אופטימיות באוצר: ירידה חדה בחוב הממשלתי
לפי אומדן ראשוני של האוצר החוב ירד ל-64.9%, לעומת 66.7% אשתקד. מדובר באחד האינדקטורים המרכזיים המעידים על חוסן כלכלי
החוב של ישראל ל-2015 יורד משמעותית לשיעור של 64.9%, זאת לעומת 66.7% בשנה הקודמת - משקף ירידה של 1.8%. החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, פרסמה היום אומדן ראשון לשיעור החוב הציבורי והממשלתי מהתוצר לשנת 2015. בהתאם לאומדן, שיעור החוב הציבורי מהתוצר, הכולל חובות של רשויות מקומיות, צפוי לרדת באופן משמעותי ולעמוד על 64.9%. יחס החוב מהתוצר מהווה את אחד האינדיקטורים המרכזיים המעידים על חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל ומהווה שיקול מהותי בקביעת דירוג האשראי שלה.
לפי האוצר, הגורמים המרכזיים שהשפיעו בשנת 2015 על ירידת יחס החוב לתוצר הם הגרעון הנמוך, שיעור הצמיחה הנומינאלית, מדד המחירים לצרכן, הריבית הצבורה על החוב ושערי הדולר והיורו.
אגף החשב הכללי מפרסם השנה לראשונה אומדן ראשוני סמוך מאוד לסוף השנה. הפרסום מתאפשר כתוצאה מתהליכי שיפור שבוצעו ביחידת החוב ובחטיבת המימון והאשראי בחשב הכללי. האומדן הסופי ליחס החוב לתוצר יפורסם בדו"ח השנתי של יחידת החוב.
הגרפים שלהלן מציגים את שיעור החוב הממשלתי והציבור מהתוצר לאורך שנים והשוואות בינלאומית לשינוי ביחס החוב הציבורי לתוצר החל מפרוץ המשבר הכלכלי העולמי בשנת 2008. ניתן לראות כי ישראל בולטת לטובה בירידה המצטברת ביחס החוב לתוצר העומדת על 8.0%.
שר האוצר, משה כחלון, מסר: "מדובר בהישג לכלכלת ישראל. שיעור יחס חוב לתוצר אשר יורד בצורה כה משמעותית הוא תוצאה ישירה לניהול אחראי של הכלכלה הישראלית. התוצאה הזו מוכיחה שניתן לשמור על חוסנה של הכלכלה אבל גם על חוסנם הכלכלי של האזרחים. הורדת נטל החוב והפחתת הוצאות הריבית יאפשרו לנו להגדיל תקציבים לחינוך, בריאות, רווחה וביטחון לטובת אזרחי ישראל. אני מודה לחשבת הכללית על ניהול אחראי של תקציב המדינה בשנה האחרונה".
לדברי החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, "ירידת יחס החוב לתוצר מתחת ל-65%, מצביעה על עוצמת הכלכלה הישראלית. הורדת היחס נובעת משמירה על מסגרות פיסקליות ומניהול יעיל ומתקדם של החוב הממשלתי שנעשה ביחידת החוב שבאגף החשב הכללי".
צילום: shutterstock
מומלצים