עסקים בצל הפיגועים: בירושלים רוצים מופע של ז'אן מישל ז'אר
בירושלים חולמים על רבבות תיירים שיגיעו לראות את חלוץ המוזיקה האלקטרונית, ז'אן מישל ז'אר, ובינתיים אירחו אותו לביקור כדי "שירגיש את העיר". אילנית מלכיאור, הממונה על התיירות בירושלים: "צריך להתנהל תוך כדי המשבר. אין מקום לגישה של לחכות עד יעבור זעם, כי הוא לא יעבור"
ז'אר, בן לאב יהודי ניצול שואה, שזכה באוסקר על מוזיקה לסרטים בהם "לורנס איש ערב" ו"דוקטור ז'יוואגו", הוא דמות ססגונית וייחודית, שילוב של פילוסוף ובוהמיין, שמכר עד היום למעלה מ-80 מיליון אלבומים.
את ביקורו בירושלים קינח ז'אר בארוחה מיוחדת שנערכה ביום חמישי ב"קישלה" שבמגדל דוד. על הצד הקולינארי הופקד השף פול אסנהיים, והשתתפו בארוחה, בין היתר, אייל חיימובסקי, מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, אילנית מלכיאור, הממונה על התיירות ברשות, שרית גולדשטיין, מנכ"לית המשרד לענייני ירושלים, אילת ליבר מנכ"לית מוזיאון מגדל דוד, פרדריך שזלן, מנצח התזמורת הסימפונית ירושלים, עברי לידר, שסיפר על הערצתו לז'אר עוד כשהיה נער, השף אסף גרניט, ואלכסנדרה ז'ורן, מפיקת אירוע היוקרה.
מלכיאור סיפרה במהלך הארוחה על על התרשמותה מז'אר בימי ביקורו בארץ: "פגשתי אמן ענק, נטול כל מניירות של כוכב. הוא הגיע לכאן במהלך הימים הלא פשוטים של גל הטרור, מבחינה בטחונית, ושאלתי את עצמי איך מארגנים אירוע לכבוד אמן, שהופיע ביוסטון בפני 1.3 מיליון צופים, סחף 800,000 צופים למופע שנערך לכבוד האפיפיור בליון, עיר הולדתו, הופיע במוסקבה לפני 3.5 מיליון צופים בחגיגות 850 שנה לעיר, ובפריז לפני 2.5 מיליון צופים".
- בסיכומו של הביקור קיבלת תשובה חיובית להופעה שלו בירושלים?
"הוא נסע בחזרה לביתו, מבלי שקיבלנו תשובה לשאלה הזאת, גם לא לחצנו עליו בנושא. רצינו שקודם לכל הוא ירגיש את העיר, שילך בה, שיחוש את האוירה, ויחזור לביתו ויעשה לעצמו סדר. אין לנו ספק שמבחינה כלכלית הופעה שלו תוביל למאות אלפי תיירים, תוספת נכבדה גם לכלכלה בירושלים. נהיה איתו בקשר, ואני מקווה שהוא יחזור להופיע כאן".
מתנהלים תוך כדי משבר
מלכיאור, בת 45, אם לשני בנים, בני 13 ו-10, מנצחת כבר שמונה שנים ביד רמה על תחום התיירות ברשות לפיתוח ירושלים, תאגיד שאינו למטרות רווח. היא גדלה למשפחה שומרת מסורת בחיפה, ולא אחת היתה אישה ראשונה שכיהנה בתפקידים אשר קודם לכן שימשו בהם גברים בלבד.
בצבא היתה קצינת קישור שסיימה את המחזור הראשון שהכשיר נשים לתפקיד זה. במהלך לימודי התואר הראשון שלה ביחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית נבחרה ליו"ר התאחדות הסטודנטים היהודים העולמית, והיתה לאישה הישראלית הראשונה בתפקיד הזה.
בגיל 24 טסה לשנת שירות בקהילה היהודית בקופנהגן, שם פגשה את קים מלכיאור, אחיו של הח"כ לשעבר מיכאל מלכיאור, ונישאה לו. היא מגדירה את עצמה אשה דתייה אורתודוקסית, אבל מגיעה לעבודתה ולאירועים בארץ ובחו"ל בלי כיסוי ראש ובמכנסיים, ומנהלת עם בעלה, קים, שגדל במשפחה דתית פלורליסטית, בית שוויוני.
- על כמה הועמד תקציב התיירות בירושלים ב-2016?
"עד לפני 5 שנים תקציב התיירות בירושלים עמד על 3 מיליון שקלים. ב-2015 קיבלנו 25 מיליון שקלים והשנה, 2016, אישרה הממשלה לפני כחודש 50 מיליון שקלים. זה בגלל שרואים את הפירות שאנחנו קוצרים בנושא התיירות בירושלים, ומבינים את הפוטנציאל הכלכלי הגדול הגלום בזה. אם פעם נתפסה התיירות כחלק ממכלול, היום התחום עומד בפני עצמו, מבינים שהתיירות היא תעשייה שמייצרת כסף. עכשיו חושבים כלכלה".
- ירושלים של היום היא עיר במשבר. מצב העסקים בכי רע, בימים אלו מוענקים מענקים על סך 50,000 שקלים לבעלי עסקים בעיר, שחוו קיטון בהכנסות של 25% לפחות בעקבות גל הטרור, ויש הרבה כאלו. המצב לא מרתיע מבקרים ותיירים?
"זו תקופה לא קלה, אבל החלטתי לא לתת לרעשים להפריע, ולהמשיך להיות ממוקדת מטרה", היא מסבירה, "אני הרי לא יכולה לשנות את המציאות. אני כן יכולה לשאול מה אני יכולה לעשות תוך כדי קריאת המציאות. לשמחתי, בחודש דצמבר חלה ירידה במספר הדקירות, מה שמחזיר את המבקרים לעיר. משרד האוצר, עירית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, כולם כאחד נרתמו למשימה הלאומית, לסייע לירושלים, כי ברור שזו עיר בבעיה. האם היתה ירידה בתיירות? כן. האם יש משבר? לא".
נתונים: הרשות לפיתוח ירושלים
איך מסתדרת ירידה בתיירות עם הגדרה של "אין משבר"?
"המוטו הוא להמשיך בעקביות. כל הזמן ממשיכים לבנות מלונות בירושלים, קיצרנו תהליכים ליזמים, ואנחנו נותנים תמריצים. אם ב-2014 היו 9,856 חדרי מלון בעיר, השנה הזאת אנחנו מתכוונים להעלות את המספר ל-11,226 חדרים, ועד 2019 להגיע ללמעלה מ-13,000 חדרי מלון בעיר, שזה אומר 34% גידול בשנים הקרובות. שש רשתות בינלאומיות של מלונות פתחו בירושלים מלונות, בעוד שלושה שבועות יפתחו האחים נקש את המלון בהשקעה של 200 מיליון שקלים.
"החשיבה היא כל הזמן איך ממשיכים לפתח את ירושלים ומסייעים לה כלכלית במישורים של התייר העצמאי, בתי המלון והכנסים הבינלאומיים שנערכים בעיר, כי כנסים מייצרים כלכלה. ירושלים לא לבד במצב, יש משברים גלובאליים, והעולם הולך לקראת משברים נוספים. זה אומר, שנצטרך לנהל ולהתנהל כל הזמן תוך כדי המשבר. אין עוד מקום לגישה של לחכות עד יעבור זעם, כי הוא לא יעבור.
"נכון שהרגישות היום בגלל גל הטרור גבוהה יותר, אבל לא צריכים לרגע להפסיק לעבוד, ועובדה שרואים תוצאות. החברה הישראלית מעולם לא ויתרה על כלום, זה ב-DNA של האומה הזאת, וגם הפעם ננצח".