אחרי שנותחה גופתו, נקבר התינוק שנחשד כי טולטל
התינוק שנחשד כי טולטל למוות בידי המטפלת שלו הובא למנוחות בירושלים. מוקדם יותר החליטו שופטי בג"ץ לאפשר את נתיחת גופת התינוק לפני שייקבר. הנתיחה התמקדה רק באזור בגוף שיוכיח אם התינוק טולטל
הלווייתו של התינוק משה רפאל מזרחי נערכה הלילה (ו') בהר המנוחות בירושלים, זאת אחרי שרופאי בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים ערכו נתיחה שלאחר המוות בגופתו בשל חשד שטולטל למוות על ידי המטפלת שלו. בדיון שבו פסק בג"ץ כי הנתיחה תתקיים נכח הרופא שביצע אותה מטעם המכון לרפואה משפטית באבו כביר והוא קיבל הוראות לביצועה.
המחלקה המשפטית של זק"א, שהגישה את העתירה לבג"ץ, הודיעה כי הרופא התחייב שהנתיחה תהיה מזערית. בנוסף, היא תהיה תחת פיקוח של הרב של זק"א יעקב רוזה והגופה תשוחרר עוד הלילה לקבורה.
השופטת אסתר חיות ציינה בהחלטה כי בית המשפט העליון רשם לפניו את הצהרתו של ד"ר ריקרדו נחמן מהמכון לרפואה משפטית שהתחייב כי הנתיחה תבוצע במינימום האפשרי הנדרש וההליך יסתיים תוך שעה והגופה תשתחרר לקבורה הלילה. בעקבות ההחלטה הציתו מפגינים פחי אשפה בבית שמש. צוותי כיבוי הוזעקו בין היתר לרחובות נהר הירדן וחזון איש כדי לכבות את השריפות.
"הגענו למסקנה כי אין מנוס אלא לאפשר את הנתיחה הנדרשת. זאת, בשל החשש הממשי לעבירה שגרמה למות הפעוט המנוח ובשל הצורך לבסס מבחינה רפואית את סיבת המוות", נכתב בהחלטה.
מיכאל גוטווין, ראש המחלקה המשפטית של זק"א שהגישה את העתירה, אמר שהם מכבדים את החלטת בית המשפט והביע שביעות רצון מכך שהנתיחה תהיה מזערית: "באופן עקרוני גם לנתיחה כזאת אנחנו מתנגדים, אולם בית המשפט התחייב לשטח מינימלי שינותח, רק במקום החשד", אמר גוטווין.
מוקדם יותר נחסמו הצירים המובילים לכיכר השבת בירושלים בעקבות הפגנה של כ-100 חרדים שמחו נגד נתיחת גופת התינוק. המפגינים הבעירו פחים ויידו אבנים וחפצים לעבר שוטרים. צוותי כיבוי שהוזעקו לשכונות גאולה ומאה שערים דיווחו על עשרות פחי אשפה שהוצתו. המשטרה השתמשה באמצעים לפיזור הפגנות ועצרה עשרה בני אדם.
גם בבית שמש התעמתו מפגינים עם כוחות משטרה, יידו לעברם אבנים וחפצים. המשטרה השתמשה באמצעים לפיזור הפגנות, ועצרה שלושה מהמפגינים בגין הפרת סדר.
התינוק שנפטר בגיל ארבעה חודשים הוא נכדו של ראש העיר בית שמש משה אבוטבול. בשל החשד לפלילים קבע מוקדם יותר בית משפט השלום בירושלים שהגופה תנותח, וזאת חרף התנגדות המשפחה שמבוססת על סיבות הלכתיות. המשפחה הגישה ערעור לעליון על ההחלטה.
ראש העיר אבוטבול פנה לשופטים וביקש את התחשבותם בצער המשפחה שתחת הטרגדיה ונאלצת להתמודד גם עם דרישת המשטרה לניתוח הגופה, דבר האסור לפי ההלכה היהודית ומנוגד לאמונתם. "ההתעללות האמיתית נעשית כעת והיא ברגשות המשפחה האבלה", אמר לאחר קבלת ההחלטה.
עו"ד יהודה שושן, שמייצג את המטפלת החשודה בטלטול, אמר לפני החלטת העליון: "אנו סמוכים ובטוחים שמשטרת ישראל תעשה עבודה נאמנה, לרבות חוות דעת לאחר נתיחת הגופה, שתוכיח מעל לכל צל של ספק שמרשתי לא התרשלה בתפקידה. אין קשר בין התוצאה המצערת והטרגית לבין פעולה כזו או אחרת שנקטה מרשתי. ככל הנראה האירוע המחולל לתוצאה מקורו במחלה ארעית או קבועה של הילד, ודבר זה צריך להיבדק".
בתחילת השבוע נעצרה המטפלת בחשד לטלטולו של התינוק במעון שבו שהה. התינוק פונה במצב קשה, מורדם ומונשם, לבית החולים הדסה עין כרם בעיר. בקרב הצוותים הרפואיים שטיפלו במקרה התעורר חשד שהוא טולטל ולכן דווח המקרה למשטרה.
מחומר החקירה עולה כי במשפחתון המדובר שהה גם אחיו של התינוק. בשבוע שעבר ביקשה המטפלת מאביו של התינוק לבוא ולקחת אותו מפני שיש לו חום גבוה. האב לקח את התינוק לרופאת המשפחה, וזו קבעה כי אין לו חום המעיד על מחלה, ולכן הוחזר התינוק למשפחתון.
עד חזרתו למשפחתון התינוק היה רדום ובכה. לאחר שהוחזר הושם התינוק על טרמפולינה. לפתע הבחינה המטפלת כי הפעוט אינו מגיב ושהוא רפוי, ובשל כך החלה מיד בפעולות לעורר אותו. היא התקשרה למוקד מד"א ואף הזעיקה עוברת אורח, וזו סייעה לה תוך כדי ביצוע ההנחיות שקיבלה ממד"א.
לאחר מכן נלקח התינוק באמבולנס לחדר מיון, ושם התברר כי הוא סובל מנזק מוחי כתוצאה מאי-אספקת חמצן למוח וכן מדימומים פנימיים בחלל הראש. המסמכים הרפואיים הצביעו על חבלה שנגרמה מטלטול. על פי מסמכים שהוגשו בתיק, מצבו של התינוק הוגדר כנזק מוחי הקרוב למוות מוחי.