לאחר נשיכת התינוק: איך נמנעים מתקיפת חולדה?
מומחים שהתארחו באולפן ynet הבהירו כי אמנם החולדה מפחדת מבני אדם, "אך תינוק חסר ישע הוא בשר בשבילה". הפתרון: לאטום מערכות ביוב, להרחיק מהרחוב מזון לחתולים שמושך חולדות, או פשוט לאמץ כלב או חתול. צפו בראיון
"אף שהיא מפחדת מבני אדם - תינוק חסר ישע זה בשר עבור החולדה", הסביר היום (ב') ד"ר רפי קישון, וטרינר ומומחה לחולדות, בעקבות האירוע שהתרחש בשבוע שעבר בראשון לציון שבו חולדה נשכה תינוק בן 5 חודשים בביתו. יחד עם המדביר אלי כהן, השניים הסבירו באולפן ynet מדוע נמשכות חולדות לבתים פרטיים והציעו דרכים להתמודד עם התופעה המטרידה, ובראשן: לגדל חתול או כלב.
ד"ר קישון חידד כי באופן כללי, החולדה היא לא חיה שתוקפת בני אדם. "החולדה לא נחשבת ממשפחת הטורפים, אלא ממשפחת המכרסמים. מדובר בייצור אינטליגנטי מאוד, והוא מסוגל לאכול הכול. כשחולדה מגיעה למקום היא מחפשת אחר מזון, וליד בני אדם יש הרבה אשפה, לכלוך ומזון, ולכן החולדות נמשכות לערים.
"כשחולדה נכנסת לדירה, אם היא לא מוצאת שם שום מזון אחר, היא רעבה והיא רואה תינוק חסר ישע - וזה בשבילה בשר, פשוט מאוד. כשהיא מזהה מישהו מוגבל בתנועות, היא מתקרבת, וכשהיא רואה שהוא לא יכול להתגונן - היא מנצלת את ההזדמנות. באותה מידה, אם ישנו אדם זקן שלא מסוגל לזוז ולהתגונן - היא גם הייתה יכולה לנשוך אותו, אבל באופן כללי היא מפחדת מבני אדם".
הווטרינר הוסיף כי "כלב בבית זה הדבר הכי בטוח נגד חולדות". הוא הוסיף: "תיאורטית, אם היה שם אוכל חתולים או משהו אחר בבית אז זה גם היה מונע. אבל הכי חשוב זה אם יש חיית מחמד בבית, שמאוד אוהבים לטרוף מכרסמים. אבל אם זו כבר חולדה גדולה זה כבר בעיה לחתול - ופה הכלבים נכנסים לפעולה".
אלי כהן, מדביר מקצועי שהגיע למבנה שבו נשכה החלדה את התינוק, הסביר על הסביבה: "אמנם במבנה עצמו יש כמה ליקויים קטנים כמו מחילות קטנות, אך אי-אפשר להעיד על מכת חולדות", אמר. "יש כאן אזור מסחרי, בית נטוש בקצה הרחוב ומבנה נוסף שבונים, וכנראה כתוצאה מהדברים האלה וחוסר טיפול מונע, ישנה אפשרות לחולדות שיכולות לעלות לדירות ולבתים".
כהן ציין כי כדי להימנע מחולדות ולהרחיקן מהבית, במבנים שבהם יש מערכת ביוב שבורה בחצר יש "לתקן, לסדר, ולאטום אותן היטב". "יש לי גם פנייה למאכילי חתולים", הוסיף. "המזון והשאריות שאנחנו משאירים לאחר האכלת החתולים מושכים חולדות. בנוסף לזה, אם יש עצים סמוכים למבנה ולבניין, יש חולדות שיודעות לטפס על העצים ודרך ענפים שנושקים למבנה הן יודעות לטפס ולהיכנס פנימה. אני ממליץ גם על רשתות ולאחסן מזון של חתולים או כלבים במקום גבוה".
כהן הוסיף כי ייתכן שחלק מהחולדות כבר פיתחו עמידות מסוימת לחומרים נגדן. "מסיבה זו אנחנו נוהגים לשנות את סוגי הרעל מעת לעת ולא להשתמש רק בסוג אחד, כדי שלא תהיה התפתחות של תנגודת", אמר.
המדביר הזהיר: "אני לא עד לכך שיש לנו טיפולים מונעים ושוטפים במערכות הביוב העירוניות, כפי שאמורים להתבצע בערים השונות. יש לנו עיר תחתית של מאות אלפי חולדות, אם אנחנו מדברים על גוש דן והסביבה. ברגע שתהיה תוכנית מונעת, אנחנו נצמצם את האוכלוסייה של החולדות".