הכנסת אישרה את מינוי דרעי לשר הפנים
ברוב של 54 תומכים מול 43 מתנגדים אושר במליאת הכנסת מינויו של אריה דרעי לשר הפנים. להצבעה קדם דיון סוער
מינויו של ח"כ אריה דרעי (ש"ס) לשר הפנים עבר במליאת הכנסת ברוב של 54 תומכים מול 43 מתנגדים וללא נמנעים.
דרעי הודה לכל מי שתמך, וגם לאלה שלא הצביעו: "אני בעזרת השם מבטיח שאהיה שר הפנים של כולם. אני מתכבד ומתרגש גם להגיש היום הצעת חוק חברתית ממדרגה ראשונה, מוצדקת ביותר, שמתמודדת קודם כל עם הורדת יוקר המחיה מיידית. ברגע שהחוק יתקבל בשלוש קריאות תהיה מייד הורדה בשיעור המע"מ בתחבורה הציבורית, לכל התחבורה הציבורית ולכל האוכלוסייה. זה לא דיפרנציאלי, זה לא סלקטיבי. אני חושב שבהצעת חוק כזו אין אופוזיציה אין קואליציה. כולם צריכים לתמוך ולהצביע על עזרה לכל אלה שמשתמשים בתחבורה הציבורית". החוק אושר בקריאה ראשונה במליאה.
22 שנה אחרי שנאלץ להתפטר מהתפקיד בשל כתב האישום שלימים שלח אותו לכלא, חזר דרעי לכיסא שר הפנים אחרי שהממשלה וגם הכנסת אישרו את המינוי. יו"ר ש"ס, שבממשלה הזאת כבר כיהן כשר הכלכלה וכן כשר הפריפריה, הנגב והגליל, ייכנס לתפקיד החדש במקומו של סילבן שלום, שהתפטר על רקע פרסום שורת עדויות על הטרדות מיניות שביצע לכאורה.
לאישור המינוי במליאה קדם דיון סוער, שבמהלכו התריע יו"ר יש עתיד יאיר לפיד מעל דוכן הנואמים: "לא על אריה דרעי אני רוצה לדבר פה, לא מדובר בנושא אישי, הייתי נושא את אותו נאום אם המינוי היה עכשיו של אולמרט או של הירשזון או של קצב – גם עליהם הייתי אומר שהם לא יוכלו לחזור לתפקידם אם הורשעו בעבירה שאין עמה קלון. הסיבה היחידה שזה חוקי היא שהמחוקק לא העלה פשוט בדעתו שיכול להיות מצב כמו זה שאנחנו נמצאים בו עכשיו".
לפיד הוסיף: "כבר שמנו על שולחן הכנסת את חוק הקלון שאומר שאדם שהורשע בעבירה שיש עמה קלון לא יוכל להיות שר, ח"כ או ראש עיר במדינת ישראל. רק בשביל שיהיה לכם מושג: אדם שהורשע בעבירה שיש עמה קלון במדינה הזו פסול מלהיות סוכן מכס, מהנדס ברשות מקומית, מנהל בית ספר, שופט, קאדי, דיין, כבאי – כבאי הוא לא יכול להיות! דירקטור בחברה ממשלתית, מנהל מעבדה רפואית, חבר במועצת צער בעלי-חיים, חבר מועצת הספריות הציבוריות. שאני אמשיך? בכל זה הם פסולים מלהיות. שר אין בעיה! וכל סיעות הבית מסתתרות פה סביב מאחורי הנושא המשפטי. הכול משפטי? אין ערכים? אין טוהר ציבורי? אין ניקיון ציבורי? אין החוזה הערכי בין אדם למדינה? אין ביטחון של האזרח בממשלתו?
"שר בממשלה צריך לבוא לעובדיו יום-יום להגיד להם, 'אני דורש מכם להיות ישרים כמו סרגל, אני דורש מכם להילחם בשחיתות, אני דורש מכם להיות מופת מקצועי', אבל שר שהוא עצמו הורשע בעבירה שיש עמה קלון איך יגידו את זה לעובדיו?".
ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) השיב ללפיד: "אם הגענו למצב שאשת ראש ממשלה נחקרת על זה שסעדה את אביה ונתנה לו לחם לאכול ובגד ללבוש – בושה וחרפה – זה התחיל בחקירות הרב אריה דרעי". הוא התריע כי "המערכת כל-כך הושחתה, השחיתות החוקית היא השחיתות הנוראה ביותר, יותר מהשחיתות הבלתי-חוקית. כאשר מערכות חוק ושלטון הופכות למערכות של רדיפה אחרי אנשי ציבור, אחרי ציבורים שלמים, ועושים אפליות בדברים כאלה עד שמגיעים למצב שאשת ראש ממשלה נחקרת ואומרים לה את גנבת – אין דבר כזה בשום מקום בעולם, לא היה ואין בשום מדינה בעולם, לא במדינה דמוקרטית ולא במדינה דיקטטורית".
לדבריו, "הכול התחיל אז כשהמנגנונים האלה התחילו לעוות את השלטון ואת המשפט במשפט הרב אריה דרעי. ולכן בשם רוב האזרחים שתומכים היום ויתמכו היום במינוי שלו, אני רוצה לברך אותו על שניצח אחרי 22 שנה מבחינה מוסרית ולא רק מבחינה חוקית".
ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת), הסביר מדוע חברי סיעתו יימנעו בהצבעה ולא יתנגדו למינוי: "יש מין אמירה אישית. עשיתי את זה עם השר ליצמן - יש תהום מדינית גדולה, גם אולי בנושאים אחרים בינינו לבין השר דרעי, אבל מתוך ניסיון של חלק גדול מאיתנו, של עבודה מולו בנושאים הקשורים לחברה הערבית, יש לו הקשבה".
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) אמר: "מחלתי לדרעי, אין לי שום בעיה אישית איתו, אלא בעיה ציבורית עם דרעי שמבקש לחזור למקום שבו שהוא היה – הוא הורשע בעבירות חמורות מאוד של שוחד, של גניבה, ובעיניי העבירה החמורה ביותר זה הפרת אמונים. קיבלת את אמון הציבור והפרת אותו. אין על זה מחילה ציבורית. לא יכול להיות שאדם שגנב בשעה שהוא היה שר הפנים יחזור לתפקיד שר הפנים. זה עניין נורמטיבי".
לפני כמה חודשים התפטר דרעי מתפקידו כשר הכלכלה בעקבות סירובו לחתום על סעיף 52 העוקף את הממונה על ההגבלים העסקיים ומאפשר את אישור מתווה הגז. מאז התפטר נותרה ש"ס כחברה בקואליציה אולם ללא תיק בכיר לדרעי, והיה ברור כי נתניהו יצטרך לפתור את הנושא בהקדם.
מינויו של דרעי לתפקיד שר הפנים אושר קודם לכן על ידי היועץ המשפטי לממשלה. הוא קובע כי אף על פי שהמינוי אינו חף מקשיים משפטיים, הרי שמרגע שבג"ץ אישר את מינויו לשר הכלכלה, אין מניעה למנותו גם לתפקיד שר הפנים.
בהמשך הערב התקיים משאל שרים למינויו של ירון מזוז (ליכוד) לסגן שר במשרד ראש הממשלה, ולמינוי של משולם נהרי (ש"ס) לסגן שר הפנים. עד כה כיהן מזוז בתפקיד זה. דרעי החליט למנות את נהרי לסגנו בשל מערכת היחסים העכורה שהייתה לנהרי עם שר הרווחה חיים כץ. דרעי הציע למזוז להתמנות לתפקיד סגן שר הפריפריה אך מזוז העדיף להיות סגן שר במשרד ראש הממשלה.