שתף קטע נבחר
 

נאסד"ק איבד 3%; הנפט המשיך להתרסק

בעקבות המפולת בסין: דאו ג'ונס איבד 2.3%. הנפט נחלש ב-2.1% ומחירו ננעל על 33.3 דולר לחבית - שפל מאז פברואר 2004. הזהב עלה זה היום החמישי ברציפות, ומראשית השנה הוסיף 4.4%

המדדים המובילים נסגרו היום (ה') בירידות חדות בעקבות המפולת בבורסות סין שזעזעה את שוקי העולם, והירידה במחיר הנפט. המדדים המובילים איבדו כמעט 10% מאז השיא שרשמו במאי.

 

היסטריה בשווקים: בורסות העולם נחתכו לאחר הקריסה בסין

 

מדדי המניות

דאו ג'ונס ירד ב-2.32% ל-16.514.1 נקודות, נאסד"ק צנח ב-3.03% ל-4,689.43 נקודות, ו-S&P 500 ירד ב-2.37% ל-1,943.09 נקודות.

 

הטלטלה באסיה גררה את אירופה לנעילה אדומה: מדד דאקס הגרמני ירד ב-2.3% וירד לראשונה מרמה של 10,000 נקודות מאז אוקטובר, מדד פוטסי הבריטי איבד 2% מערכו, מדד קאק הצרפתי ירד ב-1.7%. מדד stoxx 600 האירופי ירד ב-2.2% ונמצא בפתיחת השנה הגרועה ביותר מאז שנת 2000.

 

המסחר בבורסות ניו יורק ננעל אמש בירידות שערים חזקות. מדד דאו ג'ונס איבד 1.5% וירד מתחת ל-17 אלף נקודות - לראשונה מאז חודש אוקטובר האחרון. מדד S&P 500 נחלש ב-1.3% ומדד נאסד"ק איבד מערכו 1.1%.

 

סחורות: הזהב - מקלט בטוח

הנפט מסוג WTI ננעל ברמה של 2.1% ברמה של 33.3 דולר לחבית. מדובר ביום רביעי רצוף של ירידות בנפט ושפל מאז פברואר 2004, ואנליסטים בארה"ב מעריכים כי יש אפשרות שיירד אף לרמה של 20 דולר לחבית.

 

הנפט מסוג ברנט איבד 1.4% לרמה של 33.8 דולר לחבית - שפל מאז יוני 2004. הירידות נרשמות על רקע ההאטה בסין והחשש שהדבר יפגע בביקושים לנפט. הגז הטבעי עלה ב-5.1% לרמה של 2.38 דולר למיליון BTU.

 

הזהב ננעל היום בעלייה של 1.5% לרמה של 1,107.8 דולר לאונקיה. מדובר ביום חמישי רצוף של עליות במתכת היקרה, שהגיעה לשיא מאז ה-3 בנובמבר, וזאת על רקע הירידות בבורסות סין שמושכות את שאר בורסות העולם, וכן את שווקי הסחורות.

 

הזהב נחשב למקלט בטוח, ולפיכך מושך את המשקיעים, ומראשית השנה עלה ב-4.4%. זאת לעומת ירידה של 9% בנפט מסוג ברנט וירידה של 2.2% ב-S&P 500.

 

הכסף עלה היום ב-2.6% וננעל ברמה של 14.3 דולר לאונקיה. 

 

ירידות חדות באסיה

על רקע הירידות החדות בבורסות, הרשויות בסין ביטלו החליטו לבטל היום (ה') את מנגנון הפסקת המסחר האוטומטי. ההחלטה הגיעה שעות אחרי שהמסחר בבורסה הסינית הופסק לאחר 30 דקות מסחר בלבד, בעקבות נפילה של 7.2% במדד ה-CSI300, שמורכב ממניות 300 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסות שנחאי ושנזן.

 

זוהי הפעם השנייה השבוע שהמסחר נפסק - ביום שני הופעל המנגנון בפעם הראשונה לאחר ירידה דומה במדדים. הצניחה החדה השפיע על כלל מדדי אסיה.

 

כאשר מתרחשים שינויים חדים בבורסות בסין, מופעל מנגנון הפסקת מסחר באופן אוטומטי. מנגנון זה נועד למתן תנודות שערים חדות הנגרמות עקב טעויות או עקב פעילות חריגה במהלך המסחר. המסחר מופסק למשך 15 דקות במידה ומדד ה-CSI300 עולה או יורד 5%. במידה והמדד נע ב-7%, למעלה או למטה, המסחר מופסק לכל היום.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

הטריגר לירידות הוא נתוני המאקרו שפורסמו בסוף השבוע המצביעים על נתוני ייצור חלשים ומעידים על כך שהכלכלה הסינית רחוקה מהתאוששות, מה שגורר את הבורסה הסינית לצניחה שיוצרת פאניקה בשווקים בעולם.

 

לירידות החדות תרם שער המטבע הנמוך שנקבע לפני תחילת המסחר: הבנק המרכזי הסיני קבע את שער מטבע היואן המקומי על שיעור של 6.5646 יואן לדולר, הנמוך ב-0.5% מהשער שנקבע ביום רביעי, הירידה היומית החדה ביותר מאז החל הפיחות במטבע באמצע אוגוסט. הכלכלה הסינית עוברת שינוי מבני ממשק מוטה יצור למוטה שירותים, לכן צמיחת סקטור השירותים היא המפתח להמשך צמיחת תוצר המדינה.

 

מה גרם לקריסה בסין?

רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר מאקרו בני"ע זרים בלאומי שוקי הון, מסר: "מוקדם יותר השבוע החליט הבנק המרכזי הסיני לאפשר פיחות חד יותר ביואן. הסיבה נעוצה ככל הנראה בהבנה שיהיה קשה מאוד לאורך זמן לשמור על שער מטבע "רצוי". בנוסף ייתכן שהממשל הסיני מתחיל כבר עכשיו לחשוש כי יתרות המט"ח האדירות של המדינה (3.4 טריליון דולר) יתחילו להצטמצם.  

 

"סין משתמשת במט"ח כדי לתמוך במטבע ובשוק המניות, אך במצב שבו נוצר חשש מירידה מהירה ביתרות המט"ח, מרחב הגמישות של הממשל יהפוך למוגבל והספקולנטים יתחילו להריח דם - את זה הממשל הסיני לא רוצה. לכאורה פיחות המט"ח הוא חיובי ליצואנים הסיניים, אבל החשש המוצדק הוא שפיחות לא מבוקר יוביל לבריחת הון מסין וייתכן שזהו הטריגר למפולת של היום.

 

"שוק המניות הסיני מאופיין במשקיעים רבים שפועלים במינוף, מה שתורם להחרפת התנודתיות. המשקיעים הסינים הצעירים עדיין לא יודעים איך נראית מפולת בשוק המניות, וה"שיעור" הקצר במהלך 2015, בה נפלו המניות לא עשה את שלו. להערכתנו, גם 2016 לא תהיה טובה יותר למניות הסיניות".

 

בנק אוף אמריקה מריל לינץ' יצא בתחזית קודרת בכל מה שקשור לסין: על פי האסטרטגים של הבנק לענייני השוק של סין, דיוויד צ'וי (David Cui), טרייסי תיאן (Tracy Tian), השנה הקרובה תתאפיין באי יציבות מתמשכת, ומדד שנגחאי צפוי ליפול ב-27% לסביבת 2,600 נקודות (נפילה של 30% בהשוואה לרמת המדד בסוף 2015). האשמה במצב, על פי השלושה, מוטלת בעיקר על השלטון.  

 

"היחס בין החוב הפרטי לבין התוצר בסין גדל ב-75% מ-2009 עד 2014, הגידול החד ביותר מבין 40 הכלכלות שמציגות את הנתונים (לצד הונג קונג), ובפער גדול מהאחרות. היסטורית, כל מדינה שרשמה גידול כה מהיר ברמות החוב נכנסה למצב פיננסי בעייתי, כולל פגיעה בערך המטבע, ביציבות הבנקים ובעיית אינפלציה. סין לא תהיה יוצאת דופן. האמצעים שבהם עשה הממשל שימוש בשנים האחרונות על מנת לשמר את יציבות השווקים הפכו את המערכת הפיננסית לשבירה. זהו מקרה קלאסי שבו ניתנה העדפה ליציבות בטווח הקצר על חשבון יציבות בטווח הארוך".

 

נתוני מאקרו

משרד התעסוקה האמריקאי פרסם שמספר תביעות האבטלה בשבוע שחלף ירד ב-10,000 תביעות ל-277 אלף תביעות, שפל של 42 שנה, האנליסטים ציפו שמספר תביעות האבטלה ירד ב-12,000 לרמה של 275 אלף תביעות.

 

נתון מעודד לכלכלה האירופית: חברת הסקרים של האיחוד האירופי, יורוסטאט, פרסמה היום כי שיעור האבטלה בגוש היורו לחודש דצמבר עומד על 10.5%, שיפור של 0.1% מחודש נובמבר. האנליסטים לעומת זאת, ציפו ששיעור האבטלה יגדל ויעמוד על 10.7%.

 

אתמול דווח בארה"ב על עלייה חדה במלאי הדלקים - שחיפתה על ירידה במלאי הנפט: בשבוע שעבר נרשמה עלייה של 10.1 מיליון חביות נפט במלאי הדלקים - העלייה הגדולה ביותר מאז 1993. בה בעת, מלאי הנפט הגולמי ירד בשבוע שעבר ב-5.1 מיליון חביות. הנתונים דחפו את הנפט להמשך ירידות, שכן המשמעות של הנתונים היא שגם במקרה של ירידה עד כדי מחסור במלאי הנפט, יידרשו חודשים רבים לפני שהדבר יורגש במחירי הדלקים בארה"ב.

 

מניות מובילות

באופן לא מפתיע, השילוב של קריסה בשנגחאי, ירידות חדות בשווקים, ונפילה חופשית במחירי הנפט והסחורות - הפיל בבורסה של לונדון גם את מניותיהן של ענקיות הכריה העולמית - אנגלו אמריקן, BHP Billiton, גלנקור, ריו טינטו. אתמול רשמה בניו יורק מנייט פוטאש ירידה של 4.4%, ומתחרתה מוזאיק נפלה ב-6.6%.

 

מייסיס הודיעה על תוכנית פיטורים והתייעלות - לאחר עונת חגים לא פשוטה שבה המשיכה הנדידה של הקונים מהחנויות לרכישות אונליין. ענקית הקמעונות מארה"ב, צפוייה לקצץ 4,800 משרות וצופה לירידה במכירות של כ-5% לרבעון הרביעי, בהשוואה לתחזיות הקודמות של ירידה של 2%-3%.

 

יאהו צפויה לפטר 10% מכוח האדם שלה. כך דיווח היום הביזנס אינסיידר. מדובר בלמעלה מ-1,000 משרות. על פי הדיווח, סבב הפיטורים צפוי להיפתח כבר בחודש הקרוב.

 

ג'ורג' סורוס, מהמשקיעים הגדולים והמובילים בשווקים העולמיים (הונו של סורוס, יליד 1930, מוערך בלמעלה מ-27 מיליארד דולר), רואה דמיון בין המצב בשווקים לתקופה שקדמה לפרוץ המשבר הפיננסי ב-2008. בפורום כלכלי שהתכנס היום בסרי לנקה אמר סורוס כי המשקיעים צריכים להתנהג כיום בזהירות רבה. סורוס אמר כי סין מתקשה בלמצוא מודל חדש של צמיחה והפיחות בשער המטבע הסיני יוצר בעיות עבור של העולם.

 

"לסין יש בעיה קשה ביותר של התאמה למצב המשתנה, הייתי בהחלט אומר שהנתונים מתגבשים לכדי תמונה של משבר. השווקים הפיננסיים עומדים בפני אתגרים רציניים המזכירים לי את המצב המשברי שהיה לנו ב-2008". 

פורסם לראשונה 07/01/2016 16:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים