שתף קטע נבחר

 

למרות הקרקע המזוהמת, פרויקט אפולוניה לאישור מזורז

מיזם הבנייה הגדול בהרצליה נכנס לשלב ההתנגדויות, ועמותת אדם, טבע ודין דורשת לעכב את קידומו עד השלמת סקרי הסיכונים במקום שבו פעלה תעש במשך 45 שנה. גם היעדר דירות להשכרה, בניגוד לחוק הותמ"ל, יעלה לדיון

 

עו"ד עמית ברכה, דורש לעכב את קידום הפרויקט עד להשלמת סקרי סיכונים (צילום: אדם טבע ודין) (צילום: אדם טבע ודין)
עו"ד עמית ברכה, דורש לעכב את קידום הפרויקט עד להשלמת סקרי סיכונים(צילום: אדם טבע ודין)

 

למעלה מ-20 התנגדויות לתוכנית אפולוניה, אחת מתוכניות הבנייה הגדולות במרכז הארץ, שכוללת הקמת 2,700 יחידות דיור, שטחי מלונאות, מסחר, תעסוקה, ספורט ונופש על שטח של 1,000 דונם מצפון לשכונת נוף ים בהרצליה והופקדה לפני שנה להליך אישור מזורז בוותמ"ל.

 

אחת ההתנגדויות המרכזיות לתוכנית היא של אדם טבע ודין ושל תושבי שכונת נוף ים, שמתקוממים על הפקדת התוכנית בוותמ"ל (ועדה לתוכנית מועדפת לדיור, שקמה על פי חוק במטרה להביא "להגדלה מהירה של היצע יחידות הדיור" כדרך להתמודד עם עליית מחירי הנדל"ן) במטרה לקדם את התוכנית בהליך מזורז.

 

הטיהור יחל 3 שנים לאחר בדיקות הסקר 

עוד לפני שלב הגשת ההתנגדויות הסתמנו הסתייגויות מקידום מזורז של פרויקט אפולוניה, שאמור לקום על קרקע שבנוגע אליה יש נתונים ברורים שהיא זוהמה על ידי מפעלי תעש, שפעלו בחלקו המערבי של המתחם, על שטח של 450 דונים, בשנים 1995־1950.

 

הטענה של אדם טבע ודין היא שהפעולות שיש לעשות כדי להכשיר את הקרקע למגורים יארכו זמן רב, ולא יעמדו בלוח הזמנים המקוצר של הוותמ"ל, שעומד על ארבע שנים מיום אישורה בוותמ"ל. מהתנגדות העמותה עולה כי סקרים שנעשו במקום במהלך השנים מצאו זיהום כבד של הקרקע ומי התהום וכן גזי קרקע. על רקע זאת כבר ב-2006 עתרה העמותה לבית המשפט העליון כדי שיורה למדינה ולתעש להשלים את הסקירה ואת הטיהור של האתר המזוהם. הדיון בתיק הסתיים רק בסוף 2015, ובינתיים כל מה שהמדינה עשתה זה לגדר את המתחם. לטענת אדם טבע ודין, הגידור נפרץ כבר לפני שנים, וסקר גזי קרקע נותר בשלביו הראשוניים. רק בספטמבר האחרון הצהירה המדינה על התחייבות לטהר את מתחם תעש בתוך שלוש שנים ממועד הסיום של סקרי קרקע, מים וסקר המתכונן לאוגוסט 2016.

 

על רקע כל אלה העמותה דורשת להשלים את סקרי הקרקע וסקר הסיכונים לפני המשך קידומה בוותמ"ל או לכל היותר לפני אישורה הסופי, ולהשלים את טיהור הקרקע ואת הקמת המתקנים לטיהור מי התהום טרם שיווק הקרקע ליזמים. "במקום לשקם את הקרקעות ולהבטיח את בריאות הציבור שיגור במקום, מקודמות בהליך מזורז ועוקף תכנון - בלי בדיקות ובלי פיקוח תוכניות לבנייה על קרקעות אלו", אמר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין.

 

הדמיה של פרויקט אפולוניה (הדמיה באדיבות רשות מקרקעי ישראל) (הדמיה באדיבות רשות מקרקעי ישראל)
הדמיה של פרויקט אפולוניה(הדמיה באדיבות רשות מקרקעי ישראל)

 

הפקדת תוכנית בנייה בוותמ"ל מאפשרת לסטות מהליכי התכנון הרגילים, לעקוף תוכניות מתאר מחוזיות וארציות, ולוותר על חוות דעת מקצועיות. כמו כן נקבע כי לרשות היועצים המקצועיים של הוועדה, ובהם היועץ הסביבתי, יש שלושה שבועות בלבד לצורך מתן חוות דעת על תוכנית הבנייה. הליך התכנון כולו מסתכם בכחצי שנה בלבד, ואין אפשרות ערר על החלטות הוועדה כמקובל בהליך תכנון רגיל. הוועדה רשאית לקיים שני דיונים בלבד בתוכנית, שבסופם תחליט אם להמשיך לקדמה או לדחותה.

 

התנגדויות אחרות נגעו להיעדר דירות להשכרה בפרויקט. אחת ממטרות חוק הוותמ"ל היא הגדלת היצע הדיור להשכרה, ועל פיו 30% מסך יחידות הדיור המאושרות בוותמ"ל יהיו להשכרה, ומחצית מהן יושכרו במחיר מפוקח. למרות זאת, תוכנית אפולוניה במתכונתה הנוכחית אינה כוללת דיור להשכרה, מה שמהווה הפרה של חוק הוותמ"ל.

 

פגיעה באתרים ארכיאולוגיים

מתנגדים נוספים העלו טענות בדבר הערך הסביבתי והתרבותי שנודע למתחם אפולוניה. בשטח נמצאים בתי גידול טבעיים של צמחים ייחודיים וכן הגן הלאומי הארכיאולוגי, ולהערכת ארכיאולוגים החפירות במקום טרם הסתיימו. עוד עולה מההתנגדויות כי שטח התוכנית מנותק מהרצליה, ואפשרות הגישה היחידה אליו היא דרך שכונת נוף ים, שעשויה להיקלע בעקבות זאת לעומסי תנועה כבדים. הפתרון של הקמת מחלפון בכביש מספר 2 אינו מקובל בשלב זה על משרד התחבורה.

 

ממינהל התכנון נמסר בתגובה לכלכליסט: "הממשלה היא שקובעת את כניסתה של תוכנית למסלול ותמ"ל. כיוון שתוכנית אפולוניה נמצאת בשלב התנגדויות, לא נוכל להגיב לגופם של דברים".

 

מלשכת ראש עיריית הרצליה משה פדלון נמסר: "אני בעד קיצור הבירוקרטיה, אבל לא נוותר על הדרישות הבסיסיות של טיהור הקרקע עד היסוד, שימור ערכי הטבע המיוחדים ומענה לבעיות התחבורה. הדיור להשכרה ייכנס במו"מ ביני לבין שר האוצר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן דרור ואבי חי
עו"ד עמית ברכה. "אין בדיקות ואין פיקוח"
צילום: ניצן דרור ואבי חי
מומלצים