שתף קטע נבחר

גנגנם סטייל: דרום קוריאה מחזירה את הרמקולים לגבול ומשמיעה שירי פופ

מרגע שצפון קוריאה הכריזה שערכה ניסוי גרעיני נראה שהתחממות הגבול עם דרום קוריאה הייתה בלתי נמנעת. עכשיו בסיאול החליטו לחזור לשדר תעמולה לעבר הצפון - והכול ביום הולדתו של קים ג'ונג און. האם גם פסיי בפלייליסט?

 

 

במחאה על טענות צפון קוריאה על כך שפוצצה פצצת מימן שלשום, החלה דרום קוריאה לשדר לעברה היום (ו') תעמולה ברמקולים, כולל שירי פופ מקומיים (בסרטון שבפתח הכתבה). בתגובה פיונגיאנג תיגברה את הכוחות בגבול בין המדינות.

 

חוגג יום הולדת. קים ז'ונג און (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חוגג יום הולדת. קים ז'ונג און(צילום: רויטרס)

 

עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לא ברור עדיין אם הדיווחים הצפון קוריאניים על הניסוי הגרעיני שערכו בפצצת מימן אכן אמינים, אך דבר אחד ודאי: המנהיג קים ג'ונג און מציין היום יום הולדת. לרגל המאורע וכמחאה על הפיצוץ האדיר שהרעיד את האזור בשלישי, חזרה דרום קוריאה להשמיע תעמולה ברמקולים שיוצבו בגבול לעבר שכנתה מצפון.

 

אם ללמוד מהעבר, נראה שלמהלכים מהסוג הזה יש נטייה להרגיז במיוחד את קים. מדיניות זו של שידור תעמולה אל מעבר לגבול הובילה להסלמה בין המדינות באוגוסט האחרון. פיונגיאנג אף הכריזה על מצב "דמוי מלחמה". לבסוף השתיים חזרו לשולחן המשא ומתן והמתיחות נרגעה, במידה רבה הודות ללחצים מבייג'ינג.

 

"קים ג'ונג און אינו דיקטטור טיפוסי. הוא אל בצפון קוריאה, ושידורי התעמולה יוצרים אי-ודאות ביחס למעמדו בקרב התושבים", אמר פארק צ'אנג קוון, חוקר בכיר במכון הלאומי לחקר ביטחון בסיאול, לעיתון האמריקני בלומברג. "שידורים מדרום קוריאה יכולים לחדור עמוק לתוך החברה הצפון קוריאנית, ולפגוע בפולחן האישיות הדכאני שם".

יושמע לכיוון צפון קוריאה? הזמר פסיי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יושמע לכיוון צפון קוריאה? הזמר פסיי(צילום: רויטרס)

 אתמול אמר שר ההגנה הדרום קוריאני האן מין קו שהטענות של צפון קוריאה על כך שפוצצה פצצת מימן יוצרות "מצג חריג". השימוש בביטוי זה הוא משמעותי, כיוון שההסכם שאליו הגיעו השכנות באוגוסט ניתן לביטול תחת במצב כזה – מה שאיפשר את ההצבה המחודשת של הרמקולים.

 

השידורים מהווים שבירה של המונופול של קים על תפוצת המידע במדינה. הרמקולים הוצבו ב-11 נקודות לאורך הגבול והם ישדרו מסרים בני שלוש עד ארבע שעות, כמה פעמים ביום. כך דיווח העיתון הדרום קוריאני צ'וסון אילבו. ההשמעות הן אקראיות, כך שצפון קוריאה לא תוכל להחריש אותן עם שידורים משלה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בין התכנים שישדרו הדרום קוריאנים יהיו שיחות חולין בנושא חשיבות זכויות אדם וחייהם של אנשי מעמד הביניים במדינה. בנוסף, תושמע מוזיקת פופ מקומית מדרום קוריאה, המכונה K-Pop ואסורה להאזנה בצפון קוריאה. הדוגמה המפורסמת ביותר לשיר מהסוגה הזו הוא "גנגנאם סטייל" של הזמר סיי, שהקליפ שלו הוא הסרטון הכי נצפה ביוטיוב.

 

חלק מהפלייליסט כבר פורסם. בשירה של לי איי רן, "100 שנים של חיים", הזמרת שולחן מסרים למוות או לאל מהשאול, שבהם היא אומרת שטרם הגיעה השעה להיפרד מהחיים. השיר היה כל-כך פופולרי בדרום קוריאה שתוכנית המסרונים הכי פופולרית במדינה יצרה אמוטיקונים ואימוג'ים לפי הקליפ.

 

בנוסף, יושמע שירן של ה-GFriend’s, "מה גוסטס טו", על אודות נערה שמנסה לאזור אומץ להתגבר על ביישנותה ולהזמין נער לצאת. להקת הבנות התפרסמה במיוחד בזכות וידאו ביוטיוב שבו החברות קמו אחרי שנפלו כמה פעמים על במה חלקה במיוחד. עוד להיטים שישודרו הם "רק תנו לנו לאהוב" של להקת הבנות Apink ו"באנג באנג באנג" של להקת הבנים "ביג באנג".

 

"חזרתה של התעמולה עלולה לעורר תגובה רגשית בצבא באנשי הצבא הצפון קוריאנים בשל הביקורת שנמתחת על 'הכבוד העליון', במקום לקדם פיתרון למצב הגרעיני", הסביר צ'אונג סאונג צ'אנג לבלומברג. יום הולדתו של קים – לפי סברות הוא בתחילת שנות ה-30 שלו – הוא תאריך רגיש במיוחד, טען צ'אונג. "צפון קוריאה עלולה להגיב באופן קשוח מהרגיל, מפני שיראו את זה שם כניסיון להרוס חגיגה לאומית".

צופים בהכרזות על ניסוי הגרעין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צופים בהכרזות על ניסוי הגרעין(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בינתיים, נראה שאכן הגבול מתחיל להתחמם. צפון קוריאה הוסיפה חיילים לכוחות המוצבים בגבול בין המדינות. כך דיווחה סוכנות הידיעות הקוריאנית יונהאפ. מנגד, משרד האיחוד הדרום קוריאני הכריז שעדיין אינו שוקל לסגור את מתחם התעשייה המשותף לשכנות הקוריאניות, המהווה ניצן של שיתוף פעולה ביניהן. בנוסף, צפון קוריאה החליטה להגיב באותו מטבע, והציבה רמקולים משלה בגבול. לא נמסר מה השידורים שבוקעים מהם.

 

בעקבות החשש מהסלמה, קרא שר החוץ הבריטי פיליפ המונד לדרום קוריאה להפסיק את השידורים. המונד ציין כי הוא מבין את רצונה של סיאול להגיב לניסוי של פיונג יאנג, אך "עלינו להתעלות, אנחנו יודעים שתגובה מסוג זה משמעותה לאכול את הפיתיון שצפון קוריאה זרקה לנו". במהלך ביקורו היום ביפן הוסיף השר הבריטי כי במקביל על הקהילה הבינלאומית להבהיר לדרום קוריאה כי תעשה מה שדרוש כדי לוודא שהסנקציות על צפון קוריאה יהיו אפקטיביות.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ישמיעו את סיי לקים ג'ונג און?
צילום: רויטרס
מומלצים