פסטיבל סרטי הנכבה מגיע לירושלים
אחרי שפסטיבל 48 מ"מ קיבל את אישור משרד התרבות אחרי קיומו בפעם השלישי בתל אביב, הוא מגיע לבירת ישראל כדי להקרין ארבעה סרטים העוסקים בנכבה בסינמטק ירושלים. חבר מועצת העיר שיגר מכתב ובו הוא מבקש להפסיק את תקצוב הסינמטק. המנכ"לית: "ההקרנה תתקיים כמתוכנן"
פסטיבל סרטי הנכבה עולה לירושלים: אחרי הסערה שעורר עם קיומו בפעם השלישית בסינמטק תל אביב, פסטיבל 48 מ"מ, שמוקדש לסרטים העוסקים בנכבה הפלסטינית, נודד גם לבירת ישראל. האירוע מטעם עמותת זוכרות לשימור זכרון "האסון הפלסטיני" יתקיים לאורך יום אחד - יום שלישי, ה-19 בינואר - בסינמטק ירושלים, ובמהלכו יוקרנו ארבעה סרטים קצרים של יוצרים ישראלים הנוגעים בנושא.
כזכור, שרת התרבות מירי רגב ביקשה לבחון את אפשרות ביטולו של הפסטיבל שנערך בדצמבר האחרון בסינמטק תל אביב, וביקשה את חוות דעתו של הסגל המקצועי של המשרד בנוגע לתכנים. מאחר שהסרטים נבדקו ונמצאו כלא מסיתים, החליטה רגב להימנע מפעולה ובהודעה מטעמה נכתב: "משנשלל חשש זה ולאחר התייעצות עם גורמי המקצוע במשרד, השרה רגב לא תפנה למשרד האוצר בסוגיית פסטיבל הנכבה".
עם זאת, נדידת הפסטיבל החתרני לירושלים, הוא מהלך שמעורר סערה מחדש - במיוחד בתקופה מתוחה זו בעיר. ואכן, יש מי שהתנגד לאירוע וניסה לטרפדו לטענת המארגנים, שכתבו בהודעתם: "למרות ניסיונות של פעילי ימין בירושלים למנוע את הקרנת הסרטים בסינמטק, אירוע ההקרנה והשיחה עם היוצרים יתקיימו כמתוכנן".
מי שמנסה לפעול בכל זאת לטובת ביטול האירוע, חבר מועצת עיריית ירושלים, אריה קינג, ששיגר מכתב ובו קריאה להפסיק את התמיכה בסינמטק המקומי, כאמצעי להפעלת לחץ על המוסד המארח. "זו פרובקציה", הוא אומר ל-ynet, "בסופו של דבר העמותה פועלת לטשטש את הקשר בינינו לבין ארץ ישראל. כל אחד יכול לעשות מה שהוא רוצה במדינה וזו מדינה דמוקרטית, אבל יש לנו את החופש להחליט אם אנחנו רוצים לסייע לו. העובדה שאנחנו מתקצבים את הסינמטק במיליון שקל לשנה - הגיע הזמן להפסיק את זה. אם לא נעביר להם את הכסף אולי זה ישפיע".
מנכ"לית סינמטק ירושלים, ד"ר נעה רגב, מגיבה על הטענות והאיומים: "תפקידו של הסינמטק הוא להביא לקהל מגוון רחב של סרטים המעוררים עניין קולנועי וחברתי. בכך אנו מאפשרים לציבור, הנהנה מחופש בחירה, להחליט אם הוא מעוניין לצפות ביצירות אלו. אנו מכבדים את דעתם של כותבי המכתב, אך עם זאת, היא אינה עולה בקנה אחד עם מטרתו של הסינמטק ולכן הקרנת הסרטים תתקיים כמתוכנן".
ארבעת הסרטים הקצרים שיוקרנו במהלך האירוע הם "תמונת מראה" של דניאל שוורץ, "חורבן בית" של אבי דבאח, "הגן הלאומי" של אמיר יציב ו"כל הזכויות שמורות" של לילה בטרמן וענאל רזניק. "48 מ"מ מבקש להקרין סרטים העוסקים בנכבה הפלסטינית ובשיבת הפליטים", מסבירים מארגני האירוע, "השנה מציג הפסטיבל מגוון של יצירות קולנועיות עכשוויות ומקוריות, המאפשרות ליצור שיח אזרחי פוטנציאלי ולהתוות את דרך קבלת האחריות והתיקון כאפשרות ליצירת חיים משותפים, רב-תרבותיים ודמוקרטים לכל תושבי הארץ והאזור".