תוכנית: מטה חדש יפיץ עודפים חקלאיים לנזקקים
ועדת הכלכלה הורתה לגבש תכנית עבודה שנתית למטה אשר ירכז עודפי תוצרת חקלאית שלא נמכרה ויחלק אותה לנזקקים. דו"ח עמותת "לקט לישראל" מדווח על אובדן מזון בשווי של כ-18 מיליארד שקל
ועדת הכלכלה הטילה היום (ג') על מנכ"ל מועצת הצמחים, צבי אלון, לרכז ולהפעיל מטה משותף ומתואם לאיסוף של עודפי תוצרת חקלאית טרייה שלא שווקה או לא נמכרה וחלוקתם לנזקקים.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
הוועדה החליטה על כך בסיכום דיון מיוחד שנערך בכנסת לציון היום להצלת עודפי מזון. המטה יורכב בעיקר מנציגים של ארגוני מתנדבים, תנועות נוער ומבוגרים, גופים ציבוריים (לרבות צה"ל ובתי חולים) ושל העמותות שכבר מספקות מזון גולמי וארוחות מבושלות לכ-300 אלף מעוטי יכולת ונזקקי סעד אחרים.
יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) דרש לקבל את הרכב המטה תוך שבועיים, ולגבש תכנית עבודה שנתית תוך 3 חודשים הכולל לוח ישיבות מעקב אחרי ביצוע התכנית בפועל. בדיון הוצגה תמצית דו"ח שמצא כי ב-2015 אבדו כ-2.5 מיליון טון מצרכי מזון שנזרקו לאשפתות בשווי כלכלי שנאמד בכ-18 מיליארד שקל - שהם כשליש מהיקף ייצור המזון המקומי. עורכי הדו"ח, עמותת "לקט לישראל" ומשרדי רואי החשבון זיו-האפקט מציינים בו כי 75% מהמזון האבוד הם פירות וירקות.
"75% מהאובדן - תוצרת שלא נקטפה"
המנכ"ל אלון הציע להקים את המטה המשותף כדי להציל כמה שיותר עודפי ירקות ופירות, אם כי לדבריו "רוב הבזבוזים הם לא בבית ספרנו. לחקלאים אין אמצעים לאסוף בשטח כל עגבנייה והתוצרת שנשארת בשדות היא רק כ-10% מאובדן הכמויות במשק. אובדן דומה נגרם מנזקי טבע או נמכר במחירי הפסד, או שהם כבר תורמים ביוזמתם. אפשר להגדיל את האיסוף מהשטח אם יורחב שיתוף הפעולה בין החקלאים לאוכלוסייה שמוכנה לעזור להם בהתנדבות".
ירון סלומון מהאיחוד החקלאי ציין כי שיתוף זה כבר קיים עם תנועות הנוער, ורק צריך להרחיב אותו לממדים ארציים. ח"כ חיים ילין (יש עתיד) אמר כי "הבעיה היא באיסוף העודפים מהחממות ולא מהשדות, שהמשק המשפחתי לא מסוגל להתמודד אתה". הוא הציע להיעזר בארגון השומר החדש של הצעירים שבאים למושבים להחליף עובדים זרים,כי אחת העבודות שעולות להם הכי הרבה זה לפרק את הגידולים הקודמים".
דוד דוידי מהתאחדות האיכרים טען כי 75% מהאובדן הם תוצרת טרייה שהחקלאי לא קוטף בגלל המחירים. "החקלאים מוכנים לעשות הכול כדי שהתוצרת שנשארת בשדה תגיע למי שלא יכול לשלם ויובטח להם שלא ימכרו אותה בשוק", אמר בדיון. עו"ד גליה שגיא מהתאחדות התעשיינים הסכימה לשתף פעולה עם המטה החדש בתנאי שתתקבל הצעת החוק הפרטית שהוגשה לכנסת הפוטרת מאחריות משפטית ופלילית את מי שנותן מזון לנזקקים ללא תשלום ובתום לב. "ברגע שהצעת החוק תעבור התרומות תעלינה", אמרה. בסוף הדיון ביקש היו"ר כבל לזמן אליו את יוזמי החוק כדי לזרז את הליכי החקיקה.
צילום: לקט ישראל
מומלצים