שתף קטע נבחר

 

ישראל שילמה חוב נאצי - וקיבלה וילה מפוארת

במשך 65 שנה משתכן השגריר הישראלי באוסטריה ב"ווילה מולר" המעוצבת שבפרברי וינה. השגרירה הנוכחית טליה פרשר לדור נברה בארכיונים וגילתה שכדי לקבל אותה שילמה מדינת ישראל חוב ארנונה שנשאר ממלחמת העולם

 

מבט מבפנים על "וילה מולר", מעון השגריר באוסטריה (צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה) (צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)
מבט מבפנים על "וילה מולר", מעון השגריר באוסטריה(צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)

ארכיון המדינה ושגרירת ישראל באוסטריה טליה פרשר לדור הצליחו לאחרונה לפתור תעלומה היסטורית על תולדותיה של "וילה מולר" – וילה מפורסמת בפרברי וינה המשמשת מאז שנת 1950 המעון הרשמי של שגרירי ישראל באוסטריה. אחרי נבירה בארכיונים התברר לה שכדי לקבל את הבעלות על המבנה, נאלצה מדינת ישראל לשלם חוב ארנונה ש"השאירו" הנאצים.

 

מדובר במבנה שנחשב פנינה ארכיטקטונית. הוא תוכנן ב-1928 על ידי האדריכל אדולף לוס בצורת קובייה לבנה פשוטה, בהתאם לעקרונות התכנון הפונקציונלי שפיתח. לוס התנגד לקישוט חיצוני אבל עיצב את פנים הבית בפאר והדר תוך שימוש בשיש ובעץ יקר. הבית מכיל 13 חדרי מגורים, חדרי אמבטיה, מחסנים ומרפסות.

 

עם מינויה לתפקיד השגרירה באוסטריה פנתה פרשר לדור לארכיון המדינה וביקשה לעיין בחומרים ארכיוניים על ראשית יחסי החוץ עם אוסטריה, שהכירה בישראל ב-1949. היא התעניינה במיוחד במעון השגריר בווינה, שמאחוריו סיפור היסטורי מרתק.

 

הווילה נתרמה למדינת ישראל על ידי בעליה הנס מולר, בן למשפחה שהקימה את מפעל "אתא" ליד חיפה. הבית הוחרם על ידי הנאצים אחרי סיפוח אוסטריה, והוחזר לו אחרי המלחמה – עם דרישה מעיריית וינה שישלם את מסי הארנונה עבור השנים שלא החזיק בבית. מולר הכועס העביר את הבית לרשות מדינת ישראל, בתקווה שהיא תצליח לפתור את הבעיה.

וילה מולר (צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה) (צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)
וילה מולר(צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)

התעשיין האנס מולר (באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה) (באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)
התעשיין האנס מולר(באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)

חצר הווילה מולר (צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה) (צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)
חצר הווילה מולר(צילום: באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה)
 

פרשר לדור תחקרה את גמלאי משרד החוץ ובהם גם השגריר לשעבר באוסטריה יואל שר, אולם איש לא ידע לספר אם מדינת ישראל אכן שילמה את חוב המסים ש"צברו" הנאצים.

 

אולם בעקבות פנייתה החלו בארכיון המדינה לנבור בתיקים ישנים עד שמצאו תיק בנושא "נכסי מדינה בווינה" בארכיון תיקי היועץ המשפטי של משרד החוץ. במסמך מ-1950 נמצא אישור לכך שהבית ניתן למדינת ישראל על ידי התעשיין מולר, ושהמדינה סילקה חובות בגובה של כ-45 אלף שילינג אוסטרי (המטבע במדינה לפני מלחמת העולם השנייה ואחריה).

 

כמו כן נמצא מסמך ששלח הקונסול השני של ישראל בווינה, אריה אשל, לממונים עליו במשרד החוץ ובו תיאר את המצב העגום של הבית בסוף 1950. לדבריו הבית דרש שיפוץ וריהוט מחדש, והוא "אינו יכול לחיות בתוך קליפה מפוארת אשר מרוהטת ומסודרת כלפי פנים כחדר מגורים של צריף קיבוצי. גינת הבית אינה אלא שדה קוצים וחוחים, ובדירת השירות שנועדה לעובד המטפל בבית ובגינה מתגורר קומוניסט שנרדף על ידי הנאצים ובני משפחתו".

 

אשל טען שגם אחרי השיפוץ תעלה אחזקת הבית סכום גדול, והציע לשכור דירה מרוהטת במחיר סביר. על אף קשיי המדינה, שעדיין הייתה נתונה בתקופת הצנע, הוחלט לבצע את השיפוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה
"וילה מולר". מעון השגריר הישראלי בווינה
באדיבות טליה לדור פרשר וארכיון המדינה
מומלצים