שתף קטע נבחר
 

"חסר כוח אדם, אז התשלום למאבטחים מזנק"

גל הטרור נמשך ומאבטחים רבים נלקחים לסריקות, מה שיוצר ככל הנראה בעיה בכוח אדם למשימות אבטחה במוסדות חינוך. בשל כך, ההורים ששולחים את ילדיהם לגנים נאלצים לממן מכיסם מאבטח שמחירו לחודש מגיע למאות שקלים והוא לא יכול אפילו להיכנס לשטח הגן. עיריית ת"א: "הפעלת מאבטח פרטי אסורה על פי משרד החינוך"

"בחברות האבטחה חסר כוח אדם בגלל המצב ולהשיג היום מאבטח חמוש זו כמעט משימה בלתי אפשרית, אז לא מפתיע שהמחירים עולים", אומר משה פרימושר, אב לילדה שהולכת לגן עירייה באזורי חן בתל אביב, שם ההורים משלמים על מאבטח. "אני משלמת אבטחה בסך 340 שקל בחודש עבור שני ילדים וזה מכביד על משק הבית. זו חובתה של המדינה לשלם, במיוחד בעיר כמו שלנו עם דקירות כל שני וחמישי", אומרת אמא לשני ילדים שהולכים לגן בירושלים.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

 

המצוד אחר המחבל מדיזנגוף עדיין נמשך, אבל הורים בגני ילדים רבים חוששים לשלומם של ילדיהם כבר שלושה חודשים וחצי מאז החלה ההסלמה הביטחונית, ונאלצים לשלם מכספם על אבטחה בגנים פרטיים ואף בגני עירייה בהם העיריות לא מתקצבות אבטחה בשל מספר נמוך של ילדים (התקצוב הוא החל ממספר מינימום של 100-120 ילדים, תלוי בעירייה). אמנם לפני יומיים הורה שר האוצר משה כחלון על המשך תקצוב האבטחה במוסדות החינוך בכל רחבי הארץ עד השעה 16:00 עד להודעה חדשה, אבל הורים עדיין נאלצים לממן את האבטחה בעצמם.

 

משה פרימושר מתל אביב הוא אב לשלושה ילדים, בהם בת בגן טרום חובה ברחוב שושנה פרסיץ בעיר. הוא משלם 320 שקל לחודש עבור אבטחה ביוזמת ההורים. "מאז שהתחיל גל הדקירות לפני כשלושה וחצי חודשים הצבנו מאבטח ביוזמתנו כי העירייה לא הסכימה לספק אבטחה", הוא אומר, "מדובר בשני גנים, האחד טרום טרום חובה וטרום חובה וגן שני טרום חובה וחובה. בגן אחד 35 ילדים ובשני 28 ילדים. אבל העירייה מתקצבת אבטחה רק באשכולות גנים של 150 ילדים ומעלה. למאבטח ששכרנו יוצא לשלם 70 שקל פלוס מע"מ לשעה, וביום יוצא לשלם 737 שקל. להורים עם ילדים בצהרון יוצא לשלם 320 שקלן לחודש ולהורים לילדים ללא צהרון יוצא לשלם 210 שקל לחודש".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

"רבים גויסו על ידי המשטרה"

לדבריו פרימושר, שלוקח חלק בפורום ועד הגנים העירוני, "לא כל ההורים בעד אבל יש פה לחץ, אז אם הרוב אמרו כן, חמישה-שישה לא יגידו לא. אתמול הודיעה לנו העירייה שהיא תציב מאבטחים אז ביטלנו את המאבטח שלנו, אבל המאבטח ששלחה העירייה היה לא חמוש והוא הגיע רק בתשע, אז כנראה שנחזיר את המאבטח שלנו".

 

חברות האבטחה מנצלות את החשש של ההורים להעלאת מחירים?

"אני בטוח שיש ניצול של המחירים בקרב חברות האבטחה, אבל לא מהמקום הציני, אלא בגלל שאין כוח אדם. עד כמה שאני יודע, חלק גדול גוייסו על ידי המשטרה לעזור בסריקות ונוצר מצב שאין מאבטחים. להשיג מאבטח חמוש היום זו כמעט משימה בלתי אפשרית. אנחנו מוכנים לשלם את הכסף בשביל השקט הנפשי. 98% מההורים מוכנים, אבל יש הורים שלא מוכנים ועושים את השיקול שלהם".

 

אחז אגם, יו"ר ועד הגנים בתל אביב: "העובדה שההורים צריכים לממן את האבטחה מעידה על הכשל המערכתי שנוצר מכך שמשרד החינוך והמשרד לביטחון פנים לא מוצאים פתרונות ארוכי טווח למחסור בכוח האדם שיש באבטחת הגנים ולמימון הזמני שנותן משרד האוצר. יש למצוא פתרונות ארוכי טווח כך שלכל גן בישראל יהיה מאבטח בכל שלב. לא יעלה על הדעת שההורים יישאו בנטל באבטחת ילדיהם ובטח בתקופה שכזו".

 

טל רוזנר היא אמא לילדה בת שלוש ולילדה בת חמש וחצי, שתיהן הולכות לגני עירייה באזורי חן בתל אביב. בשני הגנים הציבו ההורים מאבטחים חמושים. על ילדה אחת היא משלמת 350 שקל בחודש עבור אבטחה ועל הילדה השנייה 250 שקל בחודש. "מאז שהחל גל הטרור האחרון הצבנו, אנחנו ההורים, מאבטח בכל אחד מהגנים" היא אומרת, "בהתחלה אלה היו מאבטחים לא חמושים, אבל בשבוע האחרון החלפנו למאבטחים חמושים. גן אחד נמצא במתחם של 70 ילדים והשני במתחם של 50 ילדים. העירייה הסבירה שלא מתקצבים לנו אבטחה כי התקצוב הוא לאשכולות של יותר מ-100 ילדים".

 

לדבריה, בתור גן עירייה אין תשלומים על שכר לימוד, אבל הוצאות האבטחה מתווספות לתשלום הוועד של כ-1,000 שקל בשנה לילד, תשלומי חובה לעירייה וסל תרבות בסך כ-800 שקל בשנה לילד, ועוד כמה מאות שקלים למסיבות, ימי הולדת ומתנות לצוות.

סריקות אחר המחבל מפיגוע דיזנגוף (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
סריקות אחר המחבל מפיגוע דיזנגוף(צילום: מוטי קמחי)
 

 

"משלמים כל כך הרבה והמאבטח יושב בחוץ"

"מה שהכי נורא בסידור של האבטחה הפרטית, מעבר לתשלום המאוד גבוה שאנחנו משלמים", אומרת רוזנר, "הוא שבגלל שזו אבטחה פרטית ולא של העירייה, העירייה לא מאפשרת למאבטחים להיכנס לשטח הגן. ואז המשמעות היא שאנחנו משלמים כל כך הרבה כסף אבל המאבטח יושב בחוץ, בשער הגן, ושער הגן נעול - הוא לא יכול להיכנס לשטח הגן, לעשות סריקות בחצר ובמבנה, הוא לא יכול להגיע לגדר האחורית ולכל המקומות האחרים שמועדים לפורענות וזה הרבה פחות בטיחותי אם חס וחלילה מהגדר האחורית קופץ מחבל ונכנס לתוך שטח הגן. במקרה כזה המאבטח שלנו נעול בתוך שטח הגן ולא יכול בכלל לראות את זה ולתת לזה מענה. עכשיו ההורים מתחילים להתעייף מההוצאה הזו אחרי כל כך הרבה זמן ומתחילים להתנגד להמשכה ואני לא יודעת מה יהיה בהמשך".

 

גם לדבריה, המחירים הגבוהים נובעים ממחסור בכוח אדם בענף השמירה. "ממש קשה למצוא מאבטחים חמושים זמינים". טל צפירה, יו"ר ועד ההורים לגנים בת"א: "אנו מצפים לראות תוכנית לפתרון אבטחת הגנים גם בשגרה ולא להמתין עד לאסון הבא. הפתרון יכלול אבטחה בשגרה לכל גן בעיר ללא קשר לכמות הילדים שיש בו".

 

אמא לילד בן שנה וחצי במעון של ויצ"ו בפסגת זאב שבירושלים סיפרה כי במעון מוצב מאבטח חמוש מאז החל גל הדקירות האחרון לפני שלושה וחצי חודשים. "במעון יש סך הכל 90 ילדים בגילאי ארבעה חודשים עד שלוש וחצי", היא אומרת, "ביוזמה של ההורים, אנחנו משלמים 170 שקל בחודש לילד עבור האבטחה. אמנם זו יוזמתנו אבל ויצ"ו בחרו את החברה והיא חברת אבטחה חיצונית. היוזמה יצאה לפועל רק כש-100% מההורים הסכימו. כל אחד והכיס שלו, אבל ברור שההוצאה הזו מכבידות עלינו. יחד עם הוצאות האבטחה ושכר הלימוד אני משלמת למעון 2,900 שקל – זה המון".

 

אמא נוספת מירושלים, ששולחת למעון ויצ"ו שני ילדים, נאלצת לשלם על שניהם 340 שקל בחודש לאבטחה. "על כל ילד אני משלמת 170 שקל לאבטחה", אמרה, "ואני לא מקבל שום הנחה. ללא האבטחה אני משלמת על הבת בת השנתיים ושבעה חודשים 1,800 שקל שכר לימוד ועל הילד, בן השנה ושלושה חודשים, 2,700 שקל בחודש. עכשיו אני גם לא עובדת, אז האבטחה מצטרפת לעלויות כבדות ממילא. לא הגיוני שנשלם על זה, במיוחד בעיר כמו ירושלים, שכל שני וחמישי נדקרים פה אנשים. פסגת זאב נושקת לבית חנינא ולשועפאט, ממש מרחק יריקה, זה לא הגיוני שנישא בהוצאות. חובתה של המ

 

מיכל לוי, אמא לשלושה מהרצליה, ילדה וילד בגני עירייה בהרצליה וילדה בגן פרטי ברעננה, סיפרה שביום המצוד בהרצליה הגיעה אבטחה לגני העירייה, אם כי לדעתה היה מדובר בעובדי עירייה. "בשגרה באופן כללי לא מוצבת שם אבטחה", היא הוסיפה, "וכשהיה פיגוע ברעננה ובאתי לאסוף את הילדה, עמד שם אבא או סבא של אחד הילדים עם נשק פרטי שהתנדב לשמור בחוץ ואמר שקיבל הנחייה שהוא לא יכול להמשיך בכך. בגן הפרטי של בתי ברעננה, לגילאי שמונה חודשים עד שנתיים, היתה יוזמה להציב מאבטח אבל זה מאוד יקר ולא כולם יכולים להרשות לעצמם. זה גן קטן מאוד ודובר על 100 שקל לשבוע להורה".

 

מעיריית תל אביב נמסר: "הקריטריונים והתקנים להצבת מאבטחים בגני ילדים נקבעים על ידי משטרת ישראל, אשר הרשות המקומית פועלת בהתאם להנחיותיה. כמו כן, הפעלת מאבטח באופן פרטי במימון ההורים אסורה על פי הנחיית משרד החינוך ולא על פי העירייה. בניגוד לנטען, לנוכח הפיגוע, בשבוע האחרון, מדי יום, הוצב שוטר/מאבטח ליד הגן המדובר ברחוב שושנה פרסיץ. העירייה תתגבר את האבטחה בגני העירייה, נעמת וויצו על ידי פקחי עירייה, אגף סל"ע והסיירת הירוקה בהתאם להערכת מצב של המשטרה ביחד עם קב"ט העירייה. יודגש כי עיריית תל-אביב-יפו תגברה בצורה מאסיבית את הסיורים של סיירי סל"ע, יחד עם פקחי העירייה ואנשי מחלקת הביטחון בסביבת מוסדות חינוך תוך שימת דגש על סיורים בסביבת גני ילדים. בנוסף, אמצעי הביטחון בגנים שודרגו באמצעות התקנת קודנים ולחצני מצוקה ורועננו הנחיות הביטחון לגננות על ידי קציני הביטחון של העירייה".

 

ממשרד האוצר נמסר: "ההנחייה לתקצוב האבטחה במוסדות החינוך נועדה להאריך את סיוע החירום לרשויות המקומיות עד ל-31.01.16. הערכת העלות בפועל עומדת על עשרות מיליוני שקלים בחודש. משרד האוצר הוציא הנחייה ברורה בנוגע לאופן ומהות הסיוע בכל הנוגע לאבטחת מוסדות החינוך לרשויות המקומיות ברחבי הארץ לנוכח המצב הביטחוני השורר בחודשים האחרונים. על כן מציע המשרד לכלל המוסדות הזכאים לתקצוב בגין סיוע זה לפנות לרשות המקומית הרלוונטית אליהם במטרה לקבל מענה עבור עלויות האבטחה הדרושות עבור נושא זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים