מקימים עסק? כל הדרכים להשיג מימון ראשוני
ליזם בתחילת דרכו אין לרוב את הכסף הדרוש להגשמת חלומו, והוא נאלץ לנסות ולגייס כסף ממקורות מימון חיצוניים. מלבד להלוואה מסניף הבנק, חשוב לדעת שקיימות גם הלוואות בערבות המדינה, קרנות ואפילו הלוואות חברתיות. כך תדעו מהי שיטת המימון הנכונה לכם
ליזם או עצמאי בתחילת דרכו אין לרוב את הכסף הדרוש להגשמת החלום שלו, והוא נאלץ לנסות ולגייס כסף ממקורות מימון חיצוניים. ההמלצה החד משמעית היא לא לחסוך בהתחלה, ולהקים עסק עם תשתיות טובות כבר מהיום הראשון.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
תשתיות טובות כוללות מחשוב, ציוד, שיווק דיגיטלי, גרפיקה ומיתוג איכותיים. בנוסף יש לתמחר גם שיפוץ, ערבויות בנקאיות לבעל הנכס וכמובן כמה חודשי התחלה, בהם העסק לא ירוויח. לאחר חישוב נכון ואחראי אשר משקף את הסכום הנכון, הגיע הזמן להשיג את המימון הדרוש. לאן אפשר לפנות?
הלוואה מסניף הבנק
סניף הבנק שמכיר אותך הוא בד"כ המקור הכי טוב והכי מהיר להלוואה. יש לגשת למנהל הסניף או המנהל המחלקה העסקית, כי הם אלו שמחליטים בסוף.
הסניף ישמח לתת לכם הלוואה של 50 אלף שקל די בקלות. הסכומים שמעל זה - שבין 80-120 אלף שקל - תצטרכו להתאמץ קצת יותר. במקרה של הלוואת סכומים של מעל 120 אלף שקל, הבנק לעתים ידרוש בטחונות - כמו כספים שניתן לשעבד, רכב חדיש (לא יותר מ4 -5 שנים) או חתימת ערב. במידה ואין לכם בטחונות - עברו לסעיף הבא.
הלוואה בערבות מדינה
משרד האוצר הקים קרן בשווי כמה מיליארדי שקלים, שנועדה לעודד יזמים ועסקים שנתקלים בבעיה של גיוס כסף. ההלוואה נלקחת מהבנק, ואילו משרד האוצר מעניק לבנק כספים שיהוו בטוחות עבורכם. בכל זאת תצטרכו להעמיד בטחונות של 10% עד 25%, תלוי בגובה ההלוואה.
במסגרת הגשת הבקשה לקרן תתבקשו להציג תוכנית עסקית שזקוקה לאישור של מספר גורמים. בסיום התהליך ובמידה והרעיון העסקי מעניין תקבלו את ההלוואה המבוקשת לזמן של 5 שנים, בריבית נמוכה ועם תקופת חסד של חצי שנה.
הקרן בודקת בדקדקנות את המיזם, והם צריכים להאמין בעסק שלכם. לא פשוט לקבל את אישור הקרן, ובגלל זה מומלץ לקחת יועץ שילווה את התהליך ויבנה עבורכם את התוכנית העסקית. במידה וסורבתם, יש לעבור לסעיפים הבאים.
הלוואה מקרנות פילנתרופיות
קיימות מספר קרנות שייעודן הוא מתן אשראי לעסקים. כספי הקרן נאספו מתוך תרומות של יהודים עשירים בעלי מטרות פילנתרופיות. אלו קרנות פרטיות בד"כ, בהן קרן שמש, קרן נתן והאגודה להלוואות ללא ריבית.
לקרנות אלו יש קריטריונים מאוד ברורים. קרן שמש לדוגמה מעניקה הלוואות ליזמים בגילאים 20-35 בלבד. קרן נתן מעניקה הלוואות ללא ריבית וללא ערבים עד מקסימום של 240,000 שקל, והאגודה להלוואות ללא ריבית מעניקה לא יותר מ-90,000 שקל ודורשת החתמת ערבים.
הלוואות חברתיות
הלוואות שמטרתן לתת אלטרנטיבה לבנק ולחסוך את פערי התיווך. מצד אחד יש אנשים או גופים עסקיים עם כסף אשר מעוניינים להלוות אותו כנגד תשואה טובה ופיזור הסיכון, ומהצד השני חברות עסקיות או אנשים פרטיים. כל הפלטפורמה היא אינטרנטית, וחוסכת בכך את הבירוקרטיה הבנקאית ולכן מקזזת את פערי התווך ועליות כוח האדם.
כמעט הכל ממוחשב ומהיר. המלווה מעביר את סכום הכסף שאותו הוא רוצה להלוות למערכת, המערכת מחלקת את כספו על פני הלוואות רבות באופן אוטומטי על מנת לשמור על פיזור ומקסום הריבית שהוא יקבל, וע"י כך שומרת על הביטחון שבהלוואה והרווחיות. בנוסף, יש מנגנון של הבקרה מול הלווים - קיים סינון מקצועי ויסודי של מבקשי ההלוואות באמצעות מנגנון ממוחשב, המאפשר להעניק הלוואות בקלות ובביטחון. האתרים המובילים הם BTB בהלוואות לעסקים, ולפרטים - בלנדר ו-ELOANS.
ניתן לסכם בכך שיש כיום ליזם או עצמאי בתחילת הדרך שלל פתרונות טובים לגייס אשראי לפתיחת עסק. השוק השתכלל ואם פעם היה הבנק הדרך היחידה לגייס אשראי כיום המצב שונה לחלוטין ומציע מגוון אמצעים למימון עסק חדש.
הכותב הינו יועץ עסקי והבעלים של חברת "לוי יעוץ כלכלי ועסקי" המתמחה בעסקים קטנים ובינוניים ובהלוואות בערבות המדינה.