"מתים בהילוך איטי". סורים במצור גוועים ברעב
כבר חצי שנה נמצאת העיר מדייה, ליד גבול לבנון, במצור של כוחות אסד וחיזבאללה. עדויות מחרידות מספרות על עשרות שמתו מרעב. היום הודיע האו"ם כי הממשל הסורי יאפשר להכניס סיוע הומניטארי ראשון מאז אוקטובר
תושבי עיר סורית שנמצאת בחודשים האחרונים במצור של צבא אסד מספרים שהם גוועים ברעב ומתארים מצב הומניאטרי מחריד. המשפחות במדייה, ליד גבול לבנון ורק 40 ק"מ מדמשק, מעידות כי הן נאלצות לאכול עלים ועשבים. לפי חלק מהעדויות כמה מהתושבים הורגים כלבים וחתולים ואוכלים אותם כדי לשרוד. בגלל המצב הנואש עלה מחיר האורז לעד 300 דולר לקילו.
ארגון אופוזיציה מסר כי לפחות עשרה אנשים מתו מרעב במדייה בששת השבועות האחרונים. פעילי אופוזיציה אומרים כי המספר גבוה בהרבה ומגיע לעשרות שמתו מרעב. היום (ה'), אחרי ימים של עדויות וסרטונים קשים שפורסמו ברשת, הודיע האו"ם כי הממשל הסורי אישר לאפשר גישה לעיר כדי להכניס אליה סיוע הומניטארי, לראשונה מאז אוקטובר.
הסרת המצור במדייה הפכה לדרישה מרכזית של נציגי האופוזיציה הסורית. בכיריה אמרו השבוע כי לא ישתתפו בשיחות עד שהמצור יוסר ממנה ומיישובים נוספים.
"אנשים כאן מתים בהילוך איטי", סיפר לואי, עובד סוציאלי ממיידה, בשיחת טלפון ל"גרדיאן". מג'ד בן ה-28 סיפר כי לפני המצור שקל 113 קילו, והיום הוא שוקל 80 קילו. "אנחנו חיים מעלים. עכשיו אנחנו נאבקים בסופת שלג ואין כבר עלים על העצים". השבוע ירדו 50 ס"מ שלג בעיר, והתושבים הציתו את הרהיטים והדלתות כדי לחמם את הבתים.
לפי תוכנית המזון העולמית של האו"ם עד 40 אלף תושבים נמצאים בסכנת חיים במדייה. ב-17 באוקטובר, אז הגיע הסיוע ההומניטארי האחרון, "קיבלה מדייה מספיק מזון להאכיל 19 יותר מ-19 אלף תושבים במשך חודש. מאז לא היה עוד סיוע הומניטארי באזור כפי שתוכנן". מוועדת חקירה של האו"ם נמסר כי המצור
המלחמתי מתבצע "בתיאום חסר רחמים" במטרה "לאלץ את האוכלוסייה כולה להיכנע ולסבול מרעב".
המצור על מדייה החל לפני כחצי שנה, אז החלו הצבא הסורי וחיזבאללה במבצע לביסוס כוחו של אסד בגבול סוריה ולבנון. לפי ארגון אופוזיציה 15 תושבי מדייה, כולל נשים וילדים, נהרגו כשניסו להימלט. הם נהרגו בפיצוץ מוקשים או נורו למוות. גורם שמזוהה עם השלטון הכחיש את הדיווח.
במלחמת האזרחים בסוריה, שבמרס תיכנס לשנתה החמישית, הטלת מצור היא טקטיקה שכיחה. לפי ההערכות כ-250 אלף סורים חיים במצור. כוחות הממשלה מטילים מצור על אזורים שמזוהים עם המורדים באזור דמשק כבר כמה שנים. גם ארגוני המורדים מטילים מצור על אזורים שנאמנים למשטר.