולצו לעבוד בבתי הבושת של הצבא היפני במהלך מלחמת העולם השנייה, ואת המאבק המתמשך שלהן לקבלת התנצלות פורמלית ופיצויים מהממשלה היפנית.
"אני כאן כדי להגן על אנדרטת השלום," הכריזה בהתרסה ג'ונג וו-ריונג בת ה-22, בזמן שהיא עומדת לצד הנערה המפוסלת. "אנחנו דורשים שהעניין ייפתר בכך שיקבלו את דרישות הקורבנות".
בשבוע שעבר הציעו בטוקיו התנצלות רשמית ותשלום פיצויים על סך מיליארד ין, 8.3 מיליון דולר, עבור 46 הנשים החיות כיום ששימשו שפחות מין, במסגרת הסכם ששתי המדינות תיארו "סופי ובלתי הפיך". אולם ההסכם עורר מחלוקת לגבי גורלה של הצעירה מברונזה, שבימים אלו נעשתה מוקד מחאה של פעילים דרום-קוריאניים שסוברים שממשלתם נכנעת לממשלה היפנית.
רגשותיהם של אזרחי דרום קוריאה בנוגע להסכם חלוקים, אך בעניין הנערה המפוסלת הרוחות מתלהמות באופן גורף. סקר שנעשה מראה כי כ-75% מהאזרחים מתנגדים להזזה, ולו הקטנה ביותר, של הפסל.
"הפסל לא זז לשום מקום"
יפן מתעקשת שההסכם שייחתם בין המדינות יחייב את דרום קוריאה להסיר את הפסל. שר החוץ היפני פומיו קישידה אמר השבוע כי הוא הבין שהפסל "יונח מחדש במקום ראוי". סיאול מצדה טוענת כי הבטיחה לבדוק את האפשרות להזזת הפסל בלבד, ואף זימנה לשיחת נזיפה בכיר בשגרירות היפנית לאחר "אמירותיו הפרובוקטיבות" של קישידה.
שר החוץ הדרום קוריאני הדגיש כי היות שהפסל הוקם על ידי קבוצות אזרחיות, אין לממשלה הזכות להורות על הסרתו. הקבוצה שהובילה את מהלך הקמת הפסל והצבתו מסרה כי הוא "לא זז לשום מקום".
"הפסל אינו יכול להוות תנאי להסכם", נאמר בהודעת המועצה הקוריאנית עבור נשים שגויסו כשפחות מין על ידי יפן. "הממשלה הקוריאנית לא יכולה להזכיר דבר
בנוגע להזזתו או להסרתו".
בונג יונג-שיק, חוקר בכיר באקדמיה בסיאול שמתמחה ביפן, אמר כי הוויכוח דוחק לפינה את הממשלה הקוריאנית, בהתחשב בהון הפוליטי המשמעותי שכבר הושקע בביצוע העסקה עם יפן. בונג סיפר ל-AFP: "הנושא של שפחות מין בזמן מלחמה רגיש מאוד בקוריאה והפסל הוא הסמל לנושא. הציבור זועם על ניסיונות יפניים להסירו, אך זועם עוד יותר משום שנראה שממשלת קוריאה משתפת עם זה פעולה".
יותר מ-20 מצבות דומות הוצבו ברחבי דרום קוריאה, וכעשר נוספות הוצבו בארצות הברית, קנדה ועוד.