"אין רווקה שלא נתקלה בפרופיל מזויף"
בקבוצות הרווקות של פייסבוק רווחת האמונה שתופעת הזייפנים באתרי ההיכרויות גדולה משנדמה. רק שהטקטיקה הפעם אינה לשתוק אלא להפיץ, לשתף, לצלם ולהזהיר האחת את השנייה. האם מדובר בסולידריות נשית מבורכת או בשיימינג חסר אחריות? והיכן בכלל עובר הגבול?
בשיתוף אלפא
"בנות! זה חשוב! מישהי מכירה אותו? קיבלה ממנו הודעה?". אחת לכמה ימים נרשמת הודעה כזאת בקבוצת הפייסבוק הוותיקה והפופולרית "בחורים שווים בין חברות". נדמה שנשים היום כבר לא לוקחות סיכונים מיותרים, ומעדיפות להתייעץ עם חברותיהן לפני שהן משיבות לבחור כזה או אחר שפונה אליהן באחד מאתרי ההיכרויות השונים, בייחוד אם הן מרגישות שמשהו בהודעה שלו מרגיש להן חשוד או לא טבעי, לעיתים פשוט טוב מכדי להיות אמיתי.
עוד בנושא:
אשת המיליונר נדהמה לגלות שבעלה מתחזה לעני
השבוע היתה זאת בחורה בשם א' שהעלתה את תמונתו של המטרידן התורן ג', בחור שמעיד על עצמו שהוא מעצב אופנה מצליח, אולם תמונת הפרופיל שלו לקוחה בכלל מאתרי פורנו לגברים. "להתרחק! לא לענות! חולה נפש!", השיבה אחת הבנות, ואחרת הודתה שהוא התחיל איתה לפני שבע שנים וגם אז השתמש באותה התמונה. לאט לאט, החלו להגיע ממים אקראיים שאותם הכינה מ' מהמרכז, בסגנון: "אני לא תמיד גונב תמונות של אחרים ופותח פרופיל מזויף, אבל כשאני כן – אלו תמונות של שחקן פורנו גיי".
בין לבין הסתבר גם שזאת ממש לא הפעם הראשונה שאותו ג' מככב בקבוצת הפייסבוק הידועה, ושרק לפני חודש וחצי מישהי אחרת העלתה פוסט ובו הודתה שהוא פנה אליה ושהיא תוהה לגבי נכונות הדברים שכתב. חלק מהנשים הציעו להתלונן על הפרופיל שלו לפייסבוק, אחרות טענו שעדיף שהפרופיל שלו יישאר וכולן ידעו להיזהר, מאשר שהוא יקים לעצמו פרופיל חלופי ואחר, וימשיך עם ההטרדות.
האם העליהום הווירטואלי שנוצר הוא לא פחות משיימינג סדיסטי שמטרתו להשפיל את הבחור, או שאולי יש כאן סולידריות נשית מסוג חדש - אחוות נשים שבאה כתגובת נגד להטרדות הסדרתיות ולזיופי הפרופילים ברשת? "אני חושבת שמדובר בסולידריות נשית שקשורה לדעתי לתהליך חברתי שהחל בשנים האחרונות ומשנה את האקלים החברתי", טוענת עדי קמחי, מאמנת אישית למציאת זוגיות בנקודותיים.
גם חמוטל לוי לשם מנקודותיים, מאמינה שיש כאן שינוי שאינו מקרי כלל: "הצורך להשתייך ולחיות כשבט, לובש למעשה צורה ווירטואלית שממנפת את הקול שחווה פגיעה, ולדעתנו זה גם טוב וגם מרחיב את המודעות והתמיכה, גם בקרב גברים שנחשפים לזה".
דנה פרי (30), שמנהלת מזה ארבע שנים את קבוצת הפייסבוק "בחורים שווים בין חברות", מאמינה שתופעת המטרידנים ברשת היא הרבה יותר גדולה ונפוצה משנדמה לנו, ושאין כמעט בחורה שלא הוטרדה לפחות פעם אחת בחייה על ידי מטרידן סדרתי בפרופיל אמיתי או מזויף.
"אפשר בקלות לזהות את ההודעות המשוכפלות", היא מספרת. "הרבה פעמים הבחורים האלה שוכחים להחליף את השם שלך ופשוט עושים קופי פייסט להודעה. אני למשל, כבר הייתי מאיה או לימור, למרות שאני בכלל דנה. לפעמים ההודעה שהם שולחים מאוד ארוכה אבל גנרית, ואפשר לזהות שהיא מועתקת וחרושה כי זה קצת כמו לקרוא הורוסקופ. נניח 'את נראית לי בחורה חזקה מבחוץ אבל גם עדינה מבפנים'".
אז הנורמה היום היא לצלם את ההודעות האלה ולהעלות לרשת?
"אכן. כמעט כל שבוע בחורה מפרסמת צילום מסך מתוך אתר או אפליקציית היכרויות שבה רואים בחור שנראה לה לא אמיתי, וכמעט תמיד בחורות אחרות מגיבות לה שהיא צודקת ושהוא כבר ניסה לעבוד עליהן בעבר".
הצהיר שהוא בן 33 למרות שהיה בן 40
אתר ההיכרויות אלפא מהווה קהילת היכרויות סגורה שפונה לגברים ונשים קרייריסטים ואקדמאיים. בנוסף ושלא כמו באתרי היכרויות אחרים, עוברים הנרשמים תהליך מיון קפדני שבו נבחנת אמינותם ונערך עליהם חיפוש והצלבת פרטים בעזרת הרשת והרשתות החברתיות. החברים באתר מתבקשים לחתום על תקנון ולהצהיר שפרטיהם נכונים ואמיתיים, ובכל זאת, גם באתר אלפא מודים שהם נתקלו לא אחת באנשים שזייפו פרטים על עצמם.
כך ארע למשל ב-2012, כאשר אחד הגולשים הצהיר שהוא בן 33, כאשר בפועל היה בן 40 בלבד. גולשת שעלתה על השקר התלוננה בפני האתר וסיפרה שנגרמה לה עוגמת נפש בגלל זה. האתר דרש מהגולש צילום של תעודת הזהות שלו, ואף שכר בלש פרטי כדי לוודא את גילו האמיתי, שאכן עמד על 40. אתר אלפא שראה במקרה כמשבר אמון חריף, ביקש לתבוע את הגולש על עוגמת הנפש שהסב לאתר ולשמו הטוב, וכן דרש צו משפטי שימנע מהגולש להירשם מחדש לאתר.
"אנחנו רואים התחזות ברשת כתופעה שחייבים למגר", טוען שי אליס, סמנכ"ל אתראלפא, ומוסיף: "וכמו במקרה שארע ב-2012, גם היום לא נהסס לנקוט בהליכים משפטיים מול כל מי שיתחזה לאדם שאינו הוא, שכן התחזות באתר גורמת נזק גם לנו כאתר וכמובן שגם לשאר המשתמשים".
מה דעתך על הטרנד היום של נשים שעוזרות ומתריעות מפני מתחזים ברשת?
"השאלה היא איפה עובר הגבול ועד כמה הבדיקה שנעשית אכן מעמיקה לפני שיוצאים למחוזות השיימינג. על כן, לדעתי, רצוי לערוך בדיקה מעמיקה ולוודא כי אכן המשתמש אינו דובר אמת כפי שאנו עושים לפני שאנחנו יוצאים להליכים משפטיים. באופן אישי, אני לא מאמין במשפטי שדה ברשתות החברתיות, אלא אם אכן נשקפת סכנה ממשית ויש להזהיר משתמשים אחרים".
"על האישה להקשיב לאינסטינקטים שלה", מסכמות המאמנות מנקודותיים. "אם משהו נראה לך מוזר, אל תדפדפי. שלחי צילום מסך או תמונה לחברה כדי לחזק את התחושה שאכן יש כאן משהו מוזר, ובטח שאל תמהרי לצאת לדייט לפני שאת מרגישה בטוחה עם הבחור. ואם את יודעת שיש פה עניין עם פרופיל מזויף, אז תדווחי שזה מה שחווית ואת נקודת המבט שלך. חכמת ההמונים עובדת".